Musorujsag
Élő Eredmények

Az olaszoknak még mindig van egy csekély esélyük, hogy mégis ott legyenek a vb-n

Az olaszoknak még mindig van egy csekély esélyük, hogy mégis ott legyenek a vb-n

m4sport.hu
Egybehangzó olasz források szerint a Roberto Mancini vezette olasz labdarúgó-válogatott előtt egy aprócska esély nyílt arra, hogy ott legyen a katari világbajnokságon.

A regnáló Európa-bajnok Olaszország hatalmas pofont kapott a múlt héten, amikor Észak-Macedónia 1-0-ra legyőzte, így búcsúztatta a vb-pótselejtezőn. Zsinórban ez a második világbajnokság, amit Olaszország nélkül rendeznek, rendeznének.

Azért a feltételes mód, mert az országban felröppent egy elmélet, amely alapján nem kell teljesen kizárni annak lehetőségét, hogy az északmacedónok elleni sokktól függetlenül mégis ott legyenek a novemberben kezdődő tornán. Igaz, ennek lehetősége roppant csekély, de az olasz sajtó szerint a jelenlegi helyzetben nem zárható ki.

Kedden Iránban, a válogatott Libanon elleni világbajnoki-selejtezőjén nem engedték meg körülbelül 2000 nőnek, hogy bemenjen a stadionba, annak ellenére, hogy belépőt vásároltak a mérkőzésre. Nem példa nélküli eset ez a perzsáknál, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA) pedig nem tetszik ez az eljárás. Korábban, 2019-ben a FIFA figyelmeztette az iráni szövetséget, amennyiben ez újra megtörténik, büntetésre számíthatnak.

A Football-Italia fedezte fel, hogy a keddi incidens után az iráni szövetség egyik tagja, Mehrdad Seradschi Twitter-oldalára ezt írta:

„Aggasztó híreket hallottam a FIFA-tól és az Ázsiai Labdarúgó Szövetségtől.”

Hogy pontosan mik ezek az aggodalmat keltő információk, arról nem tudni, de egy világbajnokság előtt nem kizárható, hogy érintheti a részvételüket.

Olaszországban úgy kalkulálnak, ha Irán szélsőségesebb büntetést kap, vagyis a FIFA kizárja a vb-ről, akkor megtörténhet, hogy a helyét a világranglistán legmagasabban jegyzett nem kijutó nemzeti csapat veszi át, ebben az esetben az olasz válogatott, amely tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot.

A labdarúgás történetében még példátlan, hogy egy válogatottat valamilyen okból kifolyólag kizárjanak egy világbajnokságról, de figyelembe véve, hogy az elmúlt hetekben milyen szankciókat kapott az Ukrajnában dúló háború miatt Oroszország és Fehéroroszország, csöppet sem kizárható, hogy az egyenlőséget fennhangon hirdető nemzetközi szövetség Iránt is sújtja egy komolyabb büntetéssel.

Borítókép: Roberto Mancini (EPA/Jose Sena Goulao)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Cristiano Ronaldo: Cél teljesítve, ott vagyunk, ahol a helyünk
A világbajnoki pótselejtező döntőjében a portugál válogatott az olaszokat búcsúztató Észak-Macedóniát 2-0-ra verte Bruno Fernandes duplájával, így ott lesz a katari vb-n. Érthető, hogy a luzitánok elégedettek voltak a "megérdemelt" vb-klalifikáció után.
Labdarúgás