Musorujsag
Élő Eredmények
×

Tahitin lesz a szörf, nagyüzem augusztus első hétvégéjén – összeállt a 2024-es olimpia programja

Tahitin lesz a szörf, nagyüzem augusztus első hétvégéjén – összeállt a 2024-es olimpia programja

mti
Kézilabdával, labdarúgással és hetes rögbivel kezdődik két nappal a nyitóünnepség előtt, 2024. július 24-én a párizsi nyári olimpia.

A kínálatot a francia fővárosban bő két év múlva sorra kerülő ötkarikás játékok versenynaptára tartalmazza, amelyet a szervezők tettek közzé, miután a műsortervet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testülete jóváhagyta.

A menetrend szerint 32 sportágban 19 nap alatt zajlanak majd le a küzdelmek, és 329 számban osztanak érmet. Az egyik legintenzívebb szakasznak az olimpia „félideje”, vagyis augusztus első hétvégéje ígérkezik, amikor is péntektől vasárnapig várhatóan 15 sportágban – köztük atlétikában, úszásban, teniszben, cselgáncsban, vívásban, sportlövészetben, kerékpározásban és evezésben – osztanak érmeket.

Az atlétika és az úszás fináléit esténként bonyolítják le, a csapatsportok utolsó mérkőzéseit négy napra terítik szét a finisben, augusztus 8-tól 11-ig. A hullámlovaglást Franciaországon kívül, Párizstól több mint 15 ezer kilométerre, Tahiti egyik strandján rendezik július 27-től július 30-ig.

A párizsi Concorde tér városi parkká alakul át, melyben többek között a gördeszka és a bréktánc versenyeit bonyolítják le, és az ígéretek szerint a játékok ideje alatt szinte folyamatosan lesznek majd itt események.

A nyitóceremóniát július 26-án tartják a Szajnán, az e célra kialakított színhelyen, a záróünnepséget pedig augusztus 11-én, vasárnap rendezik.

A sportágankénti bontásban részletezett olimpiai kalauzt ez év júniusára ígérik a házigazdák, míg a párizsi játékok végleges programját idén szeptemberben teszik közzé.

Borítókép: A párizsi olimpia megnyitójának látványterve (Fotó: paris2024.org)

További tartalmak