Musorujsag
Élő Eredmények

Sós Csaba útmutatója: milyen szemmel szurkoljunk, milyen eredményt várjunk fiatal úszóinktól a vizes vb-n?

Sós Csaba útmutatója: milyen szemmel szurkoljunk, milyen eredményt várjunk fiatal úszóinktól a vizes vb-n?

m4sport.hu
Június 17-én kezdődik Budapesten a vizes világbajnokság, amelyen méltán bízhatunk abban, hogy versenyzőink szép eredményekkel, érmekkel örvendeztetnek meg minket. Vízilabdázóinkban mindig benne van egy érmes torna lehetősége, ahogyan úszóink is rendre elkényeztettek minket az elmúlt években. Ugyanakkor az úszóválogatott egyfajta generációváltáson esik – esett? – át, sok úszónk lesz a budapesti Duna Arénában, akik a felnőtt mezőnyben csak nemrég mutatták meg magukat, bele-belekóstoltak már a világversenyek légkörébe, de köztük 13 vb-újonc is található a magyar keretben.

Ezért megkértük az úszóválogatott szövetségi kapitányát, az április úszó ob-t követően vb-keretet hirdető Sós Csabát, mutassa be a világbajnokságon induló fiatalokat, leginkább annak tükrében, mit is várhatunk tőlük.

Sós Csaba (fotó: MTI/Illyés Tibor)

A szövetségi kapitány egy korábbi nyilatkozatában már kifejtette, a fiatalok esetében már az elégedettségre adhat okot, ha a hazai közönség előtt egyéni legjobbjukat képesek megjavítani.

Miután végigvettük közösen fiatal versenyzőinket, korábbi megállapítása még mindig helytálló, aztán a vb-n – függően attól, milyen erős mezőnyben kell versenyezniük -, meglátjuk, hogy egy-egy jobb teljesítmény mire lehet elég.

A 2022-es vizes világbajnokság medencés úszóversenyeit szombattól szombatig, június 18. és június 25. között rendezik a Duna Arénában. Az előfutamokat a szokásoknak megfelelően délelőtt, 9 és 12 óra között bonyolítják, az esti elődöntők és döntők 18 órakor kezdődnek – az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti az eseményeket, ahogyan a vízilabda-tornát, a nyílt vízi úszók versenyeit és a műugrók, valamint a műúszók küzdelmeit is.

A vizes vb magyar programját itt találja.

Férfiak:

Gál Olivér (21 éves) – 50m mell

június 20., hétfő

„A mellúszásról azt kell tudni, hogy hosszú évek óta messze vagyunk a nemzetközi szinttől, miközben ezt megelőzően kimagasló mellúszóink voltak. Elég csak a Gyurta Dánielre gondolni, vagy Kovács Ágira, ha pedig még jobban visszamegyünk az időben, Rózsa Norbertre. Aztán, egy idő után azt láthattuk, az edzők nem mentek rá annyira a mellúszásra, emiatt jött létre egyfajta lyuk. Olivér egy fiatal vidéki versenyző, aki 50 métert úszik, ahol viszont brutális a konkurencia, ezért nem várhatjuk el tőle, hogy bejusson a döntőbe. A vb-re viszont mindenképpen szerettem volna egy fiatal mellúszót támogatni, jelezvén, azért be lehet kerülni a csapatba. Egy hazai, jó hangulatú világbajnokság, ahol szeretettel közelítenek a versenyzőkhöz a magyar nézők, jó alkalom a debütálásra, kíváncsi vagyok, mit hoz ki belőle egy ilyen kiélezett helyzet. Azt várom, hogy egyéni csúcsot ússzon, az számára olyan lenne, mint Miláknak egy új világcsúcs.”

Holló Balázs (23 éves) – 400m vegyes, 4X200m gyorsváltó

június 18., szombat és június 23., csütörtök

„Balázs egy kicsit más műfaj, mert a 200-as váltóban is úszik. Egyéniben volt ezüstérmes 400 vegyesen, 200 gyorson junior vb-n, de esetében egy olyan számról beszélünk, ahol totális konkurencia van. A váltó viszont egy nagyon erő váltó, azt gondolom, ez a legerősebb, amit a vb-re fel tudtunk állítani. A 400 vegyes pedig a legmagyarabb szám, így azt várom, Balázs meneteljen tovább, mert egy kiváló úszó, akire hosszabb távon számítok. Ő akár még a döntőbe is beúszhat egyéniben, de a váltóban mindenképpen az egyik főszereplő.”

Holló Balázs (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Kalmár Ákos (22 éves) – 800m és 1500m gyors

június 20., hétfő és június 24., péntek

„Őtőle azt várom, hogy megtalálja önmagát, mert az utóbbi időben nem úgy megy neki, ahogy azt megszokhattuk. Egy nagyon tehetséges versenyző, mindenképpen azt várom tőle, hogy stabilizálja a formáját és próbálja megúszni a legjobbját. 1550-on azért bármi lehet, ha az előfutamban egy jó időt úszik, akkor bármi lehet, de mondom, neki azért drukkolok, hogy térjen vissza régi önmagához.”

Kós Hubert (19 éves) – 400m és 200m vegyes

június 18., szombat és június 21., kedd

„Kós Hubert esetében kifejezetten elvárás a döntőbe jutás. Neki most már főszereplővé kell előlépni. Tavaly ugyan nem sikerült jól az olimpiája, de azért kilencedik helyen zárta a világranglistát, ami azért komoly. 19 éves legényről beszélünk, aki képes akár egy másodpercet is javítani, ami egyáltalán nem illúzió. Ebben az esetben azért az érmekért is harcban lehet, benne van, hogy kiugró világbajnoksága lesz.”

Kós Hubert (fotó: MTI/Kovács Anikó)

Kovács Benedek (24 éves) – 100m és 200m hát

június 19., vasárnap és június 22., szerda

„Benedek már úszott az olimpián váltóban, neki a 200 az igazi száma, remélem, ami eddig nem sikerült, a vb-n kijön neki a lépés. Ússzon egy jó kis egyéni csúcsot és bizonyítsa be,  helye van a vb-n!

Szentes Bence (26 éves) – 50m hát

június 24., péntek

„A nagyobb versenyei eddig nem úgy sikerültek, ahogyan az elvárható lett volna, mert képes jó teljesítményre. Most egy budapesti versenyről beszélünk, ami mindenképpen adhat neki erőt. Az 50 hát nem olimpiai szám, neki ez a fő, most itt van ez a vb, óriási lehetőség, hogy megmutassa, mire is képes. Esetében az egyéni legjobb elérése az elvárásom.”

Takács Tamás (23 éves) – 100m mell, 4X100m vegyesváltó

június 18., szombat és június 25., szombat

„Az esetében is azt tudom mondani, hogy a mellúszásban még mindenképpen fel kell zárkóznunk, de a vegyesváltó nem állhat fel mellúszó nélkül, úgyhogy elsősorban a váltó miatt hívtam a keretbe. Tőle egyéniben nem várok el feltétlenül kimagasló eredményt, de a váltóban nagyot kellene mennie, mert ha ott képes egy nagy időt úszni, akkor a váltó bejuthat a döntőbe.”

Török Dominik Márk (20 éves) – 200m vegyes

június 21., kedd

”Ifi Eb-n már villogott, de a tavalyi éve nem sikerült jól. Idén viszont egyéni csúcsokkal jelentkezett, így esetében is azt mondhatom, haladjon tovább ezen az úton és döntsön újabb egyéni rekordokat a világbajnokságon. Élvezze az úszást, ismerje meg a verseny hangulatát. Felnőtt versenyről beszélünk, örülök, hogy be tudott jutni a csapatba, ráadásul 200 vegyesen, egy nagyon erős számban.”

Török Dominik (fotó: MÚSZ)

Nők:

Békési Eszter (20 éves) – 200m mell

június 22., szerda

„Esetében sem tudok újat mondani, a férfiaknál és a nőknél sem érjük el a világ tetejét mellúszásban. Eszter egyébként kiváló versenyző, bár az olimpia neki sem sikerült jól. Csak a már ismert szlogent mondhatom: ússzon egy egyéni csúcsot és kerüljön minél közelebb a mezőny elejéhez!”

Fábián Bettina (17 éves) – 400m gyors

június 18., szombat

„Ifjúsági Európa-bajnok és most került át ifiből a felnőtt csapatba, bemutatkozhat a nagyok között. Egy nagyon tehetséges versenyző, akiben sok lehet, de ezen a vb-n az a cél, hogy szerezzen tapasztatot és ő is ússza meg legjobbját.”

Fábián Bettina
MTI/Kovács Anikó

Gyurinovics Fanni (20 éves) – női 4X100m gyorsváltó és 100m gyors

június 18., szombat és június 22., szerda

„Megint egy olyan szám, amelyben régóta nincs világszintű versenyzőnk, ugyanakkor ő a női 4X100-as váltóban is úszik, ráadásul a 200-as váltóban is tartalékként szerepel. 100 gyorson különösebb esélye nincs, de egy nagyon megbízható versenyző, azt remélem tőle, hogy képes lesz hozni magát.”

Gyurinovics Fanni (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Halmai Petra (25 éves) – 100m mell

június 19., vasárnap

”Újra a mellúszás, mint sarkalatos pont. Petra Amerikában tanul, és hatalmasat fejlődött. Ha tartani tudja ezt az ütemet, közel kerülhet a világ tetejéhez. Most már talán mondhatjuk, nemzetközi szinten úszik, de a világszinthez még kell egy kicsit fejlődni, nem várhatjuk el tőle, hogy döntőbe jusson.”

Komoróczy Lora (16 éves) – 50m hát

június 21., kedd

„Lora még nagyon fiatal, még ifi Eb-s, de talán még jövőre is. Róla egyszerűen annyit mondhatok, miután Magyarország bajnoka, helye van a csapatban. Élvezze a versenyzést, most még nem várok többet tőle.”

Mihályvári-Farkas Viktória (18 éves) – 1500m gyors, 400m vegyes

június 19., vasárnap és június 25., szombat 

„Még ő is fiatal, de talán nem az eddig említettek sorába tartozik, hisz a tokiói olimpián már döntőt úszott. Most is hasonló eredményt várok tőle.”

Molnár Dóra
MTI/Kovács Anikó

Molnár Dóra (15 éves) – 200m hát

június 23., csütörtök

„Molnár Dóra is nagyon fiatal még, ifi Eb-s, és mondhatom, rendkívül sokat javult. Legutóbb az ifi bajnokságon, ami talán két hete volt, rendkívül jól és megbízhatóan versenyzett, valószínűleg váltóban is szerephez fog jutni. Úgy érzem, hosszútávon is lehet rá számítani. 200 háton ő már most is kellemes meglepetést okozhat. Ne tegyünk rá nagy terhet, de a többi fiatalhoz mérten ő előrébb van.”

Pádár Nikolett (16 éves) – 4X100m gyorsváltó, 200m gyors, 4X200m gyorsváltó

június 18., szombat és június 20., hétfő és június 22., szerda

„Niki tavalyról ifjúsági Európa-bajnok, és már a felnőttben is ott van, az áprilisi úszó ob-t két arany- és egy bronzéremmel zárta. Váltóban lesz főszerepe. Tavaly volt egy Eb-ezüstérmes női gyorsváltó, akkor nem úszott, vele viszont erősödött is az egység. Tavaly az olimpiára csupán azért nem jutott ki, mert januárban nem tettük rá az úgynevezett long listre (bővített lista), amin ha valaki nem szerepel, nem utazhat. De az a helyzet, akkor még az edzője sem gondolta, hogy felkerülhetne, viszont olyan nagyot javult a következő hónapokban, hogy megérdemelte volna. Az a típusú fiatal versenyző, akinek a fizikuma is figyelemreméltó. Úgyhogy tőle sokat várok. Ha nem is feltétlenül most, de váltóban mindenképpen. Rá is azt lehet mondani, a jövőben számíthatunk tőle szép eredményekre.”

Pádár Nikolett (fotó: MTI/Kovács Anikó)

Varga Dominika (20 éves) – 50m pillangó

június 23., csütörtök

„Ő az Ironban edz, Hosszú Katinka klubtársa, és ott látható, hogy valami mozog, Komoróczy Lora is abban a csapatban úszik. Nagy dolog, hogy sikerült bekerülnie a válogatottba, bízzunk benne, hogy ő is képes egy nagyon jó időt úszni.”

A beszélgetés végén még külön kitértünk Kapás Boglárkára, akinek a felkészülését egy nagyon komoly derékfájdalom hátráltatta, félő volt, hogy nem lesz képes formába hozni magát a világbajnokságra, így nem feltétlenül várhatjuk el, hogy a 200 pillangó világbajnoki címvédője éremért szálljon harcba, de Sós Csaba megnyugtatott minket, ennyire talán nem vészes a helyzet, bár evidenciának sem tekinthető, hogy a magas várakozásoknak megfelelve teljesít.

„Azért ezzel várjunk még. A múlt héten lent voltam az edzőtáborukban Hódmezővásárhelyen, beszélgettem velük, néztem az edzésüket, hogy mennyire jól úszik, és nagyon bíztató volt a látvány. A kérdés ugye az volt, a kihagyást mennyire érzi majd meg, mert itt ugye háromszor kell leúszni a távot és harmadjára osztják az érmeket. Most azt mondom, ha csak egyszer kellene úsznia, bármi megtörténhetne” – mondta Kapással kapcsolatban a szövetségi kapitány.

Késely Ajna még mindig csak 20 éves, így a fiatalok közé tartozik, de semmiképpen sem a rutintalanok közé, hiszen a 2017-es budapesti vb-n már két döntőt is úszott. Esetében azért is fontos mostani világbajnokság, mert új edzővel, Bernek Péterrel kezdte meg a felkészülést, a verseny jó felmérése lehet annak, döntése milyen hatással van/lesz a pályafutására.

„Őt azért a döntőbe várom, és ne feledjük, új edzővel készül, Bernek Péterrel, világversenyen most mutatkoznak be együtt. Remélem, sikeres lesz a formába hozásuk, ez mindig egy komoly kérdőjelnek tekinthető” – az úszónőről, aki már két olimpián is szerepelt.

Késely Ajna (fotó: MTI/Kovács Anikó)

Valahol természetesnek mondható, hogy a hamarosan kezdődő eseményen a magyar szurkolók elsősorban arra lesznek kíváncsiak, vajon Milák Kristóf képes lesz-e megverni az amerikaiak nagymenőjét, Caeleb Dresselt 100, de még inkább 200 méter pillangón, ahogyan az is a figyelem központjában lesz, hogy a magánéletében kiviruló Hosszú Katinka hogy teljesít, hány és mennyire csillogó érmet szerez magának és Magyarországnak.

Ne feledjük Szabó Szebasztiánt sem, akiből simán kijöhet egy nagy eredmény. Képes lesz-e megugrani az eddig túl magas akadályt és szállít-e meglepetésérmet Telegdy Ádám? Messze nem elvárás, de annyit dolgozott érte, hogy megérdemelné.

Ahogyan váltóink is okozhatnak egy-egy szép pillanatot az elkövetkező napokban.

A tehetséges fiatalokra talán egy picivel kevesebb figyelem irányul, de érdemes értük is szorítani, mert cseppet sem kizárt, hogy nem is olyan sokára értük is úgy fogunk szurkolni, mint Hosszúért, Milákért vagy Kapásért.

Tiszteljük meg őket azzal, hogy belehajszoljuk őket életük úszásába!

A medencés úszóversenyek programja, zárójelben a magyar indulók:

június 18., szombat:
előfutamok (9.00):
női 200 m vegyes (Hosszú Katinka, Sebestyén Dalma)
férfi 400 m gyors
női 100 m pillangó (Sebestyén Dalma)
férfi 50 m pillangó (Szabó Szebasztián, Milák Kristóf)
női 400 m gyors (Késely Ajna, Fábián Bettina)
férfi 100 m mell (Takács Tamás)
férfi 400 m vegyes (Holló Balázs, Kós Hubert)
női 4×100 m gyorsváltó (MAGYARORSZÁG)
férfi 4×100 m gyorsváltó (MAGYARORSZÁG)

elődöntők, döntők (18.00)
férfi 400 m gyors DÖNTŐ
női 100 m pillangó elődöntő
férfi 50 m pillangó elődöntő
női 400 m gyors DÖNTŐ
férfi 100 m mell elődöntő
női 200 m vegyes elődöntő
férfi 400 m vegyes DÖNTŐ
férfi 4×100 m gyorsváltó DÖNTŐ
női 4×100 m gyorsváltó DÖNTŐ

június 19., vasárnap:
előfutamok (9.00):
női 100 m hát (Burián Katalin)
férfi 100 m hát (Kovács Benedek Bendegúz)
női 100 mell (Halmai Petra)
férfi 200 m gyors (Milák Kristóf, Németh Nándor)
női 1500 m gyors (Mihályvári-Farkas Viktória)

elődöntők, döntők (18.00):
férfi 100 mell DÖNTŐ
női 100 m pillangó DÖNTŐ
férfi 100 m hát elődöntő
női 100 m mell elődöntő
férfi 50 m pillangó DÖNTŐ
női 100 m hát elődöntő
férfi 200 m gyors elődöntő
női 200 m vegyes DÖNTŐ

június 20., hétfő:
előfutamok (9.00):
férfi 50 m mell (Gál Olivér)
női 200 m gyors (Pádár Nikolett)
férfi 200 m pillangó (Milák Kristóf, Kenderesi Tamás)
férfi 800 m gyors (Kalmár Ákos)

elődöntők, döntők (18.00):
férfi 200 m gyors DÖNTŐ
női 1500 m gyors DÖNTŐ
férfi 50 m mell elődöntő
női 100 m hát DÖNTŐ
férfi 100 m hát DÖNTŐ
női 200 m gyors elődöntő
férfi 200 m pillangó elődöntő
női 100 m mell DÖNTŐ

június 21., kedd:
előfutamok (9.00):
női 50 m hát (Komoróczy Lora Fanni)
férfi 100 m gyors (Németh Nándor, Szabó Szebasztián)
férfi 200 m vegyes (Kós Hubert, Török Dominik Márk)
női 200 m pillangó (Kapás Boglárka, Hosszú Katinka)
4×100 m vegyes vegyesváltó

elődöntők, döntők (18.00):
férfi 800 m gyors DÖNTŐ
női 200 m gyors DÖNTŐ
férfi 100 m gyors elődöntő
női 50 m hát elődöntő
férfi 200 m pillangó DÖNTŐ
férfi 50 m mell DÖNTŐ
női 200 m pillangó elődöntő
férfi 200 m vegyes elődöntő
4×100 m vegyes vegyesváltó DÖNTŐ

június 22., szerda:
előfutamok (9.00):
női 100 m gyors (Gyurinovics Fanni)
férfi 200 m hát (Telegdy Ádám, Kovács Benedek Bendegúz)
női 200 m mell (Békési Eszter)
férfi 200 m mell
női 4×200 m gyorsváltó (MAGYARORSZÁG)

elődöntők, döntők (18.00):
női 200 m pillangó DÖNTŐ
női 100 m gyors elődöntő
férfi 100 m gyors DÖNTŐ
női 50 m hát elődöntő
férfi 200 m mell elődöntő
férfi 200 m vegyes DÖNTŐ
női 200 m mell elődöntő
férfi 200 m hát elődöntő
női 4×200 m gyorsváltó DÖNTŐ

június 23., csütörtök:
előfutamok (9.00):
férfi 100 m pillangó (Milák Kristóf, Szabó Szebasztián)
női 200 m hát (Burián Katalin, Molnár Dóra)
férfi 50 m gyors (Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Maxim)
női 50 m pillangó (Varga Dominika)
férfi 4×200 m gyorsváltó (MAGYARORSZÁG)
női 800 m gyors (Késely Ajna)

elődöntők, döntők (18.00):
női 100 m gyors DÖNTŐ
férfi 100 m pillangó elődöntő
női 200 m hát elődöntő
férfi 50 m gyors elődöntő
női 200 m mell DÖNTŐ
férfi 200 m hát DÖNTŐ
női 50 m pillangó elődöntő
férfi 200 m mell DÖNTŐ
férfi 4×200 m gyorsváltó

június 24., péntek:
előfutamok (9.00):
női 50 m gyors (Senánszky Petra)
férfi 50 m hát (Bohus Richárd, Szentes Bence)
női 50 m mell (Sztankovics Anna)
4×100 m vegyes gyorsváltó
férfi 1500 m gyors (Kalmár Ákos)

elődöntők, döntők (18.00):
női 50 m pillangó DÖNTŐ
férfi 50 m gyors DÖNTŐ
női 50 m gyors elődöntő
női 50 m mell elődöntő
férfi 100 m pillangó DÖNTŐ
női 200 m hát DÖNTŐ
férfi 50 m hát elődöntő
női 800 m gyors DÖNTŐ
4×100 m vegyes gyorsváltó DÖNTŐ

június 25., szombat:
előfutamok (9.00):
női 400 m vegyes (Hosszú Katinka, Mihályvári-Farkas Viktória)
férfi 4×100 m vegyesváltó
női 4×100 m vegyesváltó

döntők (18.00):
férfi 50 hát
női 50 m mell
férfi 1500 m gyors
női 50 m gyors
női 400 m vegyes
férfi 4×100 m vegyesváltó
női 4×100 m vegyesváltó

Borítókép: MTI

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Milák Kristóf: Január óta nem volt a legjobb félévem, sok probléma közbejött, betegség, edzéskimaradás, mentális mélypontok
Olimpiai bajnok úszózsenink, Milák Kristóf a hamarosan rajtoló magyarországi vizes világbajnokság előtt beszélt az elmúlt fél év megpróbáltatásairól – mint a 22 esztendős klasszis az M4 Sport A víz összeköt című műsorában elárulta, sok volt a problémája: betegség, edzéskimaradás és mentális mélypontok is jellemezték ezeket a hónapokat.
Sportok
Szabó Szebasztián: Nehezebb lesz világcsúcsot úszni, de próbálkozni mindig lehet
Hosszú Katinka és Milák Kristóf mellett Szabó Szebasztián a harmadik magyar úszó, aki jelenleg is világcsúcsot tart. A 2017-es budapesti vizes világbajnokságon még szerb színekben induló úszó már a magyar csapat tagjaként ugorhat medencébe a Duna Arénában. A 26 éves Szabó a verseny előtt az M4 Sportnak adott interjúban többek között beszélt a felkészülésről, a céljairól és legnagyobb riválisáról, Caeleb Dresselről is.
Sportok