Musorujsag
Élő Eredmények

F3: Smolyar nyerte a nyitóversenyt

F3: Smolyar nyerte a nyitóversenyt

Boxutca
A hatodik helyről startoló Aleksandr Smolyar nyerte a Forma–3-asok első franciaországi versenyét. Az orosz mögött a hazai közönség előtt versenyző Victor Martins ért célba, a harmadik helyet pedig Calan Williams szerezte meg.

A Forma–3-asok első sprintversenyével vette kezdetét a Francia Nagydíj szombati programja. A futamnak az fordított rajtrácsos szabály értelmében az időmérő tizenkettedik helyezettje, Calan Williams vágott neki az első, a tizenegyedik leggyorsabb kört futó David Schumacher pedig a második rajthelyről.

A második sorból Logan Sargeant és Juan Manuel Correa indult, a harmadikból pedig Ayumu Iwasa és Aleksandr Smolyar. A pontversenyt vezető Dennis Haugernek a tizenegyedik, a tabella második helyén álló Olli Caldwellnek pedig a tizennegyedikről.

Williams a rajtnál megtartotta elsőségét, Schumacher viszont hét pozíciót is veszített. A második helyre Sargeant ugrott, a harmadikra pedig Iwasa, míg Correa maradt a negyedik pozícióban (noha a japán leelőzte őt, ő viszont lehagyta Schumachert).

Sargeant a hetedik körben a vezetést is átvette Williamstől, akinek pár pillanattal később Iwasával is meggyűlt a baja: a japán a tizenegyes kanyarnál szánta el magát a manőverezésre, és sikeresen le is tudta gyűrni riválisát, feljött tehát a második helyre.

A japán nem vesztegette az idejét, a tizedik körben ugyanis – egy szintén látványos ám a szabályok határait súroló manőverrel – Sargeantot is becserkészte, és átvette a vezetést pályafutása negyedik F3-as futamán.

Victor Martins (Fotó: XPB)

Szépen nyerte a pozíciókat Smolyar is, aki a tizennegyedik körben már a harmadik helyen állt. Előzésével az első helyről startoló Williamst kiszorította a dobogósok közül, magát pedig győzelmi esélyessé tette, néhány tized választotta el ugyanis Sargeanttől, aki szintén árnyékként követte az élen álló japán versenyzőt.

Sőt, a vezető hármasra a hazai közönség előtt hajtó Victor Martins is fölzárkózott, de Williams is összeszedte magát, a pozícióvesztések után rákapcsolt és a bolyban maradt.

Mindent adott volt tehát az izgalmas véghajrához, a fiatalok pedig szállították is a látványos befejezést: Smolyar két kör alatt Sargeantot és Iwasát is megelőzte, Martins pedig a második helyre ugrott. Ők ketten az utolsó két körre lélegzetvételnyi előnyre tettek szert, és egymás között döntöttek a győzelem sorsáról.

Több pozíciócsere, támadó és védekező manőver után kettejük csatáját végül Smolyar nyerte, megszerezve ezzel idei második futamgyőzelmét. Az Alpine védencének, Martinsnak tehát be kellett érnie a második helyezéssel, a dobogó legalsó fokára pedig Williams állhatott föl, miután Iwasa 5 másodperces büntetést kapott, amiért szabálytalanul előzte le Sargeantet.

A japán büntetésével a nyolcadik helyre esett vissza, összesen tehát öt pozíciót bukott: Williams mellett elé került Saregeant, Clement Novalak, Correa és Jack Doohan is. A pontszerzők közé rajtuk kívül Hauger és Caldwell került még be. Kilencedik helyével a norvég megtartotta a vezetést a pontversenyben, igaz, ugyanúgy 36 egysége van, mint Martinsnak, a franciának azonban még nincs futamgyőzelme. Győzelmével Smolyar az ötödik helyre ugrott, lemaradása neki is minimális: mindössze négy pont.

A délutáni versenynek Arthur Leclerc vághat majd neki elsőként, a monacói ugyanis az utolsó helyről sikeresen fölverekedte magát a rajtelsőséget érő tizenkettedik pozícióba. Mellőle Jack Crawford indulhat majd.

Borítókép: Aleksandr Smolyar és Victor Martins (Fotó: XPB)

További tartalmak