Musorujsag
Élő Eredmények
×

Gálicz Péter szenzációs bronzérmet nyert 25 kilométeres nyíltvízi úszásban

Gálicz Péter szenzációs bronzérmet nyert 25 kilométeres nyíltvízi úszásban

MTI
Gálicz Péter bronzérmet szerzett nyíltvízi úszók 25 kilométeres férfi versenyében a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. A versenyt óriási hajrával az olasz Dario Verani nyerte meg a legutóbbi két vb-n aranyérmes francia Axel Reymond előtt, míg a szám másik magyar indulója, Kalmár Ákos a nyolcadik helyen ért célba. A nőknél az egyetlen magyar induló, Rohács Réka a nyolcadik helyen zárt.

Az eredeti terv szerint 9 órakor rajtolt volna a mezőny – előbb a férfi, aztán a női -, de a hőségre tekintettel már a hét elején eldőlt, hogy 7-kor vágnak neki a versenyzők az embert próbáló feladatnak.

A férfiaknál 25-en ugrottak a vízbe, köztük a pályafutása első nagy nemzetközi nyíltvízi versenyén induló „medencés” Kalmár Ákos, illetve Gálicz Péter, míg a 16 fős női mezőnyben csak Rohács Réka képviselte a magyar színeket, mivel a váltóval ezüstérmes, 10 kilométeren hatodik Olasz Anna nem vállalta az indulást.

Kalmár rögtön a rajt után az élre állt, igaz, néhány úszót – köztük Gálicz Pétert is – leszámítva szinte a teljes mezőny tartotta vele a tempót. Az utolsó körhöz érkezve azonban csatlakozott a „csapathoz” Gálicz is. Az élmezőny a szokásoknak megfelelően az utolsó kilométerre hagyta a döntést, Kalmár ekkor tíz másodperces hátrányba került és visszaesett a nyolcadik helyre, Gálicz viszont feljött a hatodikra.

Az utolsó ellenőrző pont után – 900 méterrel a vége előtt – a két magyar egymás mellett a hatodik és a hetedik helyen úszott, a véghajrára mindketten úgy érkeztek meg, hogy elérhető volt a dobogó. Az utolsó erőtartalékokkal Gálicz sáfárkodott tökéletesen és simán szerezte meg a harmadik helyet.

Győzött az olasz Dario Verani, miután lehajrázta a legutóbbi két világbajnokságon aranyérmes francia Axel Reymondot.

A 22 éves Gálicz a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. A medencés úszók között Milák Kristóf 100 és 200 méter pillangón diadalmaskodott, a Lupa-tavon pedig a magyar váltó második lett.

A férfiak 25 km-es versenyének befutója:

„Nehéz szavakat találnom, hiszen úgy készültem, hogy a hatodik-nyolcadik hely környékén végzek majd, amivel elégedett is lettem volna. Szeretném mindenkinek megköszönni, aki akár itt a helyszínen, akár a televízió előtt végignézte ezt az öt órát, az edzőimnek, akik felkészítettek, az edzőtársaimnak és a szüleimnek, akiknek a támogatása nélkül biztosan nem sikerült volna” – nyilatkozott a vegyes zónában rendkívül boldogan Gálicz, aki külön kiemelte a profi pályafutását már befejező Székelyi Dánielt, akitől rendkívül sokat tanult a nyíltvízi úszás rejtelmeiről az együtt töltött három évben.

Gálicz Péter értékelése:

Kalmár Ákos elmondta, nagyjából ilyen eredményre számított, ugyanakkor sok hibát elkövetett, ami annak tudható be, hogy ez volt az első ilyen jellegű versenye.

Kalmár Ákos értékelése:

A nőknél Rohács a táv feléhez érve az első tíz között tempózott, öt kilométerrel a vége előtt viszont a három nagymenő, a négyszeres győztes és címvédő, 5 kilométeren első brazil Ana Marcela Cunha, a 10 kilométeren szerdán aranyérmes Sharon van Rouwendaal, illetve a német Lea Boy némileg ellépett a többiektől. A fiatal magyar így is tíz másodpercen belül volt hozzájuk képest.

A 22 esztendős Rohács egy kilométerrel a vége előtt „fogyott el” egy kicsit, ekkor közel másfél perces hátrányba került és nem tudott a legjobbakkal tartani, így végül 5:26:28.6 óra alatt teljesítette a távot és a nyolcadik helyen zárt. Az élen Cunha, Boy és van Rouwendaal óriási csatát vívott az aranyéremért, végül a dél-amerikai célfotóval diadalmaskodott, megszerezve ezzel pályafutása ötödik vb-elsőségét ebben a számban.

Rohács a vegyes zónában elmondta, túlzás lenne ugyan kijelenteni, hogy nem volt olyan nehéz ez a verseny, ugyanakkor előzetesen sokkal rosszabbra számított. Hozzátette, alapvetően elégedett a helyezésével, ugyanakkor sajnálja, hogy a táv utolsó szakaszában nem tudott reagálni a riválisok iramváltására, ha ez sikerül neki, akár előrébb is végezhetett volna.

A férfiaknál öten, a nőknél ketten adták fel a versenyt

A nők 25 km-es versenyének befutója:

Eredmények:
Nyíltvízi úszás, férfi 25 km
világbajnok: Dario Verani (Olaszország) 5:02:21.5 óra
2. Axel Reymond (Franciaország) 5:02:22.7
3. GÁLICZ PÉTER 5:02:35.4
…8. KALMÁR ÁKOS 5:03:51.1
Nyíltvízi úszás, nők, 25 km
világbajnok: Ana Marcela Cunha (Brazília) 5:24:15.0 óra
2. Lea Boy (Németország) 5:24:15.2
3. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 5:24:15.3
…8. ROHÁCS RÉKA 5:26:28.6

Borítókép: Gálicz Péter bronzérmet nyert 25 km-en (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek