search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

darkmode

Élő Eredmények

Oldódott a hangulat Pekingben a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára szerint

MTI
Miután a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) korábbi döntését megváltoztatva csütörtökön kizárta az orosz és fehérorosz sportolókat a pénteken (ma) kezdődő pekingi téli paralimpiáról, oldódott a hangulat a helyszínen.

Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára a kínai fővárosból nyilatkozva az M1 aktuális csatornának elmondta: mostanra megnyugodtak a kedélyek.

„Nagy ellenállást váltott ki, amikor szerdán még arról döntött az IPC, hogy indulhatnak az orosz és fehérorosz sportolók. Több mint negyven ország jelezte, hogy ha ez így marad, elhagyják az esemény helyszínét. Az IPC ennek hatására változtatott” – mondta a magyar sportvezető.

Hozzátette: a lépés nyomán a versenyzők száma több mint tíz százalékkal csökkent, a mostani állás szerint 546-an indulnak majd a különböző számokban.

„A mi versenyeinket ez nem érinti, bár egyelőre még nem tudjuk, Dumity Richárd számaiban hányan fognak indulni, ez az utolsó technikai értekezleten dől majd el” – tette hozzá. A téli paralimpián hat sportág versenyeit rendezik meg: jégkorongban, curlingben, alpesi síben, hódeszkában, sífutásban és sílövészetben osztanak érmeket.

Urr Anita hangsúlyozta: a magyar indulóval szemben nincs különösebb elvárás, ezúttal a részvétel a fontos, hogy Magyarország újra ott van a téli paralimpia nemzetei között. A seregszemle jövő vasárnapig tart. A magyar színeket egy versenyző képviseli Pekingben: a monosíző Dumity Richárd jövő csütörtökön óriás-műlesiklásban, két nappal később pedig szlalomban indul.

A sportoló elmondta: nem tartja fairnek, hogy az oroszok és fehéroroszok nem vehetnek részt a versenyeken, de „ez van”. A körülményekről szólva kifejtette: szigorú a koronavírus-protokoll, állandóan maszkot kell viselniük és naponta tesztelik őket. A műhóval belőtt pályát már kipróbálta, mint mondta, jól érezte magát az első csúszás alkalmával. A várakozásaival kapcsolatban úgy fogalmazott: akkor lesz elégedett, ha az edzéseken nyújtott teljesítményét versenykörülmények között is el tudja érni, nagyobb hibák nélkül.

Pénteken, a Madárfészek Stadionban a magyar idő szerint 13 órakor kezdődött megnyitóval hivatalosan elrajtoltak a küzdelmek Pekingben. A ceremónián – maszkot viselve – Hszi Csin-ping kínai elnök is megjelent.

A legnagyobb csapat a házigazdáké 96 versenyzővel, őket az amerikaiak követik 65 sportolóval.

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak