Musorujsag
Élő Eredmények
×

A 2021-es év 15 legjobb magyar sportolója

A 2021-es év 15 legjobb magyar sportolója

m4sport.hu | Kun Dániel
Nem egyszerű összeállítani egy listát azokról a magyar sportolókról, akik 2021-ben a legjobb teljesítménnyel rukkoltak elő. Ennek ellenére mégis megpróbáltuk.

Az Év Sportolója Gála keretein belül január 6-án megválasztják az év legjobb női és férfi sportolóját, csapatát, edzőjét és sportpillanatát, valamint a legjobb női és férfi fogyatékos atlétát és csapatot is. Ennek apropóján az m4sport.hu szerkesztősége is felállította saját, 15 fős listáját.

MTI/Czeglédi Zsolt

Berecz Zsombor

A finn dingi hajóosztály versenyzője áprilisban címvédőként utazott az Európa-bajnokságra, és meg is védte címét. Az extrém időjárási és szélviszonyok között rendezett portói világbajnokságon a negyedik helyen végzett májusban, majd az ötkarikás játékokon a magyar vitorláslegenda 10 futamot követően a második helyen állt. Az utolsó, duplaszorzót jelentő éremfutamot megnyerte, de már nem tudta megelőzni brit ellenfelét. Ennek ellenére ezüstérmével a magyar vitorlássport eddigi legjobb olimpiai helyezését érte el.

MTI/Kovács Tamás

Csipes Tamara

Csipes 1000 méteren párosban és 500-on négyesben is aranyérmet szerzett a júniusi kajak-kenu Európa-bajnokságon. Az ötkarikás játékokon 500-on párosban a negyedik helyen futott be, ugyanezen a távon egyesben ezüstérmet szerzett. A tokiói megmérettetést egy négyesben elért olimpiai arany koronázta meg, majd következett a szeptemberi világbajnokság. A hűvös koppenhágai versenyen párosban 500 méteren aranyérmes, egyesben és négyesben ezüstérmet szerzett, hihetetlenül sűrű és termékeny évet zárt.

MTI/Kovács Tamás

Hárspataki Gábor

Egyedüli magyar karatékaként szerzett olimpiai kvótát júniusban. A 75 kg-ban versenyző Hárspataki első helyen jutott tovább csoportjából (összesen 10 versenyző indulhatott súlycsoportonként, minden ötösből csak az első kettő ment tovább), így legrosszabb esetben is bronzérmes lehetett (az elődöntő vesztesei bronzérmet kaptak). Az elődöntőben kikapott azeri ellenfelétől, de bronzérme így is fegyverténynek számít. A Premier League versenysorozat októberi versenyén bronzérmet szerzett, a dubai világbajnokságon hetedik lett.

MTI/Kovács Tamás

Kopasz Bálint

Döcögősen indult az év Kopasz Bálint számára, mert az olimpiai válogatón kikapott Varga Ádámtól. A júniusi poznani Európa-bajnokságon 500 és 1000 méteren elért aranyérmével jelezte, helyreállt a világ rendje és jó formában vág neki a tokiói játékoknak. Az olimpián aztán simán nyert az 1000 méteres királyi számban, majd negyedik lett párosban. A koppenhágai világbajnokságon három számban is indult: 1000 méteren egyesben második, négyesben kilencedik lett, majd párosban a negyedik helyen zárt.

MTI/Czeglédi Zsolt

Kovács Sarolta

Az ötkarikás kvótával rendelkező Kovács Sarolta térdét márciusban műteni kellett. Nem sokkal később elkezdhette az úszó edzéseket, de trombózisos lett a lába, újabb pihenőt kellett tartania. A kairói világbajnokságon nem tudott elindulni, de júliusban szerepelt az öttusa Európa-bajnokságon és hatodik lett párosban. Az ötkarikás játékokon a vívás, az úszás és a bónuszvívás után a hatodik helyen állt, majd jött a lovaglás. Kovács jó lovaglással feljött a harmadik helyre, amit tartani tudott és bronzéremmel zárta az olimpiát.

MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

Liu Shaoang

A gdanski Európa-bajnokságon 1500 méteren kizárták, 1000 méteren negyedikként ért célba, majd a 3000 méteres szuperdöntőben hatodik lett, amivel összetettben a hetedik helyen zárt. A márciusi vb-n 1500-on hetedik, 500-on világbajnok lett, majd 1000 méteren másodikként zárt. Nemcsak 500-on, hanem összetettben is világbajnoki címet ünnepelhetett, a váltóval ezüstérmet szerzett. A négykörös világkupa-sorozat állomásain felemás teljesítményt mutatott, de joggal bízhatunk benne, hogy a februári pekingi téli olimpián csúcsformában lesz.

MTI/Illyés Tibor

Lőrincz Tamás

Az idősebbik Lőrincz az Európa-bajnoksággal melegített az ötkarikás játékokra. A 77 kg-os birkózó ellen pontot sem tudtak szerezni az ellenfelek. A világbajnok 8-0-ra verte ellenfelét a döntőben és nyerte el a harmadik súlycsoportban is az Eb-aranyat. Furcsán indult számára a tokiói olimpia, mert első ellenfele koronavírusos megbetegedés miatt nem tudott kiállni. Így azonnal a nyolc közé került, majd onnan az elődöntőbe és bár ott kifárasztotta az iráni birkózó, a döntőben nem tudta megfogni a kirgiz versenyző és 2-1-re megnyerte az olimpiai döntőt. 15 éves felnőttkarrierjének végén összejött az olimpiai arany is.

