Musorujsag
Élő Eredmények

„Nem érzek motivációt” – Magnus Carlsen nem akarja megvédeni sakkvilágbajnoki címét

„Nem érzek motivációt” – Magnus Carlsen nem akarja megvédeni sakkvilágbajnoki címét

MTI
Magnus Carlsen jövőre nem védi meg sakkvilágbajnoki címét.

 

„Nem érzek motivációt arra, hogy egy újabb meccset játsszak” – nyilatkozott a Magnus-effekt című podcastjében a norvég nagymester, aki kilenc éve őrzi vb-címét.

A 31 éves Carlsen tavaly év végén Jan Nyepomnyascsijjal szemben őrizte meg címét, méghozzá magabiztosan, s azóta többször is jelezte: legközelebb csak Alireza Firouzjával hajlandó asztalhoz ülni vb-döntőben. Csakhogy a 19 esztendős iráni-francia nem igazolta tehetségét, csupán ötödik lett a sakkvilágbajnok-jelöltek félmillió euró összdíjazású madridi tornáján, amelyen Rapport Richárd az utolsó helyen végzett.

Carlsen kihívója jövőre újra Jan Nyepomnyascsij lett volna, aki a nyolcfős mezőnyben egyedüli veretlenként végzett az élen a spanyol fővárosban. Az orosz – de a FIDE színeiben induló – sakkozó így várhatóan a kínai Ting Li-zsennel ütközhet meg, aki remekül hajrázva és nyolc pontot gyűjtve szerezte meg a második helyet.

„Beszéltem a csapatommal, beszéltem a FIDE-vel, beszéltem Jannal is. És a következtetés nagyon egyszerű: hiányzik a motivációm” – fogalmazott Carlsen.

A FIDE, a sportági világszövetség orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics megerősítette, hogy a vb-címvédő nem akar asztalhoz ülni Nyepomnyascsijjal, egyúttal hangot adott reményének, hogy Carlsen döntése nem végleges.

A norvég nagymester 2013-ban az indiai Viswanathan Anand legyőzésével foglalta el a sakkvilág trónját, s azóta négyszer védte meg titulusát.

 

Borítókép: EPA/ALI HAIDER

További tartalmak