Musorujsag
Élő Eredmények
×

Búcsúzó Cseh, történelmi Valter-szereplés, súlyos sérüléssel is remeklő Márton Anna – a magyar sport legbüszkébb pillanatai 2021-ben

Búcsúzó Cseh, történelmi Valter-szereplés, súlyos sérüléssel is remeklő Márton Anna – a magyar sport legbüszkébb pillanatai 2021-ben

m4sport.hu
Ismét eltelt egy év, sportolóink pedig 2021-ben sem pihentek, megannyi csodálatos élménnyel, pillanattal és eredménnyel tették gazdaggá az esztendőt. Alábbi összeállításunkban megpróbáltuk összeszedni a magyar sport legbüszkébb pillanatait ebből az évből.
Még a kínaiak olimpiai bajnoka is meghajolt Cseh László előtt

A 36 esztendős úszólegenda nagyságát jól mutatja, hogy világszerte elismerik – Cseh László az olimpia előtt bejelentette, hogy Tokió után befejezi, a 200 méteres vegyesúszás döntője pedig a számot megnyerő, így olimpiai bajnok Wang Shun meghajolt a hetedik helyen záró, káprázatos pályafutása utolsó versenyén úszó Cseh előtt.

A többek között négyszeres olimpiai ezüst- és kétszeres bronzérmes, világ- és Európa-bajnok klasszist októberben búcsúztatták el – Cseh Lászlót álló ovációval, hosszan tartó tapssal fogadta a közönség, majd nagy ellenfele és barátja, az olimpiai és világbajnok Chad Le Clos videoüzenetben köszöntötte az ünnepeltet, aki később mind a négy úszásnemben teljesített egy hosszt a Duna Aréna medencéjében.

Az M4 Sport Cseh László pályafutásáról szóló, „Az utolsó hossz” című portréfilmjét itt tekintheti meg.

Phelps is elismeri Milák csúcsát

Milák Kristóf igazi klasszissá vált Tokióban. Ahogy azt már előre sejteni lehetett, a 21 éves úszó az olimpián a 200 méter pillangó fináléjában 1:51.25-ös időt repesztett, s olimpiai rekorddal megnyerte a számot – egyúttal olimpiai bajnokká vált. A történet pikantériáját az adja, hogy a fiatal sztárnak mindezt úgy sikerült elérnie, hogy a döntő előtt elszakadt az úszónadrágja, ami alaposan megnehezítette a dolgát.

Milák félelmetes úszását mindeközben ráadásul épp az a Michael Phelps közvetítette élőben, akinek a csúcsát megdöntötte. Phelps a lelátón foglalt helyet, minden idők legsikeresebb olimpikonja (28 érem, ebből 23 arany) az NBC szakértőjeként közreműködött a medencés úszóversenyeken, így a szeme láttára írta át Milák a 200 pillangó olimpiai történetét. A finálé után Phelps egyébként a közösségi oldalán külön gratulált Miláknak.

„Szép úszás volt, Milák Kristóf! Élmény volt élőben látni, fantasztikus volt az utolsó 100 méter” – írta Instagram-oldalán.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Michael Phelps (@m_phelps00) által megosztott bejegyzés

Történelmi labdarúgó Európa-bajnokság – magyar részvétellel

A tavalyról idénre halasztott kontinenstorna több szempontból is óriási sikernek könyvelhető el: az Európa-bajnokság megrendezését története során első ízben több országra bízta az UEFA, s a Puskás Aréna is ott volt a helyszínek között. Budapest, s a világ egyik legszebb létesítményében összesen négy mérkőzést játszottak le, három csoporttalálkozóra, illetve az egyik nyolcaddöntőre került sor.

A magyar labdarúgó-válogatott sajnos a halálcsoportba került: az F jelű négyesbe került, ahol a világbajnok franciák, a németek és a címvédő portugálok mellett kellett volna kivívnia a továbbjutást. Marco Rossi alakulata győzelem nélkül zárt, s a csoport utolsó helyén végzett, ám csak és kizárólag büszkeség töltheti el a keret (és a szurkolókat), miután Magyarország Franciaországgal (1–1) és Németországgal (2–2) is ikszelt, így két ponttal végzett negyedikként.

Fiola Attila gólja a franciák ellen

S jegyezzük meg gyorsan: a magyar csapat egy pillanatig sem játszott alárendelt szerepet az említett két mérkőzésen, sőt! Rossiék a franciák ellen egyszer, a németek ellen pedig kétszer is vezettek – perceken múlt a továbbjutás, a harmadik csoportmeccsen a németek a 84. percben Mats Hummels révén egyenlítettek, amivel végül Németország jutott tovább a négyesből.

Mindezek ellenére viszont nem is lehet kérdés, hogy magyarként csak és kizárólag büszkeség tölthet el minket az Európa-bajnokságon látottak miatt.

Csodálatos magyar siker a Giro d’Italián

A 2021-es olasz kerékpáros körversenyen elindult Valter Attila – a Groupama–FDJ versenyzője parádésan tekert, a hatodik, a hetedik és a nyolcadik szakasz után ő ölthette magára a legendás rózsaszín trikót, a negyedik és a nyolcadik szakasz között pedig nála landolt a legjobb fiatalnak járó fehér felső is. A 23 esztendős Valter összesítésben végül a 14. helyen zárt a Girón – ez minden idők legjobb magyar összetett eredménye a híres olasz körversenyen.

Magyar testvérpár Tokió csúcsán

Az egy évvel elhalasztott nyári olimpia egyik csúcssztorija egyértelműen a Lőrincz testvéreké volt, Tamásé és Viktoré. Már az ötkarikás játékok előtt tudott volt, hogy a 34 éves Lőrincz Tamás visszavonul, a negyedik olimpiáján résztvevő birkózó pedig elmondta, már az is hihetetlen volt számára, hogy egyáltalán kijutott Tokióba. Lőrincz Tamás a 77 kilogrammos súlycsoportban egészen a döntőig menetelt, ahol a kirgiz Akzsol Mahmudovot fantasztikus birkózással legyőzte, s olimpiai arannyal zárt az utolsó tornáján.

„Hihetetlen! Hihetetlen, hogy ez megadatott nekem! Egyáltalán, hogy kijutottam a negyedik olimpiámra, majdnem 35 évesen. Nem akarom elhinni, annyira boldog vagyok! Nagyon örülök, hogy itt lehettem és győzni tudtam. Olyan jó volt látni a családomat, itt egy pillanatra a kamerán, a gyerkőcöket, a feleségem, édesapám, és nem is tudom, ki voltak még ott. Áh, hihetetlen élmény! Csak arra gondoltam, hogy nem, nem lehet, hogy elveszítsem. Főleg azok után, hogy az iránit sikerült legyőznöm. Az akkora erőt adott, hogy itt nem állíthatott meg senki. Nagyon örülök, hogy ez megadatott. Fel sem fogom…” – nyilatkozott akkor az M4 Sportnak Lőrincz Tamás.

Lőrincz Tamás döntőjét ide kattintva tekinthetik meg!

A tündérmese itt nem érhetett véget, s így lett igazán parádés a történet: Tamás 31 éves öccse, Lőrincz Viktor a 87 kilogrammmosok között indult el, s testvéréhez hasonlóan egészen a döntőig menetelt. A magyar birkózó a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok ukrán Zsan Belenyukkal csapott össze, ám drámai csatában alulmaradt. Lőrincz így ezüstérmes lett – habár Viktor először nem tudott teljes szívből örülni az olimpiai második helynek, később elégedetten értékelt, természetesen bátyjával az oldalán, akivel nem mindennapi bravúrt értek el.

„Kicsit mögé kell nézni a dolgoknak, és értékelnem kell azt, hogy ma mit értem el. Ez az öt év nagyon kemény volt, főleg ez az utolsó egy év. Nagyon sokat kellett beletenni, de azért mégiscsak itt van egy ezüstérem a nyakamban, és nagyon örülök neki, mert mindenféleképpen éremért jöttem. Mindent beleadtam, hogy nyerjek, de egyszerűen ebben a döntőben ez kevés volt. Viszont én úgy gondolom, pár nap múlva ez fel fog értékelődni, és nagyon fogok neki örülni, de egyelőre még nagyon friss ez a dolog, adjatok egy kis időt, hogy ezt feldolgozzam.”

„Tamás is mellettem volt végig. Egymást húztuk előre a nehéz pillanatokban, mikor neki volt nehéz és mikor nekem. Ez az év nagyon hullámzó volt számomra, voltak nagyon mély pillanataim, és ő ott volt mellettem végig. Folyamatosan tartotta bennem a lelket, és látta azt, hogy sikerülni fog. De említhetném a családomat, a barátaimat, az edzői stábot, a klubomat, a nevelőegyesületemet, a szövetséget, mindenkit. Mindenkiben éreztem, hogy mellettem áll, és támogat a nehéz pillanatokban is, úgyhogy nagyon köszönöm nekik. Nélkülük ez nem ment volna.”

Csodatétel, súlyos sérüléssel

A tokiói olimpia tele volt könnyfakasztó és szemkápráztató magyar pillanatokkal, ez alól nem kivétel Márton Anna esete sem. A kardozóval kapcsolatban fontos tudni, hogy Márton Anna még a tavalyi, decemberi országos bajnokságon súlyos sérülést – elszakadt a térdszalagja –, majd többszöri orvosi konzultáció után úgy döntöttek mesterével, Gárdos Gáborral, a női kardválogatott vezetőedzőjével, hogy az elkerülhetetlen műtétet az olimpia utánra halasztják – ha erre ugyanis korábban került volna sor,akkor Márton nem indulhatott volna el Tokióban, illetve az elmúlt év végén még nem volt meg a kvótája a csapatnak, nélküle pedig gyengébb is lett volna a válogatott.

A világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes Márton csodálatosan vívott az ötkarikás játékokon, mindezt annak ellenére tette, hogy a 26 éves sportolót végig óriási fájdalmak gyötörték – a kardozónak az első mérkőzésén kiugrott a sérült térde, ami miatt még a mozgás is nehezére esett. Ám Márton Anna mindezek ellenére az elődöntőig menetelt, ahol már nem bírt az orosz Szofija Velikjával, ezt követően pedig a bronzcsatában alulmaradt a Manon Brunet-vel szemben – Márton így végül a negyedik helyen végzett, amit ő ott a helyszínen némileg csalódásként élt meg, ám a szurkolók szemében kétségtelenül az ötkarikás játékok egyik legnagyobb hősévé vált.

„Hullámvölgyekkel teli felkészülés van mögöttem, hat hónapja térdszalag-szakadásom volt, egy hónapja pedig bokaszalag-sérülésem, de végig csak az lebegett a szemem előtt, hogy ezen az olimpián jól szerepeljekértékelt akkor Márton Anna. – Úgy érzem, hogy mindent megtettem, amit tudtam. Sajnálom, hogy erre az utolsó asszóra már fejben nem tudtam összeszedni magam. Igazából saját magamat vertem meg, kicsit úgy éreztem magam, mintha az első olimpiámon lennék. Nehéz egy vesztes elődöntő után a bronzmeccsre visszaállni.”

Mindenképpen büszkék lehetünk arra is, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligája-győztes Chelsea sikere egyben egy magyar diadala is volt: a 42 esztendős Lőw Zsolt Thomas Tuchel évek óta jobbkeze, s 2018 és 2020 között már Párizsban is azért dolgoztak közösen, hogy Neymaréknak sikerüljön elhódítaniuk a legrangosabb európai kupát. A Paris Saint-Germainnel egészen a döntőig meneteltek, ám a 2019-es fináléban a Bayern München végül jobbnak bizonyult.

Tuchel idén januárban Londonba került, s első dolga az volt, hogy hű segítőjét, Lőw Zsoltot is a Chelsea-hez csábítsa – a páros fantasztikus munkája főszerepet játszott abban, hogy az angol klub májusban nem kis meglepetésre 1–0-ra megverte a BL-döntőben a Manchester Cityt, s ezek után már Lőw is Bajnokok Ligája-győztesnek vallhatja magát.

Lőw a 8. magyar, aki játékosként vagy edzőként az élen végzett a legrangosabb európai kupasorozatban.

„Kell még egy pár nap, ameddig az emberben ez tényleg leül és realizálódik, hogy mit is vittünk véghez. Négy hónapunk volt a Chelsea-nél, hogy a csapatot átvegyük és belőle egy még ütőképesebb együttest formáljunk. Elképesztő az út, amin végigmentünk. Rengeteg futballista vagy szakember egy életen át vár, hogy esetleg a döntőig eljusson vagy egy ilyen trófeát nyerjen” – mondta a BL-döntő után Lőw Zsolt. – A Bundesliga egy gyönyörű, szuper dolog, de most veletek itt lenni és a Bajnokok Ligája-győzelemről interjút készíteni, az sem rossz” – vélekedett a magyar szakember arról, hogy gondolkozik-e vezetőedzői poszt elvállalásán, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette őt, a csapatát és a magyar labdarúgást az elmúlt időszakban.

Fucsovics Márton nehéz éven van túl, mint sok más sportágat, úgy a teniszt is alaposan felborította a koronavírus-járvány. A legjobb magyar teniszezőnek emellett meggyűlt a baja a sérülésekkel is: makacs vállproblémái miatt többek között a nyári olimpiai játékokat is ki kellett hagynia.

„Nehéz szívvel, külső-belső fájdalmakkal, de idő előtt búcsút kell hogy intsek életem első olimpiájának, amelyen résztvevőként ott lehettem. Egy vállsérüléssel vágtam neki az útnak, bíztam benne, hogy a kezdésre tökéletes állapotban leszek” – írta közösségi oldalán júliusban Fucsovics.

A 29 esztendős versenyző ezt megelőzően viszont azért végrehajtott több nagy bravúrt is: Fucsovics márciusban egészen a rotterdami ATP-500-as tenisztorna döntőjéig jutott, ahol azonban alulmaradt az orosz Andrej Rubljovval szemben. Ez már önmagában nagy siker volt, mivel Fucsovics karrierje során először tudott bejutni egy 500-as ATP-verseny fináléjába.

Ezt viszont egy még nagyobb teljesítmény követte, amikor Fucsovics júliusban hengerelt a wimbledoni Grand Slamen – a játékos öt fordulót ment, s a negyeddöntőben csak a világelső, szerb Novak Djokovics tudta megállítani. Magyar teniszező egyébként egyesben negyen év után jutott el egy Grand Slamen a legjobb nyolc közé.

Fucsovics Márton jelenleg a 40. helyen áll a férfi világranglistán, amivel kétségkívül a legsikeresebb magyarnak számít – noha pályafutása során 2019 márciusában foglalta el a legelőkelőbb helyet (akkor a 31. volt), most sincs okunk a panaszra, Fucsovics a nehézségek ellenére kiemelkedő eredményekkel örvendeztetett meg minket.

Nagy Viktor sírva búcsúzott

Klasszis férfi vízilabdakapusunk a tokiói olimpia megnyert bronzmérkőzését követően, a közmédia kamerái előtt árulta el, hogy ez volt utolsó mérkőzése karrierje során. Csodálatosra sikerült a búcsú, a világ- és Európa-bajnok Nagy Viktor így éremmel zárta a pályafutását, a bronzmeccs utolsó 17 percében ráadásul gólt sem kapott!

„Így is terveztem már régóta, hogy a tokiói olimpia lesz az utolsó, Úgy szerettem volna, hogy a döntő legyen az utolsó mérkőzés az életemben. A bronzmeccs lett. Ez volt megírva. Most már tényleg nagyon örülök ennek, hogy ezt a meccset be tudtuk húzni.”

A magyar rekordbajnok ismét megcsinálta

Viharos nyáron van túl a Ferencváros, Szerhij Rebrov távozása után hetekig kérdés volt, hogy vajon ki érkezik az ukrán szakember helyére. A kiválasztott végül Peter Stöger lett – más kérdés, hogy az osztrák trénert decemberben, a DVSC elleni pofon után elküldték –, akivel a zöld-fehérek játéka ugyan akadozott, ám mindenképp ki kell emelni, hogy a Ferencvárosa BL-selejtező rájátsztásáig sikerrel vette a köröket, így alanyi jogon bejutott a második legrangosabb európai kupsorozatba, az El-be.

Ez már önmagában óriási teljesítmény, az FTC ugyanis ezzel elmondhatta magáról, hogy zsinórban háromszor volt ott valamelyik rangos kiírásban. Noha a magyar rekordbajnok sokáig pont nélkül állt, az utolsó fordulóban 1–0-ra legyőzte a Bayer Leverkusent, s annak ellenére, hogy csoportutolsójként zárt, büszkén búcsúzott az Európa-ligától. Fontos megjegyezni, hogy a ferencvárosi keret értéke köszönőviszonyban sem volt a Betis (220.7 millió euró), a Leverkusen (387.45 millió euró), Celtic (65.5 millió euró) hármasnak, így valahol nem meglepő, hogy a zöld-fehérek nem voltak harcban a továbbjutásért – mindettől függetlenül viszont büszkék lehetünk rá, hogy egy magyar csapat egészen az év végéig megmutathatta magát a világ egyik legnívósabb sorozatában.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nincs okunk a panaszra

Amikor ismét jó volt magyarnak lenni – jutott eszünkbe rögtön a gondolat, amikor sportolóink szereplésén gondolkodtunk.

A magyar csapat 20 éremmel tért haza Tokióból, hat arany-, hét ezüst- és hét bronzéremmel színesítette a mieink eredménylistáját. Ezek után Kulcsár Krisztián MOB-elnök nem is fukarkodott a pozitív jelzőkkel: elmondása szerint száz százalékban sikerült teljesíteni az előzetes elképzeléseket, és felidézte, hogy 2019-ben még csak 13 érem állt a szakmai prognózisban.

„Összegezve: a Covid nem volt befolyással a magyarok szereplésére. Riót túlszárnyalva kilenc sportágban nyertünk érmet, és 12 sportágban végeztünk pontszerző helyen, 70 olimpikonunk zárt az első hat hely valamelyikén” – sorolta Kulcsár, igaz, hozzátette azt is, hogy az ökölvívás, az atlétika és a torna ugyanakkor hiányérzetet hagyott maga után.

Büszkén állhattunk fel a televízió elől a paralimpia után is: a 2021-re halasztott játékokon nyert hét aranyérem a második legtöbb, amit magyar sportolók valaha szereztek egy paralimpián. Ennél többet mindössze egyszer, 1984-ben New Yorkban sikerült, akkor 13 olimpiai bajnoki címmel zárt a piros-fehér-zöld küldöttség. Nem véletlen, hogy Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke a magyar paralimpiai sport aranycsapatának nevezte a tokiói magyarokat.

Ami az idén elhódított érmek számát illeti, a jelenleginél négy alkalommal, 1984-ben (29 medál), 2000-ben (23), 2004-ben (19) és 2016-ban (18) álltak többször dobogóra a magyar parasportolók.

 

További tartalmak