Musorujsag
Élő Eredmények
×

Több fiatal tehetség és a rózsaszín inges úr fejlődött legtöbbet – Hétvégi hősök

Több fiatal tehetség és a rózsaszín inges úr fejlődött legtöbbet – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szepes Viktor
Vége a gálaelőadásnak, a finálé meghökkentőre sikerült, a visszataps megérdemelt. A 33. forduló is rejtett magában érdekességeket, már csak abból a szempontból is, hogy a meccsvégi nyilatkozatok fenegyereke ezúttal elérzékenyülve állt kamera elé. Csodálatos szezon volt, várunk vissza, OTP Bank Liga!

Fiatalok, sorakozó!

Az OTP Bank Liga utolsó fordulójának slágertémája természetesen a bennmaradásért és az ezüstéremért folytatott harc volt, de így is akadt nyolc csapat, amelynek már egyáltalán nem volt tétje a vakáció előtti mérkőzésnek. Ez pedig rendszerint kiváló lehetőséget biztosít, hogy egy kicsit a jövőt is építsék a klubok: megnézzék azokat a fiatal játékosokat, akik eddig jobbára csak tréningeken bizonyíthattak a felnőttcsapatnál.

Szerencsére több vezetőedző is kihasználta az alkalmat, s bedobta a mélyvízbe a tehetségeket, a legügyesebben pedig egyértelműen a paksi Gyurkits Gergő „úszott”: a fehérvári medencében egy parádés góllal tette le a névjegyét (előtte azt a Stopirát ültette hintába, aki lassan az úszómester-szerepet tölti be a Videotonnál), majd a biztonság kedvéért még egy gólpasszt is kiosztott Szabó Jánosnak. Mindezt harmadik élvonalbeli mérkőzésén, először a kezdőcsapat tagjaként.

Voltak azonban olyanok is, akik most estek át a tűzkeresztségen, közülük – neve alapján – mindenképp Lisztes Krisztián emelkedik ki, a 49-szeres válogatott labdarúgó 17 éves fia. Természetesen a Fradi-szurkolóknak is leesett, hogy nem véletlen a Lisztes Krisztián név, el is kezdték skandálni, ami meg is hatotta a fiatal játékost.

Rajtuk kívül további két debütáns kapta meg a lehetőséget: a Mezőkövesd részéről a 17 éves Bodnár Attila mutatkozott be, aki korábban csupán a megye I-ben játszott, az MTK pedig a szezon utolsó perceiben bevetette a 16 esztendős Barkóczi Benedeket, vele a kék-fehérek adták a 2021/2022-es szezon legfiatalabb bemutatkozóját (16 év, 249 nap), előző szezonban is így volt, akkor egy bizonyos Vancsa Zalánnak köszönhetően.

Ami a másodbálozókat illeti, egy-egy újpestiről és fradistáról tudunk beszámolni: lila-fehérben Kovács Dominik, zöld-fehérben Damir Redzic játszotta második NB I-es találkozóját.

Elkapó rózsaszín ingben

Egy szelídebb Áts Feri figyelhette a bal oldali kapu mögül a Puskás Akadémia–Honvéd találkozót, s bár fent említett fiatalok is fejlődhettek, a leglátványosabb ugrást egyértelműen ő produkálta: húsz percen belül tudott megkaparintani két felcsúti lövést. 2–1-es hátrányban a Puskás játékosai próbálták préselni a kiesés elől menekülő kispestieket, de a Szappanos Péter tekintélyt parancsoló jelenléte megzavarhatta őket, mert inkább a lelátót bombázták a kapu helyett.

Az 50. percben Artem Favorov, majd nem sokkal később Marius Corbu próbálkozása is a rózsaszín inges urat vette célba, de amíg előbbi elpattant a „páncélmellényről”, utóbbi kísérlet már az ő martaléka lett – bár erre nincs egyértelmű bizonyíték, csupán néhány másodperccel később látjuk, ahogy a labdát dajkálja, feltételezzük a legjobbakat! Ugrásszerű fejlődés!

Nem ment porrá

Puskás Akadémia–Honvéd mérkőzés a kiesés ellen, 2–1-es végeredménnyel, a Pancho Arénában. Ismerős, Zsótér Donát?

2016 áprilisában pontosan ugyanez volt a felállás, azaz nem teljesen: akkor nem a Honvéd, hanem a Puskás Akadémia küzdött a kiesés ellen – s hiába nyert 2–1-re, búcsúzott az élvonaltól. Akkor még a sárga-kékek játékosa volt a felcsúti nevelésű Zsótér Donát, aki érthető módon teljesen összetörve nyilatkozott hat éve az NSO TV-nek: szinte porrá ment az egész.

Zsótér pályafutása aztán nem ment porrá, egy évvel később már Honvéd-játékosként ünnepelt bajnoki címet, majd újabb egy szezonnal később kupagyőzelmet az Újpesttel. Hat évvel később pedig visszatért a Pancho Arénába, egy kiesésről döntő rangadóra – de már vezérként, káprázatos góljával benntartotta a kispestieket az NB I-ben, de az első gólhoz is egy remekre szabott köténnyel járult hozzá.

A Honvéd és Zsótér a bennmaradásnak örülhetett, a Puskás Akadémia pedig azóta már az NB I-es dobogó törzsvendége: látod Donát, nem ment minden porrá!

Elképzelhető az elképzelhetetlen

Az MTK vezetősége a Mezőkövesdtől elszenvedett pofon után mondott búcsút Márton Gábornak, s némileg meglepő módon az U19-es csapat mesterét, Horváth Dávidot nevezte ki a helyére. Az utolsó négy fordulóra 180 fokos fordulatot vett a kék-fehérek szereplése, négy meccsen 9–2-es gólkülönbség, tíz pont a mérlege a csapatnak, a Horváth fémjelezte MTK egy hármassal feketítette be a Ferencváros bajnoki fiesztáját, s a Carillo-féle Debrecennek is odapörkölt.

A fiatal vezetőedző sorsa egészen érdekes: veretlenül esett ki az OTP Bank Ligából.

Közben pedig további sorsa is kiderült, az MTK második csapatának vezetőedzője lesz, Kanta József pedig csatlakozik a felnőttcsapathoz. Szakmai munkájukért nem kisebb személy, mint az m4sport.hu által a szezon edzőjének megválasztott Bognár György felel majd, aki már el is búcsúzott a paksi együttestől, jelezte: nem aggódik a tolnaiak jövőjéért.

Van viszont egy szakember, akinek további sorsa kérdéses: Révész Attila. A kisvárdai mindenes a szezon folyamán a mimikai tárgyilagosság mintaképe volt, felháborodásának csak a szavaiban volt jele: pókerarccal fedte meg hibázó játékosát, vagy épp a szakmai stábot, amely szerinte félreedzette a csapatot. A történelmi ezüstéremmel záruló szezont követően már őt is elkapták az érzelmek, könnyeivel küszködve nyilatkozott az M4 Sportnak. Ebből talán azt lehet sejteni, Révész nem Kisvárdán folytatja. Elképzelhető az elképzelhetetlen.

A hosszabbítás is kellett

A záró forduló tét nélküli jellege nemcsak a fiatal játékperceknek tesz jót, általában a gólszámok is képesek elszállni. Jó példa erre a tavalyi leintés, amikor 33 gól született a hat meccsen, ami a komplett 12 csapatos NB I rekordja. Ezúttal erről nem volt szó (23), de így is közel voltunk a négyes átlaghoz, ráadásul minden egyes találkozón legalább három találat esett, amire a bajnokság során eddig csupán egyszer, a 12. fordulóban volt példa.

Ehhez pedig nagyon kellett a hosszabbítás is, a Kisvárda és az MTK is a kilencvenen túl tett még hozzá, előbbinek még teljesebbé téve a fiesztát, utóbbitól pedig szépen búcsúzott a közönség által kedvelt Ylber Ramadani.

 

A 33. forduló eredményei:

Mezőkövesd–Újpest 2–3
Gyirmót–Ferencváros 1–2
Fehérvár–Paks 2–2
Kisvárda–Zalaegerszeg 2–1
MTK–Debrecen 3–0
Puskás Akadémia–Honvéd 1–2

Az OTP Bank Liga 2021/2022-es szezonjának végeredménye:

forrás: M4 Sport
Borítókép: fradi.hu/M4 Sport

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Dibusztól Ádámig és egy értékteremtő vezetőedző – az OTP Bank Liga 2021/2022-es szezonjának álomcsapata
Hétvégén véget ért az OTP Bank Liga 2021/2022-es szezonja, bő kéthónapos szünet következik a magyar élvonalbeli klubfutballban. A bajnokság szerencsére bővelkedett a kiváló teljesítményekben, az m4sport.hu szerkesztősége pedig összeállította azt a tizenegyet (illetve a mellé dukáló edzőt), amelyet a legjobbnak ítélt az idényben. A bőség zavarát jól példázza, hogy Kenan Kodro, Nenad Lukics és Nagy Zsolt is kimaradt az összeállításból.
Magyar futball
Vignjevics: Most mindenki a Honvédért játszott, az elmúlt meccseken nem ezt láttam
A Budapest Honvéd 2–1-re legyőzte a Puskás Akadémiát az OTP Bank Liga 33. fordulójában, így kilencedik helyezéssel bennmaradt az élvonalban, míg a felcsúti együttes a harmadik pozíciót szerezte meg. Az érzelemdús találkozót követően a két vezetőedző, Nebojsa Vignjevics és Hornyák Zsolt, valamint Zsótér Donát és Nagy Zsolt értékelt az M4 Sportnak.
Magyar futball