Musorujsag
Élő Eredmények

Nagyszerű döntő után Peter Wright nyerte a 2022-es dartsvilágbajnokságot

Nagyszerű döntő után Peter Wright nyerte a 2022-es dartsvilágbajnokságot

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Rendkívül izgalmas és fordulatos döntőben Peter Wright 7–5-re legyőzte Michael Smith-t, így pályafutása második egyéni világbajnoki címét szerezte.

A közel háromhetes világbajnokság 96 játékosából talán az a kettő jutott döntőbe, amely teljesítménye alapján a leginkább rászolgált erre. Michael Smith vébéje minden kétséget kizáróan eddigi pályafutása legerősebb tornája volt, miután az első találkozóján megdobta a viadal legmagasabb körátlagát, búcsúztatta a két legnagyobb esélyest (Johnny Claytont és Gerwyn Price-t), majd az elődöntőben a negyedik helyen kiemelt James Wade-et is elintézte.

Peter Wright teljesítménye akkor lett igazán erős, amikor a második meccsén rátalált végre arra a nyílfelszerelésre, amellyel onnantól végig is dobta a tornát. Az elmúlt hetekben mutatott játéka, annak építése pedig kísértetiesen hasonlított a két évvel ezelőtti Wrightéhoz, aki akkor meg is nyerte a döntőt.

Impozáns teljesítménnyel masírozott a döntőbe Michael Smith (b) és Peter Wright (j) (fotó: Getty Images).

Ráadásul a két játékos összesített tornaátlaga az utolsó találkozó előtt mindössze két századdal (!) tért el egymástól, ami már önmagában rendkívül izgalmas meccset sejtetett, nem beszélve a két nagyágyú legutóbbi televíziós fináléjától, amikor a skót három elrontott Smith-meccsnyíl után húzta be a 2020-as Masterset.

Színvonalas meccset vártunk, ehhez képest rögtön a második legben a világbajnokság leggyengébb legjét produkálták a felek, Smith 28 nyilasánál nem volt még több a tornán. Wrightot ráadásul nemcsak a duplák, de egy bekiabáló néző is zavarta, ennek ellenére elhozta az első szettet (1–0).

A második játszmára Snakebite viszont előhozta a klasszis kiszállózását, bár a tömeget Smith dobta jobban, egy 148-as és egy 124-es, bullos kipattanással elhozta hátsó pályáról a kört, az angol továbbra is nagyon idegesen, s főképp eredménytelenül duplázott. Wright úgy vezetett 2–0-ra a világbajnoki döntőben, hogy a körátlaga nem érte el a 90 pontot.

De még időben érkezett meg a mérkőzésbe Michael Smith, 113.33-as átlagú szettel vette el Wright kezdését, két négykörös játékkal és egy bravúros, 167-es kiszállóval fűszerezve. Annál szenvedősebben hozta a saját játszmáját, a skót játékosnak két nyila is volt a 3–1-hez, de most ő remegett meg, így Bully Boy egyenlített (2–2).

A kezdeti remegésnek nyoma sem volt már, 82-ről szépen felpumpálták száz környékére körátlagukat a felek, miközben Wright szorosan, de elhozta a saját játékát, hogy aztán Smithét szépen odaengedje az angolnak, a várt izgalmak megérkeztek (3–3).

Szorgalmasan cserélgette a hegyeket nyilaiban Peter Wright, de Smith még egyet rápakolt, ezt pedig képtelen volt lereagálni: a hetedik szettben úgy nullázta le az angol, hogy ő dobhatott első pályáról. 4–3-nál Michael Smith először vezetett a meccsen.

Ahogy átvette, vissza is esett az átlaga, így a kezdése odalett, Peter Wright 91-es szettel is visszajött 4–4-re. Mindkét játékos némi hullámvölgybe került, másfél óra játék után döntetlenre álltak, lehetetlen volt rámutatni a győztesre. Úgy tűnt, Peter Wright kapja össze magát, de döntő szituációban hatalmasat hibázott: 170-es kiszállóra rápróbált, 31 pontot hagyott, amit utána öt nyílból sem oldott meg – Smith elhalászta hátulról a reménytelennek tűnő játszmát (4–5).

Nem volt vége a fordulatoknak, sőt, le is koppintották a folytatásban az előző játszmát, de fordított felállással. Úgy tűnt, Smith lendületből átviharzik a skóton, de Snakebite egészen váratlanul 0–2-ről megfordította a játszmát, 12 nyilas játékkal lezárva azt, így másodszor is hátsó pályán sikerült egyenlítenie (5–5). Továbbra is meg-megremegtek a játékosok a nagy téttől, de a mérkőzés így is kiváló volt, Michael Smith már korábban megdöntötte Gary Anderson 180-as vb-rekordját, s egyre inkább közelítették a 42-es mérkőzéscsúcsot is.

Az utolsó szünetről Peter Wright jött ki élesebben, aki előbb 96 pontot dupla-duplával oldott meg, majd 80-ról egy nyílból breakelt, 112.73-as szettel söpört (6–5).

Beindult a skót, Smith az életben maradásért kezdett szettet, de Wright azonnal elvette az „adogatását” egy bullos kiszállóval, majd saját kezdéséből zsinórban a nyolcadik legjét söpörte be, Bully Boy szétesni látszott. Ugyan a következő kanyart elhozta, de Peter Wright brutális játékát nem bírta. A skót az utolsó három szettben is 110 környéki átlagot dobott, amellyel megnyerte pályafutása második egyéni világbajnoki címét, Smith pedig ismét hatalmas lehetőséget szalasztott el, s várni kell első televíziós torna-győzelmére.

A mérkőzést végül 41 darab 180-assal fejezték be, Wright 98.34-es, Smith 99.22-es körátlagot dobott. Michael Smith 24 darab maximummal beállította ellenfele egy nappal korábban elért rekordját.

Peter Wright ötszázezer fonttal gazdagodott a világranglistán, amellyel vészesen megközelítette a világelső Gerwyn Price-t, a második helyezett Michael Smith kétszázezer fontot kapott, ezzel a kilencedik pozícióból ötödiknek lépett elő.

Borítókép: Peter Wright magában már bízik, nyilaiban még kevésbé (fotó: Getty Images)

További tartalmak