Musorujsag
Élő Eredmények

Beiktatták a tokiói győzteseket a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubjába

Beiktatták a tokiói győzteseket a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubjába

m4sport.hu, MTI
A tokiói paralimpia hét magyar aranyérmes versenyzőjét ünnepélyes keretek között iktatták be a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubjába.

A Ludwig Múzeumban tartott szerdai eseményen Ekler Luca atléta (távolugrás, T38), Illés Fanni úszó (100 m mell, S4), Kiss Péter Pál parakajakos (K1 200 m, KL1), Konkoly Zsófia úszó (100 m pillangó, S9), Pálos Péter asztaliteniszező (S11), Pap Bianka úszó (100 m hát, S10) és Veres Amarilla kerekesszékes vívó (párbajtőr, A) vált a társaság tagjává. Köszöntésükön megjelentek már visszavonult aranyérmesek is, köztük Szekeres Pál kerekesszékes vívó, a Magyar Paralimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke.

Becsey János, a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, a barcelonai paralimpia aranyérmes úszója először megemlékezett a múltról, az első magyar paralimpiai érmesekről, bajnokokról, majd büszkén mondta, hogy 32-re nőtt a magyar paralimpiai bajnokok száma. Kiemelte Pálos Péter asztaliteniszezőt, aki London után nyert ismét aranyérmet.

„Példaképek vagytok, azok kell hogy legyetek minden ember számára, de leginkább azon fogyatékkal élők számára, akik otthon ülnek, hogy ők is lássák a lehetőségeket, azt, hogy a sport mindenki számára elérhető életforma lehet” – mondta a tokiói paralimpia magyar sikereit és érmeit felidéző kisfilm megtekintése után Fábián László, a MOB sportigazgatója, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke.

„A szimbolikus helyszínválasztással azt szeretnénk üzenni, hogy a sport a kultúra része” – magyarázta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, aki arról is beszélt, hogy a riói paralimpia után újították meg a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubjának működését, akkor vezették be az ünnepélyes beiktatásokat a klubba.

Az esemény végén az aranyérmesek átvették a klubtagságot igazoló emlékplakettet.

„Felemelő érzés egy ilyen klub tagjának lenni. Remélem, a következő paralimpia után sokan csatlakoznak hozzánk” – mondta az MTI-nek Kiss Péter Pál parakajakos, aki az idén sajátos mesterhármast vitt véghez: megnyert minden világversenyt, vagyis aranyérmes lett a para világ- és Európa-bajnokságon, valamint a paralimpián.

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak