Musorujsag
Élő Eredmények

Kieső beugró? Bizonytalanná vált F1-es Török Nagydíj megrendezése

Kieső beugró? Bizonytalanná vált F1-es Török Nagydíj megrendezése

Autosport, F1
Újabb kihívás elé állíthatja a Forma–1-et a koronavírus-járvány. Most az eleve beugrónak szánt Török Nagydíj körül adódtak bizonytalanságok.

Mint már oly sokszor az elmúlt közel másfél évben, most is egy nem várt akadályt gördített a világjárvány a Forma–1 útjába. A probléma forrását – már nem először – a tíz istállóból hétnek az otthonául szolgáló Nagy-Britannia, és a kormányuk által kiadott friss rendelkezés jelenti. Közzétettek egy friss vörös listát, melyen felsorolják azon államokat, amelyekből a szigetországba utazva kötelező 10 nap karanténba vonulni. F1-es szempontból a problémát az jelenti, hogy Törökország is e listára került.

A Forma–1 pár hete jelentette be, hogy az éppen az utazási nehézségek miatt a naptárból kiesett Kanada helyét a Török Nagydíj kapja. Isztambulba sorozatban második évben látogatna el a bajnokság, versenyükre június 13-án kerülne sor, vagyis bő egy hónappal azután, hogy az ország hivatalosan a britek listájára kerül (május 12.). Miközben hasonló beutazási korlátozások alól bizonyos sportesemények résztvevőit eddig mentesítették, a mostani listán szereplő államokból beutazók esetében nem lesz kivételezés.

Hasonló probléma egyébként év elején már a múlt hétvégi Portugál Nagydíj kapcsán is fölmerült, ám az ibériai állam nem sokkal az F1-es verseny előtt lekerült a listáról. Ebben az esetben emellett könnyebbséget jelent, hogy a mezőny tagjai egyből Barcelonába utaztak, és az ott töltött idő is beleszámít a karanténidőszakba (azt kötelezik karanténra, aki a beutazás előtti 10 napon belül tiltólistán lévő helyen járt).

Fotó: XPB

A Forma–1 pénteken rövid közleményben reagált az új helyzetre.

„Tudatában vagyunk annak, hogy az Egyesült Királyság kormánya milyen bejelentést tett a Törökországgal kapcsolatos beutazási korlátozásokról. Mérlegeljük a helyzetet, és további részletekkel fogunk szolgálni erről a következő napokban”

– közölték.

Túl sok idejük nem lesz tanakodni, hiszen az utazást és a szállítmányozást minél előbb le kell szervezni. Az F1 Törökországba az egy héttel korábbi Azerbajdzsáni Nagydíjról érkezne, majd a felszerelésük rövid hazaszállítása után egyből Franciaország felé venné az irányt, egy Ausztriával kiegészített újabb dupla hétvége előtt.

Korábban a Kanadai Nagydíj helyetteseként a Nürburgring neve is fölvetődött, ám kevés esély van arra, hogy Törökország kiesésével a német pálya legyen a beugró beugrója. Az Autosport szerint ennél reálisabb forgatókönyv lenne, ha Le Castellet vagy Spielberg vállalná, hogy két versenyhétvégét bonyolít le az egy helyett. Az osztrákok tavaly a szezonkezdéskor már vállaltak hasonlót, míg a francia pálya akár az alternatív pályavonal használatára is lehetőséget kínálhatna.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak