Musorujsag
Élő Eredmények

Történelmi kilencnyilas, a kézilabdakapus csodája és 170-es visszatérés a legendától

m4sport.hu
Ahogy a világ jelentős része, úgy a londoni Alexandra Palace is visszavonulót fújt három napra, karácsony után viszont a harmadik körrel folytatódik a 2022-es PDC-dartsvilágbajnokság. Az ünnepi szünetben felidéztük, mi történt a torna első másfél hetében.
Raymond van Barneveld fotó: GettyImages

Történelmi kilencnyilas

Valószínűleg egy emberként nézte volna bolondnak a dartsközösség az illetőt, aki azt mondta volna, hogy karácsony előtt Bradley Brooks és William Borland játssza majd a vb legjobb meccsét. Márpedig ez történt (bár Johnny Clayton és Keane Barry csörtéje sem volt rossz), ráadásul egy sporttörténelmi slusszpoént is tartogatott a csata: televíziós tornán először született döntő legben kilencnyilas, azaz tökéletes leg, amellyel Borland örökre felrakta magát a darts-dicsőségfalra.

Annál nagyobb meglepetés volt, hogy Borland parádéja után nem egészen 20 órával már a második kilencnyilasnak tapsolhatott az Ally Pally közönsége, ezúttal a litván Darius Labanauskas előadásában.

A kilencnyilas leg pedig nem olyan dolog, ami csak úgy naponta kiröppen a játékosoktól, tavaly az egész tornán egyetlen született, előtte négy évig még annyi sem. A 2013-as és a 2014-es világbajnokság után az idei harmadik, amelyen kettő is volt, de ennek még a fele hátravan, így a rekorddöntéstől mindössze nyolc tripla és egy pontos befejezés választ el minket.

A vb-t szervező Professional Darts Corporation egyébként százezer fontos jutalmat ajánlott fel annak a játékosnak, aki kétszer is produkálja a bűvös kilencest, ez egyelőre elég nehezen elképzelhető, hiszen azóta már Borland és Labanauskas is búcsúzott.

A kézilabdakapus csodája

A szokásosnál talán kisebb mértékű az idei csillaghullás, azaz az esélyesek búcsúja az elején. A legnagyobb meglepetést egyértelműen Dimitri Van den Bergh kiesése jelentette, aki az ötödik helyen volt kiemelve. S még nagyobb szenzáció, hogy a német Florian Hempel búcsúztatta, aki négy évvel ezelőtt még kézilabdakapusként kereste a kenyerét, és a darts számára épphogy hétvégi hobbinak számított. Hempel már az első körben is meglepetést szállított Martin Schindler kiejtésével, Van den Bergh hazaküldése azonban egyértelműen a bravúrkategóriába sorolható. Különösen annak tükrében, hogy a belga nem is játszott rosszul, Hempel 75 százalékos (12/9) kiszállózásával azonban nem tudott mit kezdeni.

Ráadásul Hempel papíron a legkönnyebb ágon van, így a következő meccsén az ausztrál Raymond Smith ellen dob, aki az egyetlen olyan versenyző, aki nem világ- vagy Pro Tour-ranglistáról kvalifikált s még talpon van a legjobb 32 között.

Ha nem is „vandenberghi” mértékű, de szintén meglepetés volt a lengyel Krysztof Ratajski korai búcsúja, rajtuk kívül további hat kiemelt ment haza már az első meccse után (ez a vb második köre volt, hiszen a világranglista első 32 helyezettje az első fordulóban erőnyerő volt). Közülük egyértelműen nyugati szomszédunk, az osztrák Mensur Suljovic lehet a legbosszúsabb, akinek sikerült 2–0-s szett és leg-előnyből is buknia, nyolc meccsnyilat pazarolt el Alan Soutar ellen, így már otthon karácsonyozik.

Az igazán nagy favoritok közül mindenki szépen vette az első akadályt, talán Johnny Claytonnak volt a legnehezebb dolga, viszont ő is játszott a legjobban. Az eddigi legmagasabb körátlagot a 2019-es döntős, Michael Smith dobta 106.32-vel.

Feltűnően sok a százpluszos kiszálló a tornán, viszont ezek királyával, a 170-es „big fish”-sel sokáig hadilábon álltak a játékosok. Aztán szerdán William O’Connor átszakította a gátat, majd két nappal később sokak örömére a nagy visszatérő, Raymond van Barneveld is szórt egy T20-T20-Bull-os kipattanást.

A ötszörös világbajnok holland egyébként teljesen vállalhatóan tért vissza egy év átmeneti nyugdíj után az Ally Pallybe, Rob Crosstól kiváló mérkőzésen kapott ki.

Folytatás december 27-én már a harmadik kör meccseivel, ahol négy nyert szettig megy a küzdelem. A döntőt 2022. január 3-án rendezik, a győztes 500.000 fontot tehet zsebre.

 

További tartalmak

Kapcsolódó hírek