Musorujsag
Élő Eredmények
×

Bátyjával való viszonyáról és az új filmről nyilatkozott Ralf Schumacher

Bátyjával való viszonyáról és az új filmről nyilatkozott Ralf Schumacher

Sport1/AvD Motorsport Magazin
Ralf Schumacher elmondta a véleményét a bátyjáról készült dokumentumfilmről, és mesélt kicsit a gyerekkorukról, a Michaeltől kapott segítségről és a viszonyukról.

A múlt héten jelent meg a Michael Schumacherről készült dokumentumfilm a Netflixen. A család segítségével készített alkotás sok privát felvételt, személyes interjúkat tartalmaz, a rekordbajnok felesége és fia pedig minden korábbinál nyíltabban beszél a 2013-as síbalesetről és annak életükre gyakorolt hatásáról.

A német Sport 1 televízió vendégeként az AvD Motorsport Magazin című műsorban Schumacher öccse, Ralf is beszélt a filmről, valamint annak kapcsán a bátyjával való kapcsolatáról is.

Mindenekelőtt elárulta, neki nem kellett kinyitnia a családi albumot a film elkészítéséhez, a filmet pedig teljes egészében csak annak múlt szerdai megjelenése után nézte meg. Kiemelte, bátyja F1-es pályafutásának első felét még másképp élte meg, mint amikor már együtt versenyeztek a sorozatban. „Természetesen volt sok év, amikor még nem voltam érintett benne. A kezdetekkor, amikor én még nagyon fiatal voltam.”

A film kapcsán hozzátette: „Ami magánjellegű, az magánjellegű. Számomra nehéz beszélni erről a filmről, mert egyszerűen nagyon-nagyon… nos, különleges. És ezt hagyjuk is ennyiben.”

Ralf Schumacher szerint Hamilton idén sokszor kerül közel a határaihoz. (fotó: Batchelor / XPB Images)

 

Becsüli a család nyitottságát

Később azért mégis véleményt formált. „Természetesen sokkal több minden lehetett volna benne, nagyon hosszú idő volt, de úgy vélem, ami a motorsportot és a sportot illeti, nagyon-nagyon szépen eltalálták. Sok betekintést kapunk a magánéletbe is a család, különösen a gyerekek és az anyjuk részéről, amit én nagyon klassznak találtam. Nagyon nyitottak voltak.”

Mick Schumacher a film végén érzelmesen beszél az apjával való viszonyáról, és bevallja, most, hogy már ő is F1-es versenyző, bármit megadna érte, hogy megvitathassák apjával a versenyzéssel kapcsolatos kérdéseket. Ennek kapcsán a riporter megkérdezte Ralf Schumachert, az ő szerepe változott-e a család és akár a versenyző Mick szempontjából Michael balesete után. A korábbi versenyző furcsálló arccal nézett, majd azt mondta: „Nos, úgy vélem, megállapodtunk, hogy ezekről a témákról nem beszélünk, ezt szeretném is megtartani így. Kérném a megértésüket.”

Aztán elterelte a szót.

„Ami a filmet illeti, több szempontból nagyon nyitott volt, de ez túl személyes. És hogy visszakanyarodjak a filmhez: szép volt látni a gyerekek reakcióját, hogy milyennek látják az apjukat, és milyen szerepet játszik náluk.”

„Corinna is elmondta, Michael mindig a lehető leghamarabb haza akart érni a gyerekekhez, Sabine Kehm pedig a végén elmondta, hogy Michael a pályája végén feltette a kérdést: »Mit keresek itt, miért nem a családdal vagyok?« És én ismerem ezt, tudom, hogy sokkal fontosabb volt számára minden másnál.”

Ralf és Michael Schumacher (Fotó: XPB)

 

„Olyan híresek voltunk, mint Helmut Kohl”

A film foglalkozik azzal is, Michael Schumacher mennyire nem élvezte, hogy a Forma–1-es sikerek mellé nagy hírnév társult. Ennek köszönhető, hogy a magánéletét teljesen elkülönítette a szakmájától, így próbálva a lehető legnormálisabb családi életet élni.

Ralf képet festett arról, ez a része mennyire nehéz volt nekik, akik a nagy F1-es bummot beindították Németországban. „Ezt a magam szempontjából tudom megítélni. Ha a mai helyzethez viszonyítok, a kifelé gyakorolt hatás, amit ma Sebastiannál (Vettel) is megfigyelhetünk, nem rossz.”

„Ugyanakkor voltak akkoriban felmérések – róla, és mivel én a szélárnyékában voltam, a testvéreként ez engem is érintett –, és mi abban az időben olyan híresek voltunk, mint Helmut Kohl.

Időnként azt hiszem, tizenkét-tizenhárommilliós volt a nézettség, és így egyszerűen nem lehetett már mozogni, annyi újságíró volt jelen, a bulvársajtónak óriási szerepe volt ebben. Ennek köszönhetően egyszerűen nem lehetett magánélete az embernek, bárhol is volt.”

„Velem ugyanez volt a helyzet: mindig arra gondoltam, milyen boldog leszek, ha ennek egyszer vége lesz, és elmehetek enni valahová anélkül, hogy arra kell figyelnem, hol követhetek el hibát. Mind ismerjük ezeket a nagybetűs lapokat. Ez folyamatos téma volt,”

Ralf Schumacher fürdeti pezsgőben bátyját a 2002-es Francia Nagydíjon bebiztosított ötödik bajnoki címe alkalmából (Fotó: XPB)

 

Együtt gyakorolták az íveket és az előzést

Ralf a testvérével való kapcsolatukról is mesélt. „Mindig jó volt a viszonyunk.  De hozzá kell tenni, hogy hat és fél év közöttünk a korkülönbség, ami elég sok a testvérek között.”

„Michael korán elment otthonról. Egy gokartkereskedőnél tanult Darmstadtnál. Azt hiszem, tizenhat volt, amikor elment gyakorlatra, és a kereskedőnél lakott, tanult, miközben gokartozhatott is. Én akkoriban még csak tíz voltam.”

„Szép gyerekkorunk volt, semmink sem hiányzott. A szüleink helyzetéről természetesen fogalmunk sem volt, de ez nem is volt fontos. Sok időt töltöttünk együtt. Mindig alig vártuk a telet, amikor a gokartpálya bezárt, mert akkor többet lehettünk magunk. Nagyszerű volt a karácsonyi időszak is. Olyankor olyasmiket is ettünk, amit amúgy nem. És amúgy ez igazi Eldorádó volt számunkra. A gokartpályán lehettünk. Közben jártunk iskolába is, de csak mert muszáj volt. Klassz volt, szép gyerekkorunk volt.”

Ralf a pályafutásában is sok segítséget kapott bátyjától. Már a kezdetekkor is. „A gokartos időkben már együtt bütyköltünk, amikor pedig tizenegy-tizenkét évesen a junior kategóriákban versenyeztem, nagy segítség volt, hogy gyakoroltuk az íveket, az előzéseket. Ezt jól csinálta.”

„Aztán a Forma–1-ben, már felnőttként persze kicsit minden más volt, de az is nagyon klassz volt. Nagyszerű időket éltünk meg együtt, főleg, hogy ilyen szinten. Emellett körbeutazhattuk a világot, a világ legszebb helyein járhattunk. És a versenypályák mindig a legszebb helyek a világon. Szép évek voltak” – nosztalgiázott a hatszoros futamgyőztes.

Borítókép: Michael és Ralf Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek