Musorujsag
Élő Eredmények
×

Horner szerint nagy színházat csinált a Netflix kamerái előtt Wolff

Horner szerint nagy színházat csinált a Netflix kamerái előtt Wolff

Motorsport, Autosport, Auto Motor und Sport
A Red Bull csapatfőnöke szerint szép kis színházat hozott az F1-es csapatfőnökök Netflix-kamerák előtt zajló legutóbbi montreali ülése…

Idén még nem láttunk annyira kemény és feszült politikai vitát az F1-ben, mint amilyen a Bakui autópattogások nyomán a Kanadai Nagydíj hétvégéjén kibontakozott a csapatok között. Mint ismert, az FIA egy technikai direktíva kiadásával reagált a versenyzők azon aggályaira, hogy az idei autók pattogása hosszú távon károsíthatja az egészségüket, ám ez a lépés több csapatnak sem tetszett.

Montrealban a csapatvezetők és az F1 elnök Stefano Domenicali szokásos szombat reggeli „kávézgatós” megbeszélésének is a pattogás problémája és az FIA közbelépése lett a fő témája, és a beszámolók szerint komoly viták alakultak ki a három élcsapat, a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull főnökei között.

A találkozón a hírek szerint először a ferraris Mattia Binotto hívta fel arra  figyelmet, hogy az FIA direktívája „nem alkalmazható” a gyakorlatban, mivel szabályozni nem direktívákkal szokás, azok csak bizonyos eljárások értelmezésének tisztázására szolgálnak. Azt is jelezte, hogy az intézkedéseknek van egy bevett gyakorlata, és a szövetség nem kerülheti meg a technikai munkacsoportot, ha olyan módosításokat akar bevezetni, amik meghatározzák az autók beállításait, használati módját.

Fotó: XPB

Toto Wolff Mercedes-főnök erre reagálva dühösen felelőtlennek nevezte a riválisokat, és emlegetni kezdte, hogy a csapatok csak az egyéni érdekeiket tartják szem előtt, miközben itt a versenyzők biztonsága a tét.

A megbeszélésen a Drive To Survive F1-es filmsorozat stábja is forgatott, és a Red Bull-os Christian Horner szerint ennek érezhető hatása volt egyes résztvevők viselkedésére…

„Volt egy adag színház is ebben a megbeszélésben. Érkezik Lewis (Hamilton) új mozifilmje, és a jelek szerint egyesek próbáltak felvételt nyerni rá…”

– utalt arra, hogy Lewis Hamilton producerként vesz részt egy Brad Pitt főszereplésével készülő hollywoodi F1-es film készítésében.

Az Aston Martin F1-es csapatfőnöki székébe idén belecsöppent Mike Krack elismerte, kissé megdöbbentette, ami a négy fal között zajlott. Elmondása szerint Horner a találkozó során egyszer külön kérte, hogy a Netflix stábja kapcsolja ki a kamerát. „A találkozó kicsit indulatosan alakult. Volt bent egy kamera, és Christian kérdezte, hogy ki lehetne-e kapcsolni. De nem tudom megmondani, hogy végül felvettek-e mindent, illetve, hogy a mikrofonok végig be voltak-e kapcsolva” – idézte a luxemburgit az Auto Motor und Sport. A Drive To Survive-ot ismerve nehéz elképzelni, hogy megnyomták a kikapcsoló gombot…

Christian Horner (Fotó: XPB)

A Mercedest az ülésen többen támadták annak kapcsán, hogy egyedüli csapatként már Montrealban pályára vitte az FIA által az említett direktívában engedélyezett második padlólemez-támaszt. Felmerült a gyanú, hogy a csillagosoknak „téglájuk” lehet az FIA-nál, míg a Red Bull azt is nehezményezte, hogy ezt a megoldást kimondottan a Mercedes problémájára kínálta fel a szerintük emiatt részrehajló szövetség.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko eközben úgy véli, a Mercedes azért is forrong ennyire, mert az FIA első lépései nem a nekik kedvező változtatást hozták, hiszen a pattogósabb autóval rendelkezőket kényszerítik vele a beállítások módosítására. Talán nem véletlen, hogy a németek szerint nem elég itt megállni, a szabályokon és az autókon kell változtatni.

„Mi erre mondjuk: ez visszafelé sült el a Mercedesnél” – fogalmazott Marko, aki Max Verstappenhez hasonlóan nem tartja helyesnek, hogy az FIA szezon közben próbál a teljesítményre kiható változtatásokat végrehajtani. „Teljes mértékben egyetértek Maxszal, nem helyes így változtatni a szezon során. Az FIA nem szólhat bele az autónk beállításaiba. A hasmagasság módosítása a beállítás módosítása, és az FIA ezt nem teheti meg. A következő gond pedig az, hogy mindezt azért tették, mert egyetlen csapatnak problémái vannak. Ennek az adott csapat problémájának kéne maradnia, és nem kéne kihatnia a többi csapatra.”

 

Borítókép: Toto Wolff és Christian Horner (Fotó: XPB)

További tartalmak