Musorujsag
Élő Eredmények

Schumacher elárulta, miért matatott Vettel az ő Haasában

Schumacher elárulta, miért matatott Vettel az ő Haasában

F1
Egy sajátos problémáját tárta fel Mick Schumacher – Sebastian Vettel is segíteni próbált neki benne.

Nagy cimborája lett egymásnak Sebastian Vettel és Mick Schumacher. Amióta a fiatalabbik német bemutatkozott az F1-ben sokszor tűnnek fel egymás társaságában, Schumacher amolyan mentorának is tekinti honfitársát, aki tanácsokkal próbálja meghálálni, hogy annak idején az apja, Michael Schumacher is sokat segített neki.

Kapcsolatukat ismerve nem meglepő, hogy a futamok után egyből keresik egymás társaságát, ám a Francia Nagydíj után készült egy videófelvétel, amin az látható, hogy a parc fermében Schumacher odahívja autójához Vettelt, aki belenéz és bele is nyúl aztán a Haasba.

Tekintve, mennyire paranoiás közeg az F1-es, és hogyan titkolóznak a csapatok egymás előtt, kissé furcsának hatott a két német eszmecseréje, így a Stájer Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján – melyen Vettelt és Schumachert most egymás mellé ültették be – rákérdeztek, mi is volt ez a jelenet Le Castellet-ben.

„Nos, megállapodtunk, hogy nem fedünk föl részleteket” – felelte Schumacher nevetve, majd miután Vettel engedélyt adott a titok felfedésére, elmesélte, mi történt. „Tulajdonképpen arról van szó, hogy a szezon kezdete óta ferde az üléspozícióm. Az ülés középen van, de én nem vagyok egyenes benne. Beszélgettünk erről korábban, és most megragadtam a lehetőséget, hogy megmutassam neki, miről is beszéltem az ülés kapcsán.”

„Szóval az ülésről beszélgettünk. És azt a tanácsod adta, hogy talán törjük el, és úgy hamarabb kapnék egy újat! De végül is nem került sor rá, szóval most ugyanabban az ülésben fogok ülni” – mesélte Schumacher.

Vettel hozzátette: „Nehéz is lett volna egy hét alatt egy új ülést készíteni. Szóval ne kövesd mindig a tanácsaimat!”

Mick Schumacher (Fotó: Haas F1 Team)

A négyszeres bajnok komolyra fordítva a szót, elmondta:

„Ez nagyon egyszerű. Annyi évet töltöttem már a versenyzéssel, és a múlt héten beszélgettünk az ülésről. Mindig vannak kis részletek, amin lehet javítani, ezért meg akartam nézni, és meg is néztük.”

Schumacher a sajátos problémáját testének aszimmetrikusságára vezette vissza. Elmondása szerint fog kapni új ülést. „Valójában én ülök ferdén az ülésben, szóval nekem kell megtalálnom a megfelelő pozíciót. Nem vagyok szimmetrikus, ezen dolgoznom kell, de ilyen rövid idő alatt nehéz elérni a célt. Viszont tervben van, hogy a közeli jövőben kapok egy új ülést is” – mondta az újonc, aki a téli szünetben egyébként egészen sokat túlórázott az üléspróbájával a Haas angliai bázisán, talán éppen emiatt.

Schumacher hangsúlyozta, e ferde üléspozíció nem újdonság számára, és nem is hátráltatja őt versenyzés közben. „Ez nem olyan rossz, mint amilyennek gondolnák. Csak egy kis eltérés, valami, amihez hozzászoktam már az alsóbb kategóriákban is. Hogy őszinte legyek, nem zavar semmilyen módon vezetés közben. Szóval csak másodlagos probléma. A lényeg, hogy jól felkészüljünk a hétvégére, és nem pazaroljuk a figyelmünket olyasmire, aminek talán nincs is hatása semmire jelenleg. De tervezzük ezt, és a nyári szünet után talán előállunk valamivel, amivel kicsit jobban középre kerülök. Dolgoztunk rajta a szezonkezdés óta, elég sokat. Olyasmire van szükség, ami elég komfortos számomra a folytatáshoz. Szóval ebben maradtunk.”

Schumacher Vettel kapcsán hozzátette: „Seb nagy segítség nekem. A pályán és azon kívül is. Boldog vagyok, hogy hagyatkozhatok a tapasztalatára. Egyszerűen szimpatikus, és örülök, hogy itt van.”

Vettel jelezte, örömmel segít, akár apróságokban is.

Borítókép: Mick Schumacher és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak