Musorujsag
Élő Eredmények
×

Három magyar döntős a férfiaknál, az Albenában zajló öttusa vk-n

Három magyar döntős a férfiaknál, az Albenában zajló öttusa vk-n

mti
Négyből három magyar induló jutott be a férfiak döntőjébe az öttusázók idei harmadik világkupaversenyén, Albenában.

A legjobb 18 szombati küzdelmében ott lesz Szép Balázs, Bereczki Richárd és Regős Gergely, Tamás József viszont az elődöntőben befejezte szereplését.

A bulgáriai viadalon az 57 fős mezőny selejtezőjét szerdán rendezték két csoportban, mindegyikből az első 15, illetve pontszám alapján további hat öttusázó lépett tovább. Csütörtökön következett a körvívás, melynek eredménye beleszámított a pénteki elődöntőbe, illetve a továbbjutóknak beleszámít majd a fináléba is.

A magyarok közül Regős vívott a legjobban, 19 győzelmet aratott és 16 ellenfelétől kapott ki. Szép 18/17-tel, Bereczki 16/19-cel, Tamás pedig 13/22-vel zárt. Így utóbbinak volt a legnehezebb dolga pénteken, a B csoportban a 16. helyről kellett megkezdenie a napot azzal a tudattal, hogy a 18 fős mezőnyben az első hét hely ér automatikus döntőt, illetve négy további versenyző a pontszáma alapján lesz finalista. Tamás a bőven két percen belüli úszásával jelentősen javított helyzetén, a négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futást a 11. pozícióból kezdte. Csak tíz másodpercre volt a biztos továbbjutástól, de az első és különösen a második lövészetét elizgulta, emiatt visszaesett, végül 15. lett.

“Egyértelműen a technikai számokon úszott el a döntőbe kerülés. Nincs meg a rutin, azt kell, hogy mondjam. Ez a második felnőtt világkupám, nem tudom, hogy működik a mezőny, nem ismerem az ellenfeleket, a junior korosztályból ez egy óriási ugrás, amit kőkemény munkával lehet csak megtenni” – nyilatkozott a 21 éves öttusázó.

Ugyanebben a csoportban Regős a jó vívására alapozva kiegyensúlyozott versenyt produkált, a végén pedig már stabil lövészetekkel nem kellett izgulnia a továbbjutást illetően, ötödikként futott a célba.

Az A csoportban, amely ebédidőben versenyzett az idei első, kairói világkupán bronzérmes Szép Balázs a kilencedik, Bereczki pedig a 11. helyről kezdte a kombinált számot. Előbbi menet közben volt második is, végül erejét némileg kímélve hatodikként végzett, utóbbinak viszont nagyot kellett futnia, de elcsípte a hetedik pozíciót.

Martinek János az MTI kérdésére azt mondta, négy döntőbe jutóval kalkulált.

“Az előző világkupák alapján úgy gondoltam, hogy talán most is összejöhet. Annak ellenére, hogy Joci ilyen vívást produkált, megvolt az esélye, de a verseny hevében szerintem felgyorsult, a második sorozatában nem azt a ritmust lőtte, amit tud. A többiek hozták a kötelezőt. Remélem, a fiúk jól fogják bírni a terhelést és ott lesznek a mezőny élén, ahogy eddig megszoktam tőlük” – összegzett a kapitány.

A vk-ban idéntől él az új formátumú, elődöntős-döntős rendszerű lebonyolítás, melyben a körvívás után másfél-két órás blokkokba sűrítve zajlanak az egyes szakaszok. A versenyzők állomásról állomásra gyűjtik a tapasztalatokat, és erre a kairói, illetve budapesti vk-forduló után a Fekete-tenger partján lévő üdülőközpontban kialakított versenyhelyszín tökéletesen megfelelő terep.

Szombaton délelőtt a nők döntőjét rendezik – a 18-as mezőnyben három magyarral, Guzi Blankával, Réti Kamillával és Simon Saroltával -, majd délután a férfiak következnek. A vk vasárnap a vegyes váltóval zárul.

Borítókép: (Forrás: Magyar Öttusa Szövetség)

További tartalmak