Musorujsag
Élő Eredmények

Pigniczki Fanni olimpiai kvótát szerzett

Pigniczki Fanni olimpiai kvótát szerzett

MTI
Pigniczki Fanni mind a négy szerrel hibátlan teljesítményt nyújtott a várnai ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság 24-es egyéni összetett döntőjében, és 97,250 összpontszámával - tizedikként végezve - megszerezte az olimpiai kvalifikációt.

Erről Deutsch-Lazsányi Erika, a magyar szövetség (MRGSZ) technikai bizottságának elnöke számolt be a torna szövetség sajtószolgálatának.

A rangsorból kikerültek a már kvótát szerzett országok sportolói, és így talált gazdára az egyetlen olimpiai indulási jog a legjobban szereplő, még kvalifikációval nem rendelkező ország versenyzőjének személyében, aki Pigniczki Fanni lett. Ezzel 21 év után ismét lesz magyar ritmikus gimnasztikázó az ötkarikás játékokon.

Az összetett döntőben az orosz Arina Averina győzött a hazai közönség előtt szereplő Borjana Kalejn és ikertestvére, Dina Averina előtt.

„Tízéves voltam, amikor először kimondtam, hogy olimpián szeretnék indulni, tudatosan pedig 2015 óta készülök. Úgy gondolom, hogy az összes eddigi tapasztalatomat a versenyzésből fel tudtam használni, Pesaro után állt össze teljesen a kép, hogy nekem mit kell csinálnom, mi nyugtat meg, hogyan kell melegítenem és így tovább” – idézte a magyar szövetség hírlevele Pigniczkit. „Nagyon jól sikerült minden gyakorlatom, igazán élveztem minden szert. Szalaggal kezdtem, azt gondolom, csakúgy, mint buzogánnyal, életem legjobb gyakorlatait mutattam be. A karikagyakorlat volt a holtpont, annak a felénél mondtam magamnak, hogy ez így nem mehet tovább, össze kell szednem magam, és szerencsére sikerült összerakni az egészet. Következett a labda, az nagyon jól sikerült, pedig jóval hosszabbak voltak a dobásaim, mint egyébként. Minden gyakorlatnál csak az adott feladatra figyeltem, hogy minél pontosabban hajtsam végre az aktuális szert, mintha akkor kezdődne a verseny.

Deutsch-Lazsányi Erika szerint csodálatos, fantasztikus, bámulatos, hogy 21 év után ismét van magyar kvóta.

„Új sztár született itt Várnában, annyira örül mindenki Fanni kvótájának, nekem is felrobban a telefonom, a világ minden tájáról érkeznek a gratulációk. Azt gondolom, Fanni élete legjobb buzogány-, szalag- és labdagyakorlatát csinálta. Beérett az elmúlt 9 év sportpszichológiai és mentáltréningje ebben a négyszer másfél percben. Mindenekelőtt ez Fanni érdeme, aki 2015-ben az MTK Brüll Akadémián kezdte meg az edzést.”

Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke kiemelte, elképesztően nagy dolog, hogy a tornasportban újabb kvótát szereztek. „Óiási gratuláció Fanninak, az edzőknek, a teljes stábnak, csodálatos, amit elértek. Mindenki nagyon akarta ezt a kvalifikációt” – tette hozzá.

Kiválóan szerepelt a felnőtt együttes kéziszercsapat Farkas Júlia, Fekete Anita, Fodor Nadin, Mészáros Mandula Virág, Somhegyi Réka, Urbán-Szabó Mónika összeállításban. Két gyakorlatuk és az egyéni szereplések alapján a teamversenyben elért előkelő kilencedik helynek köszönhetően a magyarok kivívták a jogot, hogy teljes csapattal – valamint két egyéni versenyzővel – vegyenek rész az idei, Japánban rendezendő világbajnokságon.

egyéni összetett döntő, Európa-bajnok:
Arina Averina (Oroszország) 109,100 pont (karika: 26,200, labda: 29,200, buzogány: 28,400, szalag: 25,300)
2. Borjana Kalejn (Bulgária) 107,625
3. Dina Averina (Oroszország) 107,325
…10. Pigniczki Fanni 97,250 (24,550, 25,000, 25,400, 22,300)

Borítókép: Pigniczki Fanni (Fotó: mtk.hu)

További tartalmak