Musorujsag
Élő Eredmények
×

Három új kézlenyomat a Magyar Sportcsillagok Falán

Három új kézlenyomat a Magyar Sportcsillagok Falán

MTI
A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen pénteken három olimpiai bajnok, Vári Attila vízilabdázó, valamint Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor rövidpályás gyorskorcsolyázó helyezte el kézlenyomatát, és hivatalosan átadták a Magyar Sportcsillagok Falát.

Mocsai Lajos, az intézmény volt rektora emlékeztetett arra, hogy 2015. október 15-én leégett az akkor még Testnevelési Egyetem nevet viselő intézmény atlétika-csarnoka, és megsemmisült a több mint 160 magyar sportoló kézlenyomatát bemutató értékes mementó is.

Felidézte, hogy még 1992-ben egy Pizza Hut falán kezdte gyűjteni George Hemingway híres emberek kéznyomát, a sportolóké később a TF-re került. A tűzvészben többségük megsemmisült, volt, amit sikerült megmenteni, majd folyamatosan pótolták a páratlan emlékeket.

„Az 1925-ben alapított, rövidesen százéves TF-en méltó helye van a kézlenyomatoknak, melyek egy ember személyiségét, lelkét is tartalmazzák” – fogalmazott Mocsai Lajos. Kiemelte, hogy a folyosó végén két hatalmas tenyér azokra a klasszisokra emlékeztet, akiknek a kézjegye már pótolhatatlan.

Mocsai Lajos, az intézmény volt rektora beszédet mond a Magyar Sportcsillagok Falának átadásán a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen. (MTI/Bruzák Noémi)

„Jó érzés visszatérni az alma materbe, ahol 1991-ben végeztem, és mindezt a Magyar Sport Napján, egy ilyen jeles alkalommal tehetem” – mondta Gyulay Zsolt MOB-elnök, aki arról beszélt, hogy közel 80 olimpiai bajnok végzett a TF-en, ez is mutatja a két intézmény szoros kapcsolatát.

Sterbenz Tamás, a TF rektora hangsúlyozta, hogy az intézmény a megújulás időszakát éli, elnevezése, logója és struktúrája is megváltozott.  „Az új hallgatók belépve rögtön láthatják majd a példaképek falát” – tette hozzá.

Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó és Liu Shaoang. (MTI/Bruzák Noémi)

Az intézmény ezután minden évben a Magyar Sport Napján tervezi a kézlenyomatok bővítését.

Ezt követően helyezte el kézlenyomatát Vári Attila, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang rövidpályás gyorskorcsolyázó, valamint Vári Attila vízilabdázó elhelyezi kézlenyomatát. (MTI/Bruzák Noémi)

„Nagyon megtisztelő ilyen illusztris társaságba kerülni. A TF-en szereztem az első diplomámat, a vízilabda-szövetség elnökeként pedig azon dolgozom, hogy a mai játékosok is minőségi tudást szerezzenek az intézményben, az elsők között kötöttünk együttműködési szerződést a TF-fel. A TF-en képzett edzők képeztek engem, de csapattársaim nélkül nem jutottam volna ide, hogy elhelyezhetem a kézlenyomatom” – mondta Vári Attila az MTI-nek.

Borítókép: MOB/Szalmás Péter

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Liu Shaoang világbajnok 1500 méteren
Az összetettben címvédő Liu Shaoang szombaton aranyérmet szerzett 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók montreali világbajnokságán, ezen a távon ez az első magyar diadal. A leghosszabb táv női döntőjében Jászapáti Petra volt érdekelt, ő a nyolcadik helyen végzett.
Korcsolya