Musorujsag
Élő Eredmények
×

Rossi kivételt tett Szoboszlaival, de kérdéses az Eb-szereplése

Rossi kivételt tett Szoboszlaival, de kérdéses az Eb-szereplése

m4sport.hu
A csütörtökön 30 fős, bő Eb-keretet hirdető Marco Rossi elismerte, a válogatáskor kivételt tett a hosszú sérülésből már a visszatérés útjára lépő, de komoly mérkőzéshiánnyal küzdő Szoboszlai Dominikkal.

A szövetségi kapitány korábban több alkalommal hangoztatta, csak olyan futballistákra számít a válogatottban, akik játékban vannak klubcsapatukban, megfelelő fizikai állapotban vannak, illetve azt is leszögezte, az NB II-ből senki nem lehet válogatott.

fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Csütörtöki sajtótájékoztatóján ismételten felhívta a figyelmet ezekre a kritériumokra, miután újságírói kérdésre felmerült Dzsudzsák Balázs beválogatásának kérdése. Az NB II-es kritérium ismeretében a válogatottsági rekorder neve szóba sem jöhetett a keret összeállításakor.

Marco Rossi 30 fős keretét itt tekintheti meg. 

Olykor azonban akadnak kivételek, amelyek erősítik a szabályt, ezúttal Szoboszlai Dominik, aki januárban a Red Bull Salzburgtól az RB Leipzighez igazolt, de azóta sérüléssel bajlódik és folyamatosan tolódik a visszatérése, 2021-ben még nem lépett pályára, így komoly meccshiánnyal küzd, de ott van a keretben.

A szövetségi kapitány megindokolta, miért tett kivételt az Izland elleni Eb-pótselejtező kijutást érő gólját szerző Szoboszlaival:

„Gondolom, valamennyien egyetértenek velem, hogy Szoboszlai Dominik talán a legnagyobb tehetség, aki Magyarországon rendelkezésre áll és igyekszünk kielemezni, hogy az Európa-bajnokságra hadra fogható lesz-e.”

„Általában optimista vagyok, így Dominikra vonatkozóan is, különben nem lenne a keretben. Bízom benne, hogy megkezdheti velünk a felkészülést és az Eb-mérkőzéseken fontos szereplője lesz a csapatunknak. Senki nem tudja pontosan megjósolni, hogy rendelkezésünkre állhat-e, mert a klubjában csak most kezdheti meg az edzéseket. Annyit tudok, hogy fájdalmakat már nem érez, csúcserőnléte 90%-át tudja nyújtani. Ezen kívül semmit nem tudok, őt is, ahogyan a csapat többi tagját az edzések során fogjuk kiértékelni, hogy megfelelő teljesítményt tud-e nyújtani. Amennyiben igen, biztosan számítunk a játékára.”

Ezzel kapcsolatban az MLSZ oldalán tett nyilatkozatában azt is elmondta:

„Ha június 1-ig megfelelő állapotban lesz, akkor számítani fogok rá a szűk keretben is. Ha viszont nem, akkor kénytelenek leszünk visszaengedni klubjához.”

Az OTP Bank Ligában szereplő futballisták május 17-én csatlakoznak a válogatott keretéhez, ezt követően lehetőségük szerint érkeznek a légiósok, a tervek szerint május 24-én lesz teljes a keret, amely 10 napot Ausztriában edzőtáborozik majd, ezt követően két hazai felkészülési mérkőzés vár az együttesre június 4-én Ciprus, 8-án Írország ellen.

Marco Rossinak június 1-én kell a 30 főről a végleges 26-ra szűkíteni Európa-bajnoki keretét.

A teljes sajtótájékoztató itt megtekinthető:

A kimaradók, újoncok és a visszatérő

A kimaradók tekintetében Rossi kifejtette, a Herthában futballozó Dárdai Márton még nem döntött, hogy a magyar válogatottban szeretne-e szerepelni, a korábbi csapatkapitány Dzsudzsák Balázs pedig a másodosztályú DVSC-ben játszik, ami kizáró ok a mindenki által ismert válogatási elvei alapján. Bese Barnabás és Könyves Norbert nem, vagy alig játszott az utóbbi hónapokban sérülés miatt, rájuk ezért nem számít.

“Bolla Bendegúz már korábban keretben volt, aztán erőnléti problémája volt, azért nem hívtuk be, de őt már régóta figyelemmel követjük. Az NB I gólkirálya, Hahn János több támadó poszton is bevethető, míg Schön Szabolcs gyors baloldali játékos, aki jó teljesítményt nyújtott” – beszélt az MTI érdeklődésére az újoncokról Rossi. Rajtuk kívül a Puskás Akadémia védője, Spandler Csaba és kapusa, Tóth Balázs nem öltötte még magára a címeres mezt.

A nagy visszatérő, a válogatottban legutóbb öt éve szerepelt Bogdán Ádám, akiről úgy nyilatkozott, hogy már ősszel is gondolkodtak a meghívásán Kovácsik Ádám sérülését követően, de végül az az öt meccs győzte meg őt és a stábját, amelyen pályára lépett a bajnok Ferencvárosban.

“Kényelmetlen és kellemetlen ellenfelek akarunk lenni az Eb-n. A riválisoknál frissebbek lehetünk, ha nem is a mérkőzésszám miatt, hanem a lejátszott meccsek intenzitása és a BL-lel járó lelki stressz miatt” – fogalmazott Rossi, aki az MTI kérdésére kifejtette, indokolt volt a keretek létszámának emelése 23-ról 26 főre. Neki ez azért is könnyebbség, mert a sűrű tavaly őszi program során is volt, hogy ekkora létszámú kerettel dolgozott.

Kiemelte, a szűkítés, amelyre a foglalkozások alapján az ausztriai edzőtáborban kerül sor, ugyanolyan nehéz lesz, mint a bő keret kihirdetése volt. A felkészülési ellenfelek, Ciprus és Írország kapcsán azt mondta, nincsenek azon a szinten, mint az Eb-csoportellenfelek, de hiába szeretett volna élcsapattal is megmérkőzni, nem találtak megfelelő időpontot, ezért az nem jött össze.

A magyarok június 15-én a címvédő portugálokat, négy nappal később a világbajnok franciákat fogadják a Puskás Arénában, majd június 23-án a németek vendégei lesznek Münchenben a csoportkör zárófordulójában.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

További tartalmak

Kapcsolódó hírek