Musorujsag
Élő Eredmények
×

Kikapott az olaszoktól a negyeddöntőben, az 5-8. helyért játszhat a magyar férfi vízilabda-válogatott a vizes vb-n

Kikapott az olaszoktól a negyeddöntőben, az 5-8. helyért játszhat a magyar férfi vízilabda-válogatott a vizes vb-n

m4sport.hu/MTI
A magyar férfi vízilabda-válogatott 11–10-re kikapott Olaszországtól a budapesti vizes világbajnokság negyeddöntőjében, ami azt jelenti, hogy Märcz Tamás legénysége az 5-8. helyért játszhat a folytatásban.

 

Märcz Tamás értékelése

Varga Dénes értékelése

Hárai Balázs értékelése

Eredmény, férfi vízilabda, negyeddöntő
Olaszország–Magyarország 11–10 (2-3, 4-2, 2-1, 3-4)
gólszerzők: Di Fulvio 4, Di Somma, Echenique 2-2, Dolce, Cannella, Bruni 1-1, illetve Vámos 3, Hárai, Manhercz 2-2, Varga Dé., Zalánki, Janik Sz. 1-1
Magyarország:
Vogel Soma – Vámos Márton, Varga Dénes, Pohl Zoltán, Jansik Szilárd, Hárai Balázs, Zalánki Gergő, csere: Lévai Márton (kapus), Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Angyal Dániel, Burián Gergő, Nagy Ádám

A két csapat az előző világbajnokságon a négy között találkozott egymással, akkor az olaszok 12–10-re nyertek a sérült Varga Dénest gyakorlatilag nélkülöző magyarok ellen – a világ egyik legjobbja akkor egy ujjtörés miatt csak perceket töltött a vízben – és végül meg sem álltak az aranyéremig. Tavaly a tokiói olimpián 5–5-ös döntetlent játszottak egymással a csapatok a csoportkörben.

Első támadásból akciógólt szerzett a hazai csapat, Hárai Balázs centerből gyönyörűen csavart az olasz kapus feje fölött a hálóba, a címvédő azonban kettős emberelőnyből rögtön válaszolt. A magyarok is értékesítették első fórjukat, Hárai egy kipattanót lőtt be közelről. Szinte másodpercekkel később érkezett az újabb olasz előny és az azzal járó gól. A játékvezetők „szívbaj nélkül” szórtak ki mindenkit, a magyarok is kettős előnybe kerültek, Varga Dénes pedig szép kapásgóllal szerezte meg újra a vezetést, ezt követően pedig jött Vogel Soma első védése is. Az eredmény nem változott az első szünetig, az olaszok viszont ez alatt három előnyt, köztük egy duplát is elhibáztak.

A második negyed elején a nyári kánikulában az olasz csapat „lehűtötte” a margitszigeti publikumot, gyors egymásutánban három gólt szerzett, és kettővel ellépett. A magyarok Manhercz Krisztián révén több mint egy teljes játékrésznyi gólcsendet törtek meg, nem sokkal később pedig az olasz Pro Reccóval néhány hete Bajnokok Ligája-győztes Zalánki Gergő bombázott Marco Del Lungo fejét súrolva a hálóba, kiegyenlítve ezzel. A meccs felénél mégis az olaszoknál volt az előny Di Fulvio csodálatos ejtése által.

A harmadik negyedből már több mint három perc eltelt, amikor újra rezdült a háló, Vogelnek kellett maga mögé nyúlnia a belgrádi BL nyolcas döntő legértékesebb játékosának választott Giacomo Cannella lövése után, Vámos Márton azonban fórból gyorsan válaszolt. A rivális újra előnyből talált be – Vogel védése után a kapufáról visszapattant rá a labda, onnan pedig a képzeletbeli gólvonal mögé –, a következő hazai fór előtt pedig Märcz Tamás időt kért. A megbeszélés után a figura Mezei Tamásra jött ki, közeli húzását azonban védte az olasz kapus, de a túloldalon Vogel is megvillant hátrányban.

Az olaszok kétgólos előnnyel vághattak neki a zárónegyednek, nem sokkal később pedig lőtávolon kívülre került a magyar válogatott, miután Gonzalo Echenique egy elképesztően hanyag és meglepő csuklómozdulattal lőtt látványos gólt Vogel hóna alatt. A magyar lövők naggyá tették Del Lungót, Hárai kiállítása alatt pedig az olaszok eldönthették volna az összecsapást, de Zalánki nagyszerűen védekezett. Négy perccel a vége előtt Vámos kettőre csökkentette a különbséget, de Di Fulvio negyedik góljával lezárták a legfontosabb kérdéseket.

Az utolsó percre Manhercz és Vámos góljainak köszönhetően 11–9-re feljött a magyar csapat, előbbi azonban 27 másodperccel a vége előtt ziccert rontott, amivel a „matematikai esély” is elszállt. Jansik Szilárd még 17 másodperccel a vége előtt betalált, de az olasz „lenyelték” a labdát.

Az olaszok elsősorban a négygólos Francesco Di Fulvio, illetve kapusuk, az 55 százalékos hatékonysággal védő Marco Del Lungo révén magabiztosan diadalmaskodtak. A magyarok az 5-8. helyért első mérkőzésüket pénteken az Egyesült Államok csapatával játsszák.

korábban
negyeddöntő
Spanyolország-Montenegró 7-6 (2-1, 3-2, 1-2, 1-1)
Horvátország-Szerbia 14-12 (1-1, 4-3, 5-5, 4-3)
Görögország-Egyesült Államok 16-11 (3-1, 4-6, 3-0, 6-4)
A pénteki program
elődöntő
Olaszország-Görögország 16.00
Spanyolország-Horvátország 21.00
az 5-8. helyért
Magyarország-Egyesült Államok 14.30
Montenegró-Szerbia 19.30

 

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

További tartalmak