Musorujsag
Élő Eredmények
×

Van Gerwen addig bajlódott a magas kiszállókkal, amíg megnyerte velük a World Matchplay-t

Van Gerwen addig bajlódott a magas kiszállókkal, amíg megnyerte velük a World Matchplay-t

m4sport.hu | Szepes Viktor
A holland Michael van Gerwen sikerével zárult a darts World Matchplay, aki a döntőben 18–14-re legyőzte a walesi Gerwyn Price-t.

Gerwyn Price kiváló torna végén érkezett meg a döntőbe, negyeddöntős győzelme azt jelentette, hogy visszavette a vezetést a világranglistán Peter Wrighttól, az elődöntőben pedig egy káprázatos kilencnyilassal kényeztette el a blackpooli Winter Gardens közönségét. Ha nem is volt ennyire imponáló a műtétből visszatérő Michael van Gerwen útja a döntőig, összességében a holland is magabiztos teljesítmény nyújtott, s játszhatott hat év után ismét finálét az év második legrangosabb tornáján.

Káprázatos tömegfogyasztással kezdődött kettejük csörtéje, aminek első szünetében a walesi 4–1-re vezetett, köszönhetően fantasztikus kiszállózásának, miközben Gerwen 10%-os duplázással rontotta le 130-as első kilenc nyilát. Apropó kilenc nyíl, 4–0-s Price-vezetésnél MVG nagyjából fél centire volt a bűvös tökéletes legtől, nyolc hibátlan tripla után a dupla 12 épphogy mellément.

Jobban jött vissza a szünetből Van Gerwen, következő kezdésénél sikerült elsőre dobnia a duplát – rögtön egy 160-as checkoutot eredményezett. Price azonban sokkal kíméletlenebb volt duplákon, így tíz legnél is brékelőnyben volt, annak ellenére, hogy nyolc ponttal kisebb körátlagot dobott.

A világelső tömegben is kezdte elkapni a fonalat (önmagához képest is, mert eddig sem fogyasztott rosszul), s 100 fölé tornázta átlagát, ami még kínkeservesebb folytatást vetített Gerwen elé. A harmadik etap egy-egy hátsó pályás győzelmet tartogatott, Price 14 nyilasára a holland négykörössel válaszolt, a harmadik szünetre is egyes brékhátránnyal vonult. Ahogyan a negyedikre is, mindenki hozta a saját játékát. MVG egy szép 140-et teher nélkül kivégzett leg végén, de az egytriplást nem tudta megoldani, hogy visszavegye a kezdést.

A hatodik etapra Price szinte hibátlan kiszállózása is odalett, így nagy nehézségek árán Van Gerwen visszaszerezte elveszett kezdését. Sőt, akár 13–12-re már a vezetést is átvehette volna, de megint kihagyta kétszer a dupla 12-t, így maradt a walesi-nél az “adogatás”.

Aztán a hajrában Van Gerwen gyakorlatilag ugyanazt csinálta, mint szombaton Van den Bergh ellen, viszont ehhez egy káprázatos 130-as kiszálló kellett: 14–14-nél újra elvette Price kezdését, s innentől már nem engedett leget ellenfelének. Ráadásul az egész meccsen (sőt a tornán végig, hiszen csak egyszer, a World Matchplay-menetelésének legelső legjében dobott) cserben hagyták az egytriplás, 100 fölötti kiszállók, most a legjobbkor vette elő őket – 114-gyel húzott el két leggel, majd a meccset egy káprázatos 121-es, bullos befejezéssel abszolválta.

Michael van Gerwen 2015 és 2016 után haramdszor nyerte meg a World Matchplay-t, a torna történetéhez pedig hozzátartozik, hogy vasárnap délután a női versenyt is megrendezték, ott Fallon Sherrock diadalmaskodott.

Borítókép: PDC/Facebook

További tartalmak