Musorujsag
Élő Eredmények
×

A NOB azokat is megbüntetné, akik kifejezik támogatásukat az oroszok mellett

A NOB azokat is megbüntetné, akik kifejezik támogatásukat az oroszok mellett

MTI
Szankciókra számíthatnak azok a sportolók vagy sportági tisztviselők, akik kifejezik támogatásukat az Ukrajnában háborúzó oroszok mellett - jelentette be pénteken a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

Thomas Bach a NOB 139. ülésén üdvözölte a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnek (FINA) Jevgenyij Rilov kétszeres olimpiai bajnok orosz úszóra, illetve a Nemzetközi Torna Szövetségnek (FIG) Ivan Kuljakra kiszabott büntetését. Mindkét eltiltott sportoló az orosz háborúpárti szimbólumnak számító Z betűt viselte.

Hozzáfűzte: az ukrajnai háború kitörése után a fehéroroszokkal és oroszokkal szembeni gyors kiállás egyik lényege az volt, hogy ne egyes országok kormányai döntsenek arról, sportolóik ki ellen versenyeznek vagy lépnek pályára, ez pedig a „sport teljes átpolitizálódását” eredményezné.

Kitért rá, az általa nem szankcióknak, hanem óvintézkedéseknek nevezett lépések szükségesek voltak, mivel az orosz és fehérorosz sportolók biztonsága „nem lenne garantálható a számos országban tapasztalható mély orosz- és fehérorosz-ellenes érzések” miatt.

Ugyanakkor megvédte azt a döntést, hogy a NOB nem tiltotta el két orosz tagját, a 39 éves, kétszeres olimpiai és sokszoros világ- és Európa-bajnok rúdugró Jelena Iszinbajevát, valamint az egykori teniszező és edző, 74 esztendős Samil Tarpiscsevet – előbbi 2016, utóbbi 1994 óta tagja a szervezetnek.

„Nem lenne igazságos, ha mindenkit ugyanazzal a mércével mérnénk. Ezt a háborút nem az orosz emberek, sportolók, az Orosz Olimpiai Bizottság vagy épp a NOB orosz tagjai kezdték” – szögezte le Bach. Megemlítette egyúttal: a NOB tagjai elsősorban nem országuk képviselői a szervezetben, hanem a NOB képviselői hazájukban.

Borítókép: epa08464662 An Olympic Rings monument is seen in front of the Japan Olympic Museum in Tokyo, Japan, 04 June 2020. According to media reports, Japan may change the scale of Tokyo Olympics scheduled to open in 2021 due to the COVID-19 coronavirus pandemic by, among measures, reducing spectators numbers. EPA/FRANCK ROBICHON

További tartalmak