Musorujsag
Élő Eredmények
×

Mutatjuk, kiktől várhatjuk a magyar érmeket a budapesti vizes vb-n!

Mutatjuk, kiktől várhatjuk a magyar érmeket a budapesti vizes vb-n!

m4sport.hu | BP
Bár pénteken is rendeztek már versenyszámokat a budapesti vizes világbajnokságon, hivatalosan és érdemi szempontból is szombaton rajtol el a seregszemle. Összeszedtük, szerintünk kiktől várhatjuk a magyar érmeket!

Természetesen élre kívánkozik Milák Kristóf neve. A még mindig csak 22 éves klasszis 200 pillangón gyakorlatilag verhetetlen. A szám olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki címvédője, és mindhárom világeseményen ő tartja a rekordot. Aki látta, sosem feledi az 2019-es, kvangdzsui vb-n úszott döntőjét, amelyben fantasztikus úszással, 1:50,73-as időeredménnyel adta át a múltnak egy bizonyos Michael Phelps világcsúcsát. De nem ám hajszállal, hanem nyolc tizeddel!

Mondani sem kell, Budapesten is abszolút aranyesélyesként indul kedvenc számában, ám 100 méteren is okkal várhatjuk tőle az érmet. Kérdezzék csak a táv egyeduralkodóját, a kétszeres olimpiai és hétszeres világbajnok Caeleb Dresselt, akit Tokióban világrekordba hajszolt! Az ötkarikás játékokon Miláknak így „be kellett érnie” az ezüsttel, na meg azzal, hogy attól kezdve az ő nevéhez fűződik minden idők második leggyorsabb 100 pilléje…

Hosszú Katinka (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

Hosszú Katinka = arany 200 és 400 vegyesen. Majd’ tíz éven át így festett a képlet minden versenyen, ahol elindult, de az olimpia nem úgy sikerült neki, ahogy elképzeltük (pláne nem úgy, ahogyan ő), és hát, – a legnagyobb tisztelettel – a 33 éves háromszoros olimpiai bajnok sem lesz már fiatalabb. Pedig a tavalyi országos bajnokságon, majd a budapesti Eb-n még úgy tűnt, rendben van minden, előbbin mindkét számot behúzta (és a 100 pillangót is), utóbbin egy bronz (200) és egy arany (400) került a vitrinbe.

A tokiói kudarcot követően sokan leírták, és a visszavonulása bejelentését várták, Hosszút azonban nem ebből a fából faragták, amit idén bizonyított is. Az ob-n megvédte címét 400 vegyesen, nívós versenyeken gyűjtögette az aranyat és az érmeket, és csak a miheztartás végett megúszta a világ idei harmadik legjobb idejét (4:35,95). Ja, és persze abban a medencében úszik majd, ahol a 2017-es seregszemlén kettő vb-címet, valamint egy-egy ezüstöt és bronzot szerzett. Ezzel együtt: elvárás nincs, remény annál inkább.

Szabó Szebasztián (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Szabó Szebasztián lépésről lépésre haladva nőtte ki magát a világ legjobb sprintereinek egyikévé pillangóúszásban. A vajdasági úszó 2017-ben még szerb színekben ugrott a Duna Aréna medencéjébe a vb-n, 2019 júniusa óta viszont már a magyar válogatottat erősíti. És ez nem amolyan szófordulat, tényleg erősíti.

Kezdésként az év végén szerzett két ezüstöt a glasgow-i rövidpályás Eb-n, és bár a tokiói olimpián egyéniben elmaradt a várakozásoktól, Kazanyból már három arannyal tért haza, és egy világcsúccsal: 50 pillangón ugyanis beállította a brazil Nicholas Santos 2018-ban elért rekordját (21,75). Idén is lelkiismeretesen halmozta az érmeket, és az ob után vezette az 50 pille világranglistáját. Nyilván nem könnyíti meg a dolgát a vb-n, hogy többek között Caeleb Dressellel, vagy éppen Milák Kristóffal kell csatáznia, de egyrészt nem az a pánikolós típus, másrészt sprinttávról lévén szó gyakorlatilag bármi megtörténhet.

Sós Csaba szövetségi kapitány – aki beavatott bennünket, hogy milyen szemmel figyeljük a fiatalokat – a tokióinál bővebb éremtermésben, azaz legalább két dobogós helyben reménykedik, de amondó, akár az öt magyar medál is összejöhet a Duna Arénában. Kenderesi Tamás éppenséggel tehet ezért 200 pillangón, de az olimpiai bronzérmesnek ehhez mindenképpen javítania kell a debreceni ob-n úszott idején, ami jelenleg a hetedik legjobb a világon idén. A 2021-es, hazai rendezésű Európa-bajnokság 200 vegyesének középdöntőjében junior világrekordot úszó Kós Hubertben is benne van az érem, de tehetsége alapján akár 400 méteren is odaérhet a legjobbak közé. Ugyanez elmondható Mihályvári-Farkas Viktóriáról, aki 400 vegyesen Hosszú Katinka mögött lett Eb-második tavaly. Ha az olimpiát vesszük alapul, akkor az ott ötödik Telegdy Ádámot sem írhatjuk le 200 háton, annál is inkább, mert például a tokiói aranyérmes és vb-címvédő orosz Jevgenyij Rilov nem indulhat Budapesten.

Rasovszky Kristóf (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A nyíltvízi úszók számára csak jövő vasárnap kezdődik el a világbajnokság, de már alig várjuk, hiszen van egy Rasovszky Kristófunk. A 25 éves úszó 2018-ban berúgta az ajtót a felnőttek között, ő lett az első nyíltvízi úszó, aki mindhárom távon Eb-érmes lett: 5 és 25 kilométeren arany-, 10 kilométeren ezüstérmet szerzett Glasgow-ban, ráadásként a csapattal a harmadik helyen végzett.

Egy évvel később Kvangdzsuban megszerezte a magyar úszósport első világbajnoki címét nyílt vízen (5 kilométeren), majd tavaly az ötkarikás játékokon ezüstöt akasztottak a nyakába. Nemcsak nekünk magasak az elvárásaink vele szemben, ő maga is három éremben bízik a Lupa-tavon, ahol 5 és 10 kilométeren indul, valamint Betlehem Dávid, Olasz Anna és Rohács Réka oldalán a 4×1500-as váltóban.

Ahogyan a Duna Arénában vagy a Lupa-tónál, úgy a Hajós Alfréd Uszodában is fergeteges hangulatra és talán éremre számíthatunk, merthogy a Margitszigeten rendezik a férfi és a női vízilabda-válogatott összes mérkőzését (Debrecenben, Sopron és Szegeden is lesznek csoportmeccsek), és mindkét csapatunk esélyes a dobogóra.

Fotó: Magyar Vízilabda Szövetség

Märcz Tamáséknak szép emlékei lehetnek a hazai világversenyekről, a 2017-ben elveszített világbajnoki döntőre mondjuk valószínűleg nem szívesen emlékeznek vissza, de mindjárt jobb kedvük lehet, ha rápillantanak az ezüstéremre.

A Duna Arénában játszott 2020-as Eb-finálé kapcsán nincs ilyen probléma, tekintve, hogy aranyéremmel zárták a meccset, amivel a tokiói repülőjegyet is megváltották, a japán fővárosban pedig újra dobogóra állhattak, még ha „csak” annak legalsó fokára is. Most előzetesen vélhetően nem írnának alá hasonló eredményt, de ahhoz, hogy ennél fényesebb legyen az érem, a szövetségi kapitány szerint már a Montenegrót, Brazíliát és Georgiát felvonultató csoportban is feszes és fókuszált teljesítményre lesz szükség.

Fotó: Magyar Vízilabda Szövetség

Ami a dobogót illeti, az utóbbi tornák eredményeit figyelembe véve a női válogatott is optimistán várhatja a hétfői rajtot (a férfiaknak kedden lesz az első játéknap). A két évvel ezelőtti kontinenstornán és az ötkarikás játékokon is bronzérmet szereztek a magyar lányok, akiket mindkétszer a spanyolok állítottak meg az elődöntőben.

Ahhoz, hogy ez most ne történhessen meg, csoportgyőztesként kéne zárniuk (és a spanyoloknak is) a négyesben, ahol Kolumbia, Kanada és Olaszország vár rájuk. Már csak azért is érdemes igyekezni a csoportkör során (és ez igaz a férfiakra is), mert az első helyezetteknek nem kell medencébe ugraniuk a nyolcaddöntő során. Nyilván jól tudja ezt Bíró Attila szövetségi kapitány is, aki három helyen változtatott a tokiói kerethez képest.

Öt évvel ezelőtt kettő arany-, öt ezüst- és kettő bronzéremmel zárta a világbajnokságot az akkor 80 fős magyar küldöttség. Idén is aláírnánk ezt.

A világbajnokság programjának napi bontását, illetve a magyarok menetrendjét ITT BÖNGÉSZHETI.

További tartalmak