Musorujsag
Élő Eredmények

Fülöp herceg temetése miatt változik az imolai F1-es hétvége programja

Fülöp herceg temetése miatt változik az imolai F1-es hétvége programja

F1
A brit királynő férjének, Fülöp hercegnek a temetése miatt módosított az Emilia-Romagna Nagydíjának hétvégi menetrendjén a Forma–1.

Múlt pénteken 99 éves korában hunyt el II. Erzsébet brit királynő férje, Fülöp herceg. Edinburgh hercegét ezen a hétvégén, április 17-én (szombat) kísérik utolsó útjára az Egyesült Királyságban. A szertartás már a szigetország labdarúgó-bajnokságának, a Premier League-nek a hétvégi menetrendjét is átírta, és most a Forma–1 is jelezte, ők is alkalmazkodni fognak.

A királykategória a hétvégén az olaszországi Imolában futja az Emilia-Romagna Nagydíját, melynek programját átalakították, hogy az ne ütközzön a királyi szertartással. Fülöp herceg temetését szombaton magyar idő szerint 16 órakor tartják. Az imolai időmérő edzés az eredeti tervek szerint 15 órakor rajtolt volna, vagyis nagyjából a temetés kezdetekor ért volna véget. Hogy akkor már semmiképpen se körözzenek autók a pályán, az F1 úgy döntött, egy órával korábban, magyar idő szerint 14 órakor rendezi meg a kvalifikációt.

Mivel a nagydíjhétvégék egyes eseményeinek időzítését a szabályok összekapcsolják, a menetrendváltozás a szabadedzéseket is érinti. A szombati 3. tréninget ugyancsak egy órával korábbra, 11 órára ütemezték át, a pénteki első szabadedzést pedig az eredetihez képest szintén korábban, az elsőt 11 órakor, a másodikat 14 óra 30 perckor kezdik.

Fotó: Haas Fotó: Haas

A pénteki program módosítására azért volt szükség, mert a szabályzat kimondja, az első két edzés között legalább két és fél órának kell eltelnie, míg a második gyakorlás vége és a harmadik kezdete között legalább 19 órának. A szombati gyakorlás és a kvalifikáció között a szabályok 120 perces szünetet írnak elő.

Az F1 egyúttal jelezte, a szombati időmérő edzést megelőzően egyperces gyászszünettel emlékeznek Fülöp hercegre.

A Forma–1 tíz csapata közül 7-nek Nagy-Britanniában van a székhelye, de a kategória vezetősége is szigetországi központtal működik.

Az Emilia-Romagna Nagydíjának F1-es programja:

péntek:

11:00-12:00– 1. szabadedzés

14:30-15:30 – 2. szabadedzés

szombat:

11:00-12:00 – 3. szabadedzés

14:00-15:00 – időmérő edzés

vasárnap:

15:00 – verseny

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak