Musorujsag
Élő Eredmények
×

Phil Taylor: Robbie Williams jobban dartsozik, mint ahogy én éneklek

Phil Taylor: Robbie Williams jobban dartsozik, mint ahogy én éneklek

m4sport.hu | Zámbó István
Phil Taylor neve gyakorlatilag egyet jelent a dartsszal. A 2018-ban visszavonult tizenhatszoros világbajnok számtalan rekordot tart a sportágban, amelyet lényegében ő indított el a világhírnév felé. Taylor rendkívül nyitott volt az interjú során és olyan titkokat is megosztott, hogy mit tanult a 2007-es vb-döntőből, amelyet drámai csatában vesztett el Raymond van Barneveld ellen, milyen kapcsolat fűzi a boksz legendáihoz, valamint az is kiderült, milyen elvek alapján vezeti ingatlankiadó cégét.

 

Először is egy vallomással tartozom darts-ügyben. Életem első mérkőzése, amelyet a tv-ben láttam, a 2007-es világbajnoki döntő volt, amelyet egy végletekig kiélezett meccsen, hirtelen halálban vesztett el Raymond van Barneveld ellen. Sokan azon a véleményen vannak, hogy az a találkozó volt minden idők legepikusabb darts mérkőzése.

Először is, ha újrajátszhatnám azt a meccset, nem veszíteném el. Akkoriban mindent megnyertem, úgy voltam vele, ez a döntő is könnyen meglesz. Túlságosan belelazultam a mérkőzésbe, azt hittem 3-0 után, hogy simán megnyerem, és emiatt belelustultam. Őrület volt, egész egyszerűen őrület.

Ezután a mérkőzés után sosem engedtem meg magamnak, hogy belekényelmesedjek egy meccsbe, soha. Plusz, ezt követően, ha Barnevelddel újra összefutottam a tábla előtt, akkor boksznyelven szólva ugyanazt az ütést próbáltam bevinni neki már az első menet elején, mint a menet végén. Ráadásul Barney az a fajta játékos, aki bármilyen helyzetből vissza tud jönni, ezért állandóan nyomás alatt kell tartani. A darts lényegében olyan, mint a boksz, addig kell ütni a másikat, amíg ki nem dől.

Az ökölvíváshoz különleges kapcsolat fűzi, az édesapja is azt szerette volna, ha ezzel a sporttal foglalkozna. Mennyire követi a bokszot?

Csak egy kicsit figyelem a meccseket, főleg a bajnokokat nézem.

Például Tyson Furyt?

Igen, ő egy nagyszerű alakja a sportnak. Lett volna vele közösen egy show-nk nem is olyan rég, de nem tudott eljönni, mert épp egy sajtótájékoztatón kellett részt vennie. Igazából nem volt gond, mert gyakran összefutok vele. Sok barátom van egyébként, aki korábban bokszolt, őket a stadionokban, a helyszíneken is néztem, de manapság számomra rengeteg új arc van ebben a sportágban.

Kiket ismer személyesen?

Ricky Hatton, Joe Calzaghe és Chris Eubank, őket a barátaimnak mondhatom. Ők már egy visszavonult generáció tagjai, közülük Hattonnal volt olyan időszak, hogy naponta SMS-eztünk egymással.

A sporton kívül a zeneiparban is vannak baráti kapcsolatai, például Robbie Williams az egyik közeli ismerőse. Mikor beszélt vele legutóbb?

Nagyjából két hete hívtam telefonon. Az ő édesapja, Peter, olyan nekem, mintha a második apám lenne. Vele mindennap beszélek, egyébként az egyik ingatlanomban lakik, és többek között én is gondoskodok róla. Rendszeresen meglátogatom, bevásárolok neki, szóval szoros kapcsolatot ápolok vele.

Robbie házában pedig többször is vendégeskedtem Angliában és Los Angelesben is, egy rendkívül kedves fickó és nagylelkű. Nagyszerű abban, amit csinál, de egyáltalán nincs elszállva magától, szerény ember.

Kicsit a dartsra visszakanyarodva…

Robbie remekül játszik egyébként.

Tényleg?

Így van, bár még nem győzött le, de amúgy ügyes. Mondjuk cserében jobban énekel, mint én.

fotó: MTI/EPA/Sean Dempsey

2018-ban, a világbajnoki döntő után, amelyen alulmaradt Rob Cross ellen, bejelentette a visszavonulását. Mit csinált először másnap, a nyugdíjas lét első napján?

Még volt egy négy-öt nap, amikor rengeteg média megjelenésnek kellett eleget tennem. tv, rádió és újság megkeresések jöttek, aztán szépen lassan elcsendesedtek a dolgok körülöttem. Ezután elutaztam egy dartsos körútra, összesen hat hétre. Ausztráliában, Tasmániában és Új-Zélandon is jártam, ahol rengeteget vezettem és csodálatos volt a környezet a tavakkal és a hegyekkel.

A tv-ben azért követte a visszavonulása után a dartsversenyeket?

Soha. Én sokkal inkább játszom a dartsot, semmint nézem.

Idén visszatért a tábla elé egy szenior versenyre. Ennyire hiányzott már a darts?

Soha nem hiányzott. Örültem, hogy nyugdíjba vonultam, most pedig már elmúltam 60 éves. Tudod, ahogy öregszel, már nem úgy mennek a dolgok, nem úgy alszol, nem tudod úgy magad kipihenni, mint régen és nem tudod felvenni a versenyt a fiatalokkal.

Mit mondana a következő generációnak, miért kezdjék el ezt a sportot?

Nem kell indok, hogy valaki dartsozzon. Ha tehetséges vagy ebben, akkor indulhatsz versenyeken, nyerhetsz címeket és sok pénzt, aztán tíz év múlva már anyagi szempontból is rendben lehetsz és visszavonulhatsz.

Nekem például nincsenek adósságaim, van nagyjából húsz ingatlanom, amelyeket egy cégemen keresztül kiadok. Sőt, azt is el tudom ez ügyben mondani, hogy én ezt másképp csinálom, mint a többiek.

Az átlagos bérleti díjak, ha mondjuk heti 700-800 euróba kerülnek, akkor én a lakásomat azon a környéken 450-500 euróért adom ki. Az embereknek emellett a villanyt, a gázt meg a többi rezsiköltséget is ki kell fizetni, így én az alacsonyabb bérleti díjjal megadom nekik az esélyt, hogy pénzügyileg egyenesbe kerülhessenek.

Ennek köszönhető szerintem az is, hogy nálam hosszútávon megmaradnak a bérlők, nem kell pár havonta újakat keresni és az ezzel járó plusz költségeket, pl.: kiköltözés utáni takarítás, keresés, kifizetni.

Borítókép: MTI/EPA/Sean Dempsey

További tartalmak

Kapcsolódó hírek