Musorujsag
Élő Eredmények

Burián Gergely: Fel kellett ismernem, hogyan tudok bekerülni a vízilabda-válogatottba

Burián Gergely: Fel kellett ismernem, hogyan tudok bekerülni a vízilabda-válogatottba

m4sport.hu
A vb-részvétel mellett külön öröm számára, hogy úszó testvérével együtt szerepel egy világversenyen.

Burián Gergely első jelentősebb világversenyén szerepel a férfi vízilabda-válogatottal, de játékán nyoma sincs a megilletődöttségnek.

Nem baj, hogy más a szerepem, mint a klubomban, mert úgy gondolom, hogy ezt el kell fogadjam. Itt vagyok egy világbajnokságon, egy ilyen erős magyar csapatban, szerintem ezzel meg kell elégedjek, és elégedett is vagyok a saját szerepemmel és ezt szeretném kimaxolni” – mondta az OSC Újbuda játékosa.

Nem volt egyszerű feladata, de tudatos munkával helyet követelt magának a két másik, világklasszis balkezes játékos Vámos Márton és Zalánki Gergő mellett.

Fel kellett ismernem, hogy hogyan tudok bekerülni a csapatba. Nem gondolom, hogy őket ki tudnám szorítani 2-es átlövő pozícióban. Nekem az elmúlt 2-3 évben lett egy olyan játékstílusom, hogy inkább szélső játékos vagyok, elég gyors és dinamikus vagyok. Elég lefordulós a játékom, megpróbálom kiszolgálni a társakat, meg váratlan megoldásokat alkalmazni„.

2020 nyarán a covidos megbetegedése után közvetlenül tüdőgyulladást kapott, ami egy bakteriális fertőzéssel együtt hetekre ledöntötte a lábáról. Karrierje szerencsére nem forgott veszélyben, hosszú felépülés után ebben a szezonban tudott igazán szintet lépni.

Voltak olyan teljesítmények, amelyeket így kitűztem magam elé, hogy ilyenek kellenek ahhoz, hogy egyáltalán felvetődjön a Tominál, hogy a három balkezes rendszert kipróbáljuk. Nagyon örülök neki és nagyon büszke is vagyok ebből a szempontból magamra, hogy melléjük be tudtam kerülni, mert ez önmagában egy nagy dolog. Nem mindig rám jönnek ki a figurák, az OSC-ben ugye többet vállalkozom, ez látszódik a góljaim számában is. Itt elsősorban nem a góllövés a feladatom, hanem a társaim kiszolgálása ott a szélén, a jó védekezés, lefordulások, meg, amit helyzetem van, azt belőjem„.

Vizes világbajnokságon a Burián név ismerősen csenghet, Gergő nővére ugyanis az olimpikon, Eb-bronzérmes hátúszó, Kata.

Burián Katalin a nyolcadik helyen végzett a női 200 méteres hátúszás döntőjében a vizes világbajnokságon. MTI/Illyés Tibor

Remélem a család nagyon büszke. Nagyon vártak rá, hogy végre egyszer én is kijussak és egyszerre, együtt szerepeljünk. Ez ugye leginkább a világbajnokságon történhet meg, illetve reméljük majd az olimpián. Az meg egy plusz motiváció, hogy itt Budapesten szerepelünk, így a család is ki tud jönni szurkolni„.

Elárulta, nagyon örült, hogy ilyen emlékezetes volt az első meccse, hogy egy labdaszerzés után tudott gólt szerezni. Nagyon örült neki, az önbizalmának jót tett, de már lezártam magában, meccsről meccsre koncentrál. Bár egyre nehezebb ellenfelek jönnek a sorban, a 24 éves játékos nem izgul. BL-rutinnal felvértezve – volt már főszereplő Recco meccsen is – készen áll a nagy kihívásokra.

„A kezdeti drukkot leszámítva szerintem ezzel nem lesz baj, hogy a második héten nekem ilyen mérkőzéseken kell játszani. Ugye játszottam már így, említetted ugye a Recco meccset, Veronában játszottunk egy teltházas meccset a Recco ellen, ahol szerencsére jól ment a játék, nem hiszem, hogy ez gond lesz” – mondta Burián, aki a három csoportmeccs mindegyikén betalált

A csoportkört három győzelemmel letudó válogatott a szerdai negyeddöntőben az Olaszország-Ausztrália mérkőzés továbbjutójával találkozik. A 21:00-kor kezdődő találkozót az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti. 

Borítókép: Budapest, 2022. június 25. Burián Gergely (j) és a georgiai Dusan Vasic a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornáján, az A csoportban játszott Magyarország –Georgia mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak