Musorujsag
Élő Eredmények
×

Már látott forgatókönyvből dolgozott a szezon eddigi legjobb meccse – Hétvégi hősök

Már látott forgatókönyvből dolgozott a szezon eddigi legjobb meccse – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szepes Viktor
Hétvégi hősök – Bravúrt bravúrra halmozott a Puskás Akadémia beugró kapusa, lemásolták a felek a nyári DVSC–Honvéd-meccs forgatókönyvét, Supka cseréje jobban nem sikerülhetett volna és jónéhány támadó bevette a bombagólbogyót. Hétvégi hősök – a beugró kapus bravúrjai, különös hasonlóságok a Loki–Honvédon és fantasztikus bombagólok a 12. fordulóban.

Harmadik iksz, negyedik győzelem

Az élvonal legjobb formában lévő csapata egyértelműen a Puskás Akadémia, amely újabb győzelmével továbbra is ott lóg az éllovas Ferencváros nyakán. A felcsúti együttes azonban aligha ünnepelhetett volna az Újpest elleni meccs végén, ha nincs kapusa, Markek Tamás, aki 30 esztendősen mindössze negyedik NB I-es meccsén szerepelt (mind a négyet megnyerte a PAFC), s hatalmas védésekkel egyértelműen a mezőny legjobbja volt. A portás a megsérülő (egyébként válogatott kerettag) Tóth Balázs helyét vette át a Puskás gólvonala előtt, de a sereghajtó elleni teljesítménye sem azt mutatja, hogy megijedt volna a hirtelen lehetőségtől. Hornyák Zsolt is rendkívül elégedett volt Markekkel, s azt mondta, ha így folytatja, ő lesz az első számú kapus.

A felcsúti játékos korábban Csákváron védett, a két klub közötti kooperációs megállapodásnak köszönhetően került a Puskás Akadémia látókörébe. Régebben a Rákosmente és a Lombard Pápa keretének tagja volt, de sok lehetőséget nem kapott. Elnézve a berobbanását az OTP Bank Ligába, nem kizárt, hogy a teljes első osztályú karrierjét áttömbösítette a harmincas éveibe. Markek előtt jó példaként lebeghet Szappanos Péter története is, aki 28 évesen mutatkozott be az élvonalban, közel három évvel később pedig már válogatott meghívóval büszkélkedhet.

Minden meccs más?

A Budapest Honvéd abszolút kontrollálta a DVSC elleni mérkőzés első félidejét, magabiztos előnyt dolgozott ki a szünetre. A második felvonásban azonban érthetetlenül összeomlott, a Debrecen pedig feltámadt és négy gólt szerezve robogott át széteső ellenfelén.

Vajon ez az összefoglaló a július 31-i vagy a most szombati Debrecen–Honvéd-találkozóra vonatkozik? Leginkább mindkettőre. A szezon eddigi legjobb meccsének forgatókönyvét szinte teljes egészében első fordulós rangadójukról koppintották a felek. A gólok és a csapatteljesítmények hullámzása mellett növelhette a deja vu-érzésünket, hogy

  • Bőle Lukács és Dzsudzsák Balázs is duplázott, mindketten Loki–Honvédokra specializálódtak idén. Ugrai Roland is mindkét meccsen eredményes volt, de neki még további hat gólja van.
  • A DVSC első gólja: a Lukas Klemenz szabálytalanságáért megítélt tizenegyest Dzsudzsák váltotta gólra – júliusban és most is.
  • Még a változások is hasonlóak – mindkét együttes ugyanannyira alakult át: négy-négy helyen változtatott Jeremiás Gergő és Horváth Ferenc a két kezdőn, s csapatonként három olyan játékos állt be csereként az 1. fordulóban, aki múlt szombaton is szerepet kapott.
A DVSC a második félidőben felőrölte a Honvédot – az 1. és a 12. fordulóban is. (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Supka cseréi használták az Erőt

A novemberi napnak is van ereje, így a 60. életévét múlt pénteken betöltő Bognár György egyedi ellenzővel figyelte csapata, a Paks mezőkövesdi bajnokiját, külön kielégítve a futball- és Star Wars-rajongókat. Ami azt illeti, a rendkívül offenzív csapat sötét időket él meg az OTP Bank Ligában, hiszen az elmúlt öt bajnokiján csupán egy pontot szerzett – s a dobogóról a középmezőnybe süllyedt.

Amióta Bognár György a csapat edzője messze ez a legrosszabb sorozata a paksi alakulatnak, ráadásul az említett öt találkozón csak hatszor találtak be Ádám Martinék, a közismerten gólmanufaktúraként üzemelő együttesnek nem volt még ilyen ínsége Bognár regnálásában. A vezetőedző azonban még nem aggódik az eredménytelenségen, hiszen a Paks játéka továbbra sem rossz, nincs kizárva, hogy a következő fordulókban ismét elszabadul a góláradat és az atomvárosi birodalom visszavág.

(Ha már Star Wars, nem kizárt, hogy az Én vagyok az apád-kijelentés elhangzott már a paksi öltözőben.)

Amíg Bognárék szekere most épp megakadt, Supka Attila Mezőkövesdje annál erősebben száguld. Matyóföldön határozottan bejött az edzőváltás: új mesterével továbbra sem kapott ki a borsodi csapat (igaz, a Magyar Kupából tizenegyesekkel kiesett), s a négy meccsen összegyűjtött tíz pontjával a kiesőhelyekről dobogóközelbe ért – az erő vele van.

Supka Attilának pedig bizonyítottan komoly szerepe van ebben, ha más nem, a Paks elleni győztes gól erre tökéletes példa: a vezetőedző az 58. percben kettős cserét hajtott végre, pályára küldte Madarász Márkot és Marin Jurinát. Negyedórával később Madarász remek kiugratását Jurina szemtelen emeléssel váltotta gólra, a többi pedig már történelem.

 

Kényeztető szépségverseny

Nem tudni, mit fogyasztottak a hétvége előtt az élvonalbeli játékosok, de kétségtelen, káprázatos gólokat hozott a 12. forduló. Három játékos is a tizenhatoson kívülről lőtt fantasztikus találatot, de Ugrai pontos csavarására és a Mmaee-Marin is lehet csettinteni. A bőség zavarát jól jellemzi, hogy a fent mutatott Jurina-emelés vagy Bőle Lukács remek megoldása már be sem fért a kör top5-ös listájába. Bár az első 11 fordulóban is láttunk mutatós találatokat, az sem kizárt, hogy az őszi szezon három legszebbjét most hétvégén rúgták a támadók.

Ráadásul ebből az öt gólból egyik sem születhetett volna a múlt szezonban, hiszen Ugrai Roland (igaz, ő az első félévben Kispesten játszott), Dzsudzsák Balázs és Szegi Vince is feljutó csapat tagja, Marko Marin és Kenan Kodro pedig frissen igazolt az NB I-be. A Ferencváros világbajnoki bronzérmes támadója első találatát szerezte Magyarországon (nem akármilyen gólpasszt kapott Mmaee-tól…), Kenan Kodro viszont rendesen berúgta az OTP Bank Liga ajtaját, hiszen 428 játékperc alatt hat találatot és egy asszisztot jegyez a MOL Fehérvárban, azaz átlagosan 61 percenként működik közre egy gólban.

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek