search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

darkmode

Élő Eredmények

Az orosz és fehérorosz parasportolók már el is hagyták Pekinget

m4sport.hu
Az oroszok úgy vélik, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság döntése politikai indíttatású.

Csütörtökön egy rendkívüli ülésen a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság igazgatótanácsa úgy határozott, hogy megtagadja az orosz és fehérorosz sportolók indulását a pekingi téli paralimpiai játékokon- olvasható a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) csütörtöki közleményében. „Ez azt jelenti, hogy ezen országok parasportolói a továbbiakban nem vehetnek részt az eseményen.”

Az IPC egy napja még úgy foglalt állást annak kapcsán, hogy Oroszország – fehérorosz támogatással – háborút indított Ukrajna ellen, hogy a két ország sportolói versenyezhetnek, de csak függetlenként a paralimpiai zászló alatt, az éremtáblába pedig nem számítanak bele az eredményeik.

Ezzel kapcsolatban azonban a legtöbb nemzet nemtetszését fejezte ki, így engedtek a nyomásnak és kizárták a két ország képviselőit. Az Orosz Paralimpiai Bizottság és sportolói pedig el is hagyták Pekinget, egy közleményben reagálva a döntésre.

Az Orosz Paralimpiai Bizottság és sportolói jelenleg nem tartják lehetségesnek és célszerűnek a Pekingben maradást, és elhagyják a téli játékok fővárosát, a csodálatos emberek városát” – áll a közleményben.

Úgy vélik, a döntés teljesen átpolitizált, ellentmond a paralimpiai mozgalom minden alapvető normájának és egyértelműen, világosan bizonyítja: a kettős mérce sajnos a modern sportok normájává vált.

A jelenlegi helyzet mindenki számára világossá teszi: ma már nincs szükség erős riválisra, olyanra, amilyen az orosz csapat volt mindenki számára. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének döntése az egész sportvilág leépüléséhez és összeomlásához vezet„.

Oroszországból 71, Fehéroroszországból 12 versenyző érkezett, Ukrajnának pedig a háború ellenére sikerült a teljes 20 fős csapatát Pekingbe juttatnia.

Borítókép: Pin Hou kínai magasugró feltartja a 2022-es pekingi paralimpiai játékok fáklyáját. MTI/AP

További tartalmak