Musorujsag
Élő Eredmények

„Azért ugrottam be, mert senki más nem tette” – edzője mesélte el, hogyan mentette meg a medencében elájuló szinkronúszó életét

„Azért ugrottam be, mert senki más nem tette” – edzője mesélte el, hogyan mentette meg a medencében elájuló szinkronúszó életét

m4sport.hu
Anita Alvarez, amerikai szinkronúszó szerdai gyakorlata végén ájult el a vízben, életét az érte beugró edzője mentette meg.

Alvarez a szinkronúszók szerdai egyéni szabadprogramjában került bajba programjának legvégén, amikor egy pillanatra feljött a víz alól, majd ájultan a medence feneke felé süllyedt. Alvarez életét spanyol edzőjének, Andrea Fuentesnek köszönheti, aki villámgyorsan reagált és azonnal vízbe ugrott érte, majd kiúszott vele a medence a partjáig, ahol a mentősök segítették ki az ájult versenyzőt.

A szinkronúszót a parton ellátták, majd hordágyon szállították el a medencetérből.

„Azért ugrottam be, mert senki más nem tette – emlékezett vissza Andrea Fuentesa vízimentőkre néztem, de lefagytak, nem reagáltak azonnal”idézi az As az edzőt.

„A reflexeim beindultak, nem volt idő gondolkodni, azonnal a vízbe ugrottam, talán ilyen gyorsan még soha életemben. Nem volt könnyű a felszínre hozni a magatehetetlen testet.”

Fuentes hozzátette, a medenceparton sem ment gördülékenyen a kommunikáció a segíteni igyekvő mentősökkel, mert nem beszéltek angolul. Nem volt egyetértés abban, milyen pozícióba helyezzék a sportolót, amiből adódott egy kis feszültség. Két perc telt el, mire Alvarez magához tért és lélegezni kezdett. Ekkor már érezték, elmúlt a vészhelyzet és mindenki megnyugodott.

„Anita sokkal jobban van, olyan jól, amilyen jól csak lehet, de pihennie kell. Őszintén szólva, nagyon ijesztő volt az egész”nyilatkozta a Marca című spanyol lapnak Anita Alvarez edzője.

Az amerikai szövetség szerdán este azt közölte, hogy a 25 éves versenyző csütörtökön alapos orvosi vizsgálatokon esik majd át, s azokat követően döntenek arról, hogy a pénteki csapatversenyen részt vesz-e.

A négyszeres olimpiai érmes Fuentes elmesélte, hasonló esetek előfordulnak, akár edzésen is.

„A 2008-as olimpián egy japán versenyzőt kellett kihúzni a medencéből” – emlékezett vissza.

Alvarezt nem először mentette ki a vízből, egy tavalyi olimpiai kvalifikációs viadalon is magatehetetlenül elsüllyedt. Akkor az edző és párostársa, Lindi Schroeder húzta partra.

Fuentes hozzátette, az élsporthoz hozzátartozik a határok feszegetése, ami kockázattal jár. Rosszullét, ájulás a legtöbb sportban előfordul, esetükben azért fokozott a rizikó, mert vízben végzik a gyakorlatot.

Csütörtökön reggel Erdős Eszter, az M4 Sport szakkommentátora is váltott pár szót Fuentesszel, aki az mondta, a vizsgálatok szerint Alvarez minden élettani mutatója tökéletes, és maga a sportoló is mindenképpen úszni akar pénteken, ám az amerikai csapat edzői és orvosi stábja türelemre intette őt.

„Egy nagyon túlmotivált versenyzőről beszélünk, aki megpróbálja még az utolsó lélegzetét beletenni a kűrbe, és az utolsó energiatartalékait is mozgosítani – így Erdős. – Az egyéni kűrök egyébként a legnagyobb energialeadású gyakorlatok” – tette hozzá.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

További tartalmak