MTI/Kovács Tamás

Marosi Ádám

A 37 éves sportoló idei éve bizonyította: jó az öreg a háznál. A kairói öttusa-világbajnokságon nem csak tiszteletét tette, hanem meg is nyerte azt. Ráadásul csapatban is Magyarországé lett a dobogó legfelső foka. Marosi a világranglista vezetőjeként utazhatott Tokióba, ahol a vívás nem sikerült olyan jól, mint a világbajnokságon, az úszás viszont jól ment. A lovaglást a huszonnyolcadik helyről kezdte, szinte hibátlanul lovagolt és a hetedik helyről indult az utolsó számban. Ott végül egy helyett tudott javítani, így hatodikként zárt az olimpián.

MTI/Kovács Tamás

Milák Kristóf

A 21 éves világbajnok és világcsúcstartó úszó 2020 őszén átesett a koronavíruson, de 2021-ben így is repesztett. A májusi Európa-bajnokság döntőjében a világ valaha volt második legjobb idejével (1:51.10) jelezte, a betegség a múlt és az idei évben sem lassít. Az Eb-n két aranyat (100 és 200 pillangó) gyűjtött, majd következett az olimpia. 200 pillangón aranyat, 100-on ezüstöt (az amerikai Caeleb Dresselt világcsúcsba hajszolta) szerzett, ezzel újfent bizonyította, hosszú időre bérelné a dobogó legfelső fokát a férfi pillangóúszás mezőnyében.

MTI/Czeglédi Zsolt

Rasovszky Kristóf

Az év első nyílt vízi világkupaversenyén ezüstérmet szerzett 10 kilométeren. A budapesti vizes Európa-bajnokságon a negyedik helyen ért célba öt kilométeren, majd ötödikként zárt 10 kilométeren, váltóban bronzérmet szerzett. Az olimpián összejött az a nüansznyi különbség, amivel dobogóra lehet kerülni: Rasovszky ezüstérmet nyert 10 kilométeren. Az ötkarikás játékok után Európa-kupa és világkupa-viadalokon szállította a dobogós vagy ahhoz közeli helyezéseket, utóbbi összetettjét megnyerve foglalta keretbe idei sikeres évét.

MTI/Illyés Tibor

Szilágyi Áron

A márciusi világkupán még ezüstöt akasztottak a nyakába, az olimpiára az egyik esélyesként utazott a kétszeres olimpiai bajnok, címvédő Szilágyi. A világranglista negyedik helyén álló vívó előbb venezuelai ellenfelet, majd két iránit, köztük a Szatmári Andrást kiejtő Ali Pakdamant ejtette ki. Az elődöntőben a grúz ellenfelét szoros csatában búcsúztatta. A döntőben aztán ellentmondást nem tűrő vívással verte ellenfelét és a történelem során először, háromszoros bajnokot avattak férfi kardban, amit a kardcsapattal egy bronzérem követett. A gyűjteményből még hiányzik az egyéni világbajnoki cím, most annak eredhet nyomába.

MTI/Czeglédi Zsolt

Tóth Krisztián

A cselgáncsozó egy bronzzal nyitotta az évet Tel-Avivban, amit márciusban megismételt Taskentben, majd ezüsttel zárt a világkupa-sorozatban, mellyel kivívta a tokiói indulás jogát. Az Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, majd a budapesti vb-n megismételte bravúros teljesítményét: ismét a dobogó alsó fokán állhatott. Az olimpián nem ijedt meg a nagynevű ellenfelektől és egy kivételével mindet legyőzte: az Eb és a vb után az olimpia bronzérmét is a nyakába akasztották, amely Magyarország 500. nyári olimpiai érme is volt egyben.

MTI/Kovács Tamás

Tótka Sándor

Tótka másodikként csapott célba K-1 200 méteren az olimpiai és világbajnoki címvédő Liam Heath mögött a szegedi világkupaversenyen, de a poznani Európa-bajnokságon már fordított volt a sorrend: Európa-bajnok lett. Az ötkarikás játékokon jól rajtolt és nem engedte ki a kezéből a győzelmet, olimpiai bajnoki címet szerzett, míg a kajak négyessel a hetedik helyen végzett. A szeptemberi koppenhágai világbajnokságot kihagyta és mivel a 200 méter lekerült az olimpiai programról, ezentúl valószínűleg csapathajóban láthatjuk majd versenyezni.

MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

Valter Attila

Az év első World Tour-viadalain 39. és 38. lett új csapatában. Tavalyi teljesítményével megmutatta (27. hely a Giro d’Italián), az idei Girón nagyot dobbanthat, meg is tette: hatodik helyen zárta a negyedik szakaszt, felvehette a legjobb 25 éven alulinak járó fehér trikót is. Ez annyira feltüzelte, hogy az összetett vezetőjének járó rózsaszín trikót is magára kapta, melyet csak a kilencedik szakasz után tudtak elvenni tőle. A háromhetes versenyt a 14. helyen zárta, amely a magyar kerékpársport eddigi legnagyobb sikere. A luxemburgi körversenyen 18., a lombardiai körversenyen 12. helyen ért célba.

MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Vas Kata Blanka

A 20 éves Vas Blanka a világ egyik legjobb női kerékpárosa, egyszerre három szakágban – hegyi-, országúti- és terepkerékpár (cyclocross) – remekel. Év elején az U23-as cyclocross-vb-n bronzérmet szerzett, majd következett az olimpiai negyedik hely hegyikerékpárban, innen lendült csak be igazán. Második lett az U23-as országúti Eb-n és negyedik az országúti vb-n. Cyclocross világkupa-futamot nyert októberben, majd egy hónappal később már második volt a cyclocross Eb-n. Akárhol akármilyen szakágban és korosztályban indult, a legjobbak között volt. Extraklasszis magyar női kerékpáros születőfélben.

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak