Musorujsag
Élő Eredmények

Szaúd-Arábiába kerül a szezonzáró?

Szaúd-Arábiába kerül a szezonzáró?

RaceFans
A RaceFans információi szerint az eredeti tervekkel ellentétben, Abu-Dzabi helyett Szaúd-Arábiában zárulhat a 2021-es szezon. A futam főszervezője nem erősítette meg, igaz nem is cáfolta ezt az értesülést.

A koronavírus-járvány miatt továbbra is képlékeny a 2021-es szezon második felének menetrendje – főleg az Európán kívüli versenyhétvégékkel kapcsolatban vannak kérdőjelek. A RaceFans információi szerint most a szezonzáró helyszínének módosítása merült föl a sportág vezetőségében, miután Abu-Dzabi beutazás szempontjából „vörös zónás” országgá vált Nagy-Britanniában.

Az évadzáróról visszatérő F1-es személyzetnek tehát a jelenlegi előírások szerint 10 napig karanténban kellene maradnia az Egyesült Királyságban – ahová a legtöbben utaznak haza az idény végeztével.

Ezt a korlátozást az F1 egy cserével „játszhatja” ki, abban az esetben ugyanis, ha előrehozzák az Abu-dzabi Nagydíjat, az utolsó előtti futamot pedig szezonzáróvá „nevezik ki”, a mezőny a 10 napos időszak nagy részét Szaúd-Arábiában töltené (ez az ország nem szerepel a vírushelyzet szempontjából „vörös listások” között).

A szaúdi boxélületek (Kép: F1)

A szaúdi motorsportszövetség elnöke, a futam főszervezője, Khalid Bin Sultan Al Faisal a cserével kapcsolatban megjegyezte, őket hivatalosan még nem keresték föl. „Senki sem említett ilyesmit, de ha valamivel segíthetjük az F1-et, át kell gondolnunk, hajlandóak vagyunk-e rá. De még nem említették, ezért erről nem tudok nyilatkozni” – fogalmazott diplomatikusan. „A szerződés alapján tudom, hogy Abu-Dzabi akarja az utolsó versenyt. Nekünk jobb lenne, ha nem a miénk lenne a szezonzáró, de ha ez segítségére lehet a Forma–1-nek, akkor talán megbeszélhetjük velük.”

A RaceFans szerint az is fölmerült, hogy a szaúdi hétvége lesz a harmadik, ahol kipróbálják a sprintformátumot, ami legutóbb Silverstone-ban debütált. A szakember ezzel kapcsolatban már sokkal támogatóbb hangot ütött meg. „Ott voltam Silverstone-ban, nagyon élveztem nézőként és szervezőként is” – mondta a sprinttel kapcsolatban.

„Szerintem jó a formátum, mert több versenyt láthatunk, több az esemény szombaton, pedig ez még mindig csak egy időmérő. Ha pole pozícióban vagy az időmérőn nem jelenti azt, hogy a versenyt is onnan kezded, és ez nyomás alá helyezi a csapatokat valamint a versenyzőket is. Ezt nagyon élveztem. Örömmel lennénk az egyik ország azok közül, ahol sprintet rendeznek” – jelentette ki.

Borítókép: Dzsidda (Fotó: F1)

További tartalmak