Musorujsag
Élő Eredmények

Valter rózsaszín trikójától, Schäfer fejes góljáig – a magyar sport hat váratlan hőse 2021-ben

m4sport.hu | Szerző: Határ Dávid
A magyar sport szerencsére 2021-ben sem szűkölködött remek győzelmekben és szép sikerekben, ráadásul jó néhány meglepetésnek is tapsolhattak a sportbarátok. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük az év váratlan magyar hőseit.
Rózsaszínben szép az élet: Valter Attila a 2021-es Giro 8. szakasza után (Fotó: EPA/Luca Zennaro)

Valter Attila a kerékpározást kedvelők körében természetesen egyáltalán nem volt ismeretlen, a köztudatba azonban 2021-ben robbant be igazán. A francia Groupama-FDJ versenyzője már a márciusi Katalán és az áprilisi Alpesi körversenyen mutatott teljesítményével jelezte, hogy jó formában van, ám ami a májusi Giro d’Italián történt, arra minden bizonnyal a legelvakultabb honi kerékpárrajongók sem számítottak.

Valter az olasz körverseny negyedik szakaszán megszerezte a legjobb 25 éven aluli versenyzőnek járó fehér trikót, majd a hatodik etapon az összetett élére állt, és magyar versenyzőként elsőként felvehette a rózsaszín trikót is.

A 23 éves magyar kerékpáros három napon át viselhette a legendás maglia rosát, aminek köszönhetően „fél” Magyarország rózsaszínbe borult. Valter végül minden idők legjobb magyar összetett eredményével a 14. helyen zárta a Giro d’Italiát, a fiatalok versenyében pedig a hatodik lett.

Ha a koronavírus ezúttal nem szól közbe, akkor 2022-ben Magyarországról indul a Giro, a mezőnyben pedig jó eséllyel ezúttal is ott lesz Valter Attila, aki az első három szakasz prezentációján elmondta, „minden reggel úgy kel fel, hogy meg kell nyerni a visegrádi szakaszt” – ez pedig egyet jelentene azzal, hogy ismét magára húzhatja a rózsaszín trikót.

Vas Kata Blankának szinte tökéletesen sikerült 2021 (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

Egyáltalán nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy Vas Kata Blanka 2021-ben egyik pillanatról a másikra a női kerékpársport elitjében találta magát. Persze közel sem a szerencsének, hanem egy nagyon is tudatos munka eredményének tudható be, hogy a még mindig csak 20 éves magyar versenyző idén mind a három szakágban – hegyi, országúti és terepkerékpár (cyclocross) –, korosztályos versenyeken és a felnőttek között is jobbnál jobb eredményeket szállított.

Vas Blanka a január végi terepkerékpáros világbajnokság női U23-as versenyében bronzérmet szerzett, majd júniusban az időfutamot és a mezőnyversenyt is megnyerte a felnőttek országos bajnokságán. Az igazán nagy durranást azonban a tokiói olimpián láthattuk: szenzációs teljesítménnyel, a címvédőt és a világbajnokot is megelőzve a negyedik helyen végzett a hegyikerékpárosok versenyében, ezzel minden idők legjobb magyar kerékpáros eredményét érte el az ötkarikás játékokon.

Az olimpia után felgyorsultak az események, csak kapkodtuk a fejünket Vas teljesítménye láttán. Az U23-as országúti Európa-bajnokság mezőnyversenyét a második helyen zárta, majd fantasztikus versenyzéssel negyedik lett a felnőtt országúti világbajnokság női mezőnyversenyben.

Ezt követően érkeztek a terepkerékpáros sikerek: immár a világelithez tartozó a holland SD Worx csapatának színeiben ősszel két harmadik hely között történelmi győzelmet aratott a világkupa-sorozat ötödik állomásán, majd a novemberi cyclocross Eb-n ezüstérmet nyert.

Nem akármilyen eredménysor ez, és ne felejtsük el, a hirtelen jött sikerek ellenére rendkívül szerény Vas Kata Blanka még mindig csak 20 éves…

A bronzérmes Hárspataki Gábor a férfi karatésok 75 kilogrammos súlycsoportjának eredményhirdetésén a tokiói olimpián (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hárspataki Gábornak már a tokiói olimpia előtt is remek eredményei voltak (U21-es vb- és Eb-győzelem, Európa Játékok-bronzérem, illetve egy második és egy harmadik hely a felnőtt Európa-bajnokságokról), ám a karate azért közel sem volt igazán reflektorfényben a honi sportrajongók körében.

Ezen változtatott a tokiói olimpia, pontosabban az ötkarikás játékokon 2021-ben debütáló sportág egyetlen magyar indulója. A 25 éves Hárspataki a csoportjában egy-egy győzelemmel, döntetlennel és vereséggel várta a vb-bronzérmes Nisimura Ken elleni összecsapást, amelyen a magyar karatékának győznie kellett a továbbjutáshoz. A találkozón sokáig nem született érvényes találat, majd 24 másodperccel a vége előtt a japán vitt be egy ütést. Hárspataki nem adta fel, és egészen váratlanul, az utolsó másodpercben egy parádés fejrúgással fordított, így elődöntőben jutott.

A négy között ugyan kikapott a sportági legendától, az azeri Rafael Agajevtől, ám így is sporttörténelmet írt, hiszen az elődöntős szereplésével megszerezte az egyik bronzérmet.

Németh Nándor remekelt a tokiói olimpián (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ahogy azt már megszokhattuk, 2021-ben is számos magyar győzelemnek és éremnek örülhettünk az úszósportban. Mi most mégsem egy dobogós eredményt, hanem egy nyolcadik helyet emelünk ki.

Ez a nyolcadik hely azonban óriási teljesítmény volt, ha egy kicsit mögé nézünk. Németh Nándor a tokiói olimpia 100 méteres gyorsúszó számában országos rekordot döntött a középdöntőben – 47.81 másodperces idejével három századot faragott saját csúcsából –, ezzel 57 éve nem látott bravúrt hajtott végre: magyarként Dobay Gyula 1964-es (tokiói) szereplése óta először bejutott az ötkarikás játékok egyik klasszikus sprintszámának fináléjába.

A 22 éves Németh a döntőben nem tudott újra 48 másodperc alá menni, így végül a nyolcadik helyen zárt – tegyük gyorsan hozzá, így az olimpián indulók közül 62 versenyzőt utasított maga mögé.

Németh a 100 gyorson szállított bravúrja mellett nem mellékesen Milák Kristóf, Szabó Szebasztián és Bohus Richárd társaságában egy ötödik helyet is bezsebelt a férfi 4×100-as gyorsváltóval az olimpián.

Bicsák Bence hetedik helyen végzett, ezzel a sportág legjobb magyar eredményét érte el az ötkarikás játékok történetében triatlonban
(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A tokiói olimpián 29 nemzet 51 versenyzője indult el a férfiak egyéni triatlonversenyén. Köztük volt Bicsák Bence és Tóth Tamás is, ráadásul előbbi nem akármilyen versenyzéssel minden idők legjobb magyar triatlonos helyezését elérve a hetedik helyen végzett.

A 26 éves sportoló az elképesztően megterhelő verseny (1500 méter úszás, 40 kilométer kerékpározás, 10 kilométer futás) után gyakorlatilag beesett a célba, és érthető módon annyira fáradtnak érezte magát, hogy elmondása szerint hirtelen nem is tudott semmire sem gondolni.

Ráadásul a szenzációs versenyzés értékét tovább emeli, hogy az olimpiát megelőző hetekben a sérülése miatt végig kétségek között készült, és abban sem volt biztos, hogy egyáltalán el tud majd indulni az ötkarikás játékokon. A triatlonos elárulta, a versenyt megelőző két napban is annyira fájt a térde, hogy még a lépcsőn sem tudott normálisan felmenni…

Ezek után nem csoda, hogy – a novemberben, a triatlonos világbajnoki sorozat Abu-Dzabiban rendezett versenyén még egy bronzérmet is szerző – Bicsák úgy fogalmazott, neki a hetedik hely győzelemmel ért fel az olimpián.

Schafer András gólöröme a német–magyar Eb-csoportmeccsen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Schäfer András 2020-ban és 2021 első felében még csak kiegészítő embernek számított a magyar válogatottban, ám Kalmár Zsolt és Szoboszlai Dominik kiesése után megkapta a lehetőséget Marco Rossi szövetségi kapitánytól, és tökéletesen élt is ezzel. Az Európa-bajnokságot megelőző két felkészülési mérkőzést egyaránt végigjátszotta, sőt a Ciprus elleni találkozón az első gólját is megszerezte a nemzeti csapatban.

Ezek után nem csoda, hogy a három Eb-csoportmérkőzésen egyaránt a kezdőcsapatban kapott helyet. A 22 éves középpályás Portugália, Franciaország és Németország ellen is jó játékkal rukkolt elő, sőt, a Münchenben szerzett fejes góljával kis híján továbbjuttatta a magyar válogatottat az egyenes kieséses szakaszba.

A kontinenstorna után a magyar válogatott hét világbajnoki selejtezőjéből haton kapott játéklehetőséget, San Marino ellen gólpasszt jegyzett, míg a lengyelek elleni idegenbeli találkozón újabb emlékezetes fejes góllal járult hozzá a mieink győzelméhez.

Emellett ősszel a klubjában is remekelt, a DAC színeiben 17 mérkőzésen három-három gólt és gólpasszt jegyzett a Fortuna Ligában, így nem csoda, hogy a dunaszerdahelyi csapat szurkolói és a Magyar Labdarúgó-szövetség is megválasztotta az év legjobbjának.

További tartalmak