Musorujsag
Élő Eredmények
×

Csak egy magyar örülhetett a vizes vb péntek délelőtti úszóprogramjában – összefoglaló

Csak egy magyar örülhetett a vizes vb péntek délelőtti úszóprogramjában – összefoglaló

MTI/m4sport.hu
Nem a magyar úszóké volt a péntek délelőtti program a Duna Arénában, ahol egyedüliként Senánszky Petra továbbjutásának örülhettünk, Szentes Bencének, Bohus Richárdnak, Sztankovics Annának és Kalmár Ákosnak nem sikerült a továbblépés.

Az uszonyos úszásban kétszeres Világjátékok-győztes, 14-szeres világbajnok Senánszky Petra volt az első magyar a délelőtti program során. A 28 éves úszó egyéni legjobbjától (24.97) ugyan elmaradt 50 gyorson, de 25.24 másodperces idejével a 14. helyen így is bekerült az esti programba.

Senánszky a vegyes zónában elmondta, kicsit csalódott volt, amikor meglátta az időeredményt, de hozzátette, szerencsére így is ott lesz az elődöntőben.

„Nagyon örülök, hogy délután még úszhatok, izgi lesz, addigra jobban fel fogok ébredni és tele lesz az egész lelátó, úgyhogy remélem, ez kihoz majd belőlem egy nagyon jó időt” – nyilatkozott az esti programra előre tekintve Senánszky. Megjegyezte, 2011-ben Hódmezővásárhelyen az uszonyosok között már úszott hazai közönség előtt világbajnokságon, akkor is óriási volt a hangulat, de a Duna Arénában sorra kerülő elődöntő várhatóan még nagyobb élmény lesz.

50 méteres hátúszásban két magyar volt érdekelt, előbb Szentes Bence ugrott medencébe, 57 századdal úszott rosszabbat egyéni rekordjától (25.05), 25.62-vel, 24. helyen zárt.

Szentes utóbb elismerte, az elmúlt évben nem mindig az úszáson volt a hangsúly, hiszen szinte már a visszavonulásra készült, amikor kiderült, hogy a tavalyi szintje még érvényes és indulhat a világbajnokságon. „Fura évem volt, a balansz az úszás és a civil életem elkezdése között furára sikeredett, nem mindig került elég fókusz az úszásra. Az országos bajnokságon rosszul ment, el is keseredtem, azt hittem, hogy ott fogom abbahagyni, aztán kiderült, hogy a tavalyi szintem még érvényes és jöhetek a világbajnokságra, aminek részben örültem, részben nem. Örültem, hogy itthon úszhatok a közönség előtt, de éreztem, hogy nem ez lesz a legjobb évem” – mondta az M4 Sportnak.

Sajnos Bohus Richárd – aki 24.76-tal tartja az országos csúcsot – is elmaradt legjobbjától az előfutamban, 25.47 másodperces időeredménnyel csapott célba, ezzel 21. lett.

A vegyes zónában Bohus – aki 2019-ben Kvangdzsuban tizedik volt ebben a számban – elmondta, mivel az elmúlt időszakban a váltó miatt legfőképpen a gyorsúszásra készült, így nem lepődött meg az eredmény miatt, ráadásul a közelmúltban nem is tudott annyi versenyen indulni, mint amire szüksége lett volna.

Sztankovics Annának sem sikerült az elődöntőbe jutás 50 méter mellen, miután egyéni legjobbjától (31.04) kevesebb mint három tizeddel elmaradva, 31.31 másodperces időeredménnyel ért be, amivel 19. helyen végzett.

A 26 éves versenyző futama után elmondta, jó formában érezte magát és a bemelegítés is rendben volt, azonban a benyúlásnál rosszul jött ki neki a fal, és még egy tempót kellett tennie, ez pedig tizedeket jelentett. „Ami jobban zavart, az az, hogy ennyit kellett várni arra, hogy úszhassak itt. Két nappal ezelőtt jöttem ide, kerestem egy kicsit magamat, főleg úgy, hogy általában a második napon már úszni szoktam 100-on. Ebből talán az a tanulság, hogy lehet, hogy vissza kell venni a 100-at a repertoárba” – fogalmazott az M4-nek.

A nyílt vízen, 25 kilométeren is érdekelt Kalmár Ákos a hetedik helyen végzett előfutamában 1500 méter gyorson, 15:21.44 perces idejével összesítésben a 17. helyen végzett, így nem jutott be az esti döntőbe.

„Nem sok reménnyel álltam oda, az egész éves versenyzésemből számítottam rá, hogy ez lesz. Ez talán a legjobb időm idén, de ez semmire nem elég. 25 kilométeren nem úsztam még, nem volt túl sok nyíltvízi versenyem, nincs annyi tapasztalatom, de talán bizonyos értelemben ez lesz a legegyszerűbb verseny, mert a Lupa-tó elég sík, nincsenek hullámok, hasonlít a medencés úszáshoz, az iram is lényegesen lassabb, mint az 5 vagy 10 kilométeren, reméljük, ez jobban fog feküdni nekem” – így a veszprémiek úszója, aki 800 méter gyorson 20. lett hétfőn.

A szokásos időpontban, 18 órakor kezdődő délutáni programban Milák Kristóf favoritként döntőzik 100 méter pillangón, Burián Katalin és Molnár Dóra 200 méter háton, Szabó Szebasztián 50 méter gyorson úszik finálét, Senánszky Petra pedig a döntőbe jutásért ugrik medencébe 50 méter gyorson.

A vizes-vb péntek délutáni úszóprogramja (Fotó: m4sport.hu)
Borítókép: Magyar Úszó Szövetség

További tartalmak