Musorujsag
Élő Eredmények
×

Európa-bajnokságok Münchenben: kilenc sportág, egy tető alatt, tizenegy napon át – élőben az M4 Sporton

Európa-bajnokságok Münchenben: kilenc sportág, egy tető alatt, tizenegy napon át – élőben az M4 Sporton

m4sport.hu/MTI
Augusztus 11. és 21. között, második alkalommal rendezik meg az olimpia mintájára létrehozott multisport Eb-t. A müncheni tizenegy nap alatt kilenc, az ötkarikás játékok programjában is szereplő sportágban, összesen 176 számban osztanak érmeket a kontinens legjobbjainak, az M4 Sport pedig minden fontos eseményt élőben közvetít, több csatornán.

A multisport Európa-bajnokság több mint tíz éve született ötlete 2015-ben öltött testet, amikor az Európai Atlétikai Szövetség, az Európai Úszószövetség, a Nemzetközi Evezősszövetség és a Nemzetközi Triatlonszövetség megállapodott az egyes sportágak kontinentális bajnokságainak egy közös Eb-n történő lebonyolításáról.

A szervezők célja a zsúfolt sportnaptár “lazítása” mellett egyértelműen az volt, hogy – az olimpiai játékok mintáját szem előtt tartva – egy olyan eseményt hozzanak létre, amelyen az adott sportágak nagyobb érdeklődésre tarthatnak számot a szponzorok és a szurkolók részéről azáltal, hogy egy nagy rendezvény égisze alatt rendezik őket.

Bár amolyan európai mini olimpiaként is tekinthetnénk a rendezvényre, a megnevezés nem állja meg a helyét. Elvégre az ötkarikás játékoknak 2015 óta már megvan a maga kontientális “kiadása”: az Európai Olimpiai Bizottság szervezésében megvalósuló, a “nagy testvérhez” és a multisport Eb-hez hasonlóan négyévente rendezendő Európa Játékok.

A négy alapítóhoz utóbb több másik szövetség is csatlakozott, így az első, 2018-as “összevont” Eb-n golfban, kerékpárban és tornában is avattak Európa-bajnokot. Akkor Berlinben rendezték az atléták versenyszámait, míg a többi hat sportág – evezés, golf (csapat), kerékpár, triatlon, torna, úszás – Eb-jének a skóciai Glasgow adott otthont.

Idén München lesz a házigazda, de nemcsak a rendező kiléte, a program is változott. A négy évvel ezelőtti Európa-bajnokságtól eltérően a golf és vizes sportok (úszás, műugrás, műúszás és a nyíltvízi úszás) Eb-je nem szerepel a programban.

Előbbit gyakorlatilag megszüntette az annak szervezéséért felelős PGA European Tour, utóbbit pedig a müncheni versenyekkel egy időben, de ezúttal külön eseményen, Rómában rendezik meg.

Cserébe viszont asztaliteniszt, kajak-kenut, sportmászást és strandröplabdát is láthatunk a bajor fővárosban, ahol így kilenc olimpiai sportágban, összesen 177 számban méri össze tudását 50 ország körülbelül 4700 sportolója, egy helyen, nagyjából egy időben.

Az első héten az evezősök, a tornászok, a triatlonosok, a kerékpárosok és az asztaliteniszezők mutatkoznak be, az atléták küzdelmeit a második héten rendezik, míg a múlt vasárnap még Kanadában, a világbajnokságon versenyző kajak-kenusok az esemény utolsó négy napján szállnak vízre.

Magyarországot hét sportágban – asztaliteniszben, atlétikában, evezésben, kajak-kenuban, kerékpárban, tornában és triatlonban – nagyjából 100 sportoló képviseli.

München egyébként nagy dobásra készül a multisport Eb-vel, hiszen az 1972-es müncheni olimpia óta ez lesz a legnagyobb, több sportágat összefogó sportesemény Németországban, a szervezők reményei szerint az augusztus 11. és 21. közötti Európa-bajnokság méltó megünneplése lesz az 50. évfordulónak.

A multisport Eb szlogenje a “Vissza a tetőkre”, amely utal a ’72-es játékokra, az arra létesített Olimpiai Park különleges építészeti megoldására és arra is, hogy egy tető alatt bonyolítják le a kilenc sportág küzdelmeit.

A német precizitást ismerve a rendezésben nem lesz hiba, és valószínűleg a helyszínen sem múlik majd a siker, hiszen az Eb központját, az Olimpiai Parkot épp ilyen eseményekre tervezték.

Sok világraszóló sporteseményt is látott az utóbbi fél évszázadban: több mint 30 világbajnokságot és tucatnyi Eb-t rendeztek itt, nem beszélve az 1974-es foci-vb, a ’88-as foci-Eb és a Bajnokok Ligája 1997-es döntőjéről.

A három négyzetkilométer alapterületű park München szívében helyezkedik el, ahol a meglévő infrastruktúra, az egyes helyszínek közötti kis távolságok és a kiváló közlekedés tökéletes lehetőséget teremtenek, hogy kiemelkedő sport- és fesztiválhangulat várja a sportolókat, látogatókat és szurkolókat, de például a városközpontban található Königsplatzon is minden bizonnyal arra számíthatnak, ahol a strandröplabda és a sportmászás versenyszámait rendezik

Természtesen az m4sport.hu kiemelt figyelemmel követi az eseményeket, egész napos közvetítéssel jelentkezünk az Eb minden napján, a fontosabb történések és a magyarok szereplése pedig képernyőre is kerül az M4-en és az M4 Sport+-on, ahogyan a párhuzamosan zajló vizes Európa-bajnokság is. 

Borítókép: munich2022.com

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Sós Csaba: Milák Kristóf emberpróbáló kihívás elé néz az Európa-bajnokságon
Augusztus 11-én, csütörtökön kezdődik a vizes Európa-bajnokság, melynek idén – a stafétát Budapesttől átvéve – Róma ad otthont. Medencés úszóink 26 fős csapattal vágnak neki a kontinensviadalnak. A válogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba az m4sport.hu-nak adott interjút várakozásairól, jó szereplésre számít, és Milák Kristóf esetében újabb párhuzamot lát közte és Michael Phelps között.
Úszás
Videó: Federer betartotta öt éve tett ígéretét, a hálás kisgyerek a döbbenettől alig jutott szóhoz
Öt évvel ezelőtt, 2017 augusztusában New Yorkban, a US Open előtt sajtótájékoztatót tartottak, amelyen a #NetGenerationKidcaster-program részeként lehetőséget adtak egy kisgyereknek, hogy kérdéseket tehessen fel Roger Federernek. Az esetről videó is készült, amely annak idején vírusként terjedt, több mint hét és fél millióan tekintették meg. Nem véletlenül, őrült cuki kis beszélgetés kerekedett a kérdések által, melyeknek végén a svájci teniszező egy ígéretet tett a kis Zizou-nak.
Tenisz