Musorujsag
Élő Eredmények
×

Luis Enrique kitartott és bemutatta a spanyol labdarúgás új csillagát

Luis Enrique kitartott és bemutatta a spanyol labdarúgás új csillagát

m4sport.hu | Romao André
Luis Enrique, a spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya bevállalós típus, aki nem remeg meg akkor sem, ha nagy döntéseket kell hozni. Nem foglalkozik azzal, hogy a kritikák célkeresztjébe kerül, sőt, ha kell, rátesz egy lapáttal, kitárja a szívét és bátran kiáll: ide lőjetek!... Szerda este óta a fegyvert ragadók „mea culpáznak” – immár istenítik az 51 éves szakembert, illetve az általa válogatott korrekorderré váló szupertehetséget: Gavit.

 

Amikor Luis Enrique, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya kihirdette keretét az Európai Nemzetek Ligája elődöntőjére – Olaszország ellen – és fináléjára, a spanyol sajtó azonnal kiszúrta, hogy mibe/kibe lehet belekötni, rögtön zúdultak a kritikák a kapitány felé, mondván, hogy képzeli azt, hogy egy olyan játékost hív be, aki mindössze 275 percet játszott a La Ligában, a tojáshéj pedig még mindig ott csüng a fenekén?

A Barcelona 17 éves tehetségének, Gavinak a nemzeti csapathoz való rendelése kicsapta a biztosítékot az újságíróknál. Enriquét viszont nem érdekelték a kritikák, sőt, gondolt egy nagyot, és tovább borzolta a hangoskodók idegeit azzal, hogy a mindössze 17 éves és 62 napos fiatalt a kezdőbe jelölte. Ezzel az a srác, akiről augusztusban kvázi azt sem tudta, hogy ki fia-borja, alig másfél hónappal később a spanyol labdarúgás történetének legfiatalabb felnőttválogatott játékosává vált.

„Eleinte el sem hittem, de aztán, amikor láttam, nagyon boldog voltam. Most viszont leginkább a vereség miatt vagyok ki, semmi más nem érdekel. Annyi marad, hogy folytatom a munkát” – nyilatkozta Gavi még akkor, amikor megtudta, hogy a válogatottba hívták, az Atlético Madrid elleni vereséget követően.

Ebből a rövid nyilatkozatból is átjön, hogy mennyire fiatal még, mennyire nem érzi a dolgok súlyát, jelentőségét, ahogyan az is, hogy mennyire elkötelezett: „folytatom a munkát”. Következő fellépése már a válogatottban volt, nem is akárhogyan. Munkásan, keményet brusztolva telt el a pályán töltött 83 perc a Barca-tehetség számára. Már az első percekben jelezte, hogy cseppet sincs megilletődve. A csapat „benjáminjaként” nem félt attól, hogy elkérje a labdát, és zsenge kora ellenére kivételes fizikumát sem átallott bevetni, ha a szükség úgy hozta. A spanyolok legtöbbet szabálytalankodó játékosa volt: 18 csapatfaultból hetet magára vállalt, de mellette négy alkalommal szerelt – szabályosan -, illetve öt labdaszerzése is volt.

Kulcsszerepe volt akkor, amikor a 13. percben Chiesa faképnél hagyta Marcos Llorrentét és Kokét is – ő azonban megálljt parancsolt az olaszok nyáron, az Európa-bajnokságon berobbant támadójának, pedig góllal kecsegtető megindulás volt. Amikor kellett, magára vállalta a piszkos munkát, társai hibáit több alkalommal korrigálta akár úgy is, hogy benne volt a pakliban, bármikor villanhat a sárga. Okosan, félelem nélkül olvasta az olaszok játékát amíg pályán volt, cseppet sem lankadt a figyelme. A hispánok talán leghasznosabb tagja volt. Elsősorban a védekezésben jeleskedett, így is 68-szor volt nála a labda, passzainak 89 százaléka a címzettekhez érkezett.

A csapat pedig nyert és készülhet a Nemzetek Ligája döntőjére. Vele.

Pár nappal ezelőtt még értetlenkedett a beválogatása miatt a sajtó, mára már más a címlapok hangvétele:

„Gavi egy gép: téged meg honnan szalasztottak?”

„Enrique befogta a szájakat.”

„Enrique választása, amely telitalálatnak bizonyult.”

„A Barca tehetségének kivételes bemutatkozása. Inkább egy veteránnak tűnt a pályán, mint a spanyol válogatott történetének legfiatalabb játékosa.”

Borítókép: Gavi Alessandro Bastonit hagyja faképnél. (Fotó: EPA/MATTEO BAZZI)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Nem látják szívesen Milánóban Donnarummát
Szerdán az olasz válogatott a spanyolokkal találkozik az Európai Nemzetek Ligája elődöntőjében. A meccs egyik nagy pikantériája, hogy az Európa-bajnok Gianluigi Donnarumma először tér vissza Milánóba azóta, hogy nem hosszabbított a Milannal és inkább a francia Paris Saint-Germain csapatához igazolt.
Válogatott futball