Musorujsag
Élő Eredmények

Multisport Eb: komoly magyar éremesélyek az "európai nyári olimpián" – beharangozó

Multisport Eb: komoly magyar éremesélyek az "európai nyári olimpián" – beharangozó

m4sport.hu
Csütörtöktől jövő vasárnapig München ad otthont a második multisport Európa-bajnokságnak, melynek keretében kilenc olimpiai sportág kontinensviadalát rendezik meg egy helyen, nagyjából egy időben. A magyarok hét sportágban – asztaliteniszben, atlétikában, evezésben, kajak-kenuban, kerékpárban, tornában és triatlonban – lesznek érdekeltek. Hivatalosan nem a multi-Eb része, de azzal párhuzamosan zajlik Rómában a vizes Európa-bajnokság, melyen a medencés és nyíltvízi úszók mellett a szinkronúszók, műugrók és óriás-toronyugrók mérik össze tudásukat, és amelyen a legtöbb magyar éremesély a legendás Foro Italico medencéjében kínálkozik. Az augusztusi versenysorozat így tulajdonképpen egy európai nyári olimpiaként is felfogható.

A müncheni és római eseményekkel kiemelten foglalkozik a közmédia: a versenyekről az M4 Sport, a Duna World/M4 Sport+ és az m4sport.hu közvetít élőben, de beszámol a legfontosabb és legérdekesebb történésekről az M1 és a Kossuth Rádió is. A közszolgálati sportcsatorna mindegyik versenynap végén összefoglalóval jelentkezik. Részletes közvetítéseinkről az adott versenynapon az m4sport.hu-n adunk tájékoztatást.

Négy éve tizedikek lettünk az éremtáblázaton – kajak-kenu nélkül

A 2018-as, első multisport Európa-bajnokságon a 98 tagú magyar küldöttség hét arany-, négy ezüst- és négy bronzérmet szerzett, ezzel az éremtáblázat 10. helyén végzett a 32 európai ország részvételével zajló viadalon, melynek kialakulásáról és rövid történetéről ebben a cikkünkben írtunk. 

A legeredményesebb magyar sportoló Rasovszky Kristóf lett, aki történelmi tettet hajtott végre azzal, hogy nyíltvízi úszásban mindhárom számban dobogóra állhatott: 5 és 25 kilométeren is aranyérmet nyert, 10 kilométeren pedig hajszállal maradt le az Eb-címről.

A medencés úszók közül Glasgow-ban Hosszú Katinka (200 méter vegyes), Milák Kristóf (200 méter pillangó), Kapás Boglárka (200 méter pillangó) és Verrasztó Dávid (400 méter vegyes) szerzett aranyérmet. Második helyen végzett Kenderesi Tamás (200 méter pillangó), valamit Késely Ajna kétszer is (800 és 400 méter gyors), ráadásul neki még 1500 méter gyorson egy bronz is összejött, miként Burián Katalinnak 200 méter háton.

Tornában egy arany (Dévai Boglárka, ugrás) és egy bronz (Vecsernyés Dávid, nyújtó) volt a magyar küldöttség eredménye, míg a berlini atlétika versenyeken Halász Bence kalapácsvetésben állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Idén még merészebb reményei is lehetnek a magyar sportrajongóknak, hiszen ezúttal a kajak-kenu is szerepel a programban.

A 2022-es Eb magyar indulói sportáganként:

Póta Georgina (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Asztalitenisz (augusztus 13-21.)

A világ egyik leggyorsabb sportágának versenyeit a Rudi-Sedlmayer-Halléban, München egyik legnagyobb múltra visszatekintő sportlétesítményében rendezik, amely az 1972-es olimpia kosárlabdatornájának adott otthont. Forgattak it már hollywoodi filmet és itt volt az 1983-as Eurovíziós Dalfesztivál is. Jelenleg az FC Bayern kosárlabdacsapat otthona.

A müncheni eseményen női egyesben a két rutinosabb játékos, Póta Georgina és Madarász Dóra mellett Hartbrich Leonie és Bálint Bernadett kapott bizalmat Bátorfi Zoltán szövetségi kapitánytól. Női párosban is ők négyen  indulnak. A férfiaknál Majoros Bence, Szudi Ádám, Lakatos Tamás és András Csaba játszhat egyénit, Ecseki Nándor pedig ezúttal férfi párosban és vegyes párosban bizonyíthat.

A magyar Eb-keret:
férfi egyes: Majoros Bence, Szudi Ádám, Lakatos Tamás, András Csaba
férfi páros: Szudi Ádám, Ecseki Nándor; Majoros Bence, András Csaba
női egyes: Póta Georgina, Madarász Dóra, Hartbrich Leonie, Bálint Bernadett
női páros: Póta Georgina, Madarász Dóra; Hartbrich Leonie, Bálint Bernadett
vegyes páros: Ecseki Nándor, Madarász Dóra; Majoros Bence, Hartbrich Leonie

Halász Bence (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Atlétika (augusztus 15-21.)

Az atlétikai Európa-bajnokságot negyedszer rendezik meg Németországban, 2002 után pedig másodszor Münchenben. Amíg világbajnokságot csak 1983 óta rendeznek, az első Eb-t 1934-ben tartották. Az atlétika  az alapvető mozgásformákra épül: futás, ugrás és dobás. Így klasszikus kezdő sportként is alkalmas gyermekek számára, hogy megismerkedjenek a mozgás sokoldalúságával. A legtöbb versenyszámot az olimpiai stadionban rendezik, míg a maratoninak és a gyaloglást München városközpontjában tartják.

Atlétikában rekordlétszámú magyar csapat, csaknem 50 versenyző utazik az Eb-re, ráadásul magyar lesz a kontinensbajnokság legfiatalabb résztvevője, a 15 éves Kriszt Sarolta, aki a 4×400-as váltóban kaphat szerepet.

A létszám az utolsó pillanatban csökkent 47-ről 46-ra, miután az olimpiai bronzérmes, fedett pályás világbajnok súlylökő, Márton Anita megbetegedett, így nem tud elutazni a bajor városba. A szegedi nehézatléta koronavírussal fertőződött meg.

A magyar csapat:
férfiak:

200 méter, 4×400 m: Máté Tamás
800 méter, 4×400 m: Huller Dániel
1500 méter: Szögi István
110 m gát: Szűcs Valdó, Szeles Bálint, Eszes Dániel
3000 m akadály: Palkovits István
magasugrás: Bakosi Péter
diszkoszvetés: Szikszai Róbert, Huszák János
kalapácsvetés: Halász Bence, Rába Dániel, Pars Krisztián
maraton: Csere Gáspár
35 km gyaloglás: Venyercsán Bence, Helebrandt Máté
4×400 méter: Molnár Attila, Wahl Zoltán, Ajide Dániel, Steigerwald Ernő

nők:
100 méter, 4×100 m: Takács Boglárka
800 méter, 4×400 m: Bartha-Kéri Bianka
5000 méter: Wagner-Gyürkés Viktória
100 m gát, 4×100 m: Kozák Luca
400 m gát, 4×400 m: Molnár Janka
3000 m akadály: Vindics-Tóth Lili
magasugrás: Szabó Barbara
rúdugrás: Klekner Hanga
távolugrás: Lesti Diana
kalapácsvetés: Gyurátz Réka
gerelyhajítás: Szilágyi Réka
maraton: Szabó Nóra, Erdélyi Zsófia
20 km gyaloglás: Oláh Barbara, Récsei Rita
35 km gyaloglás: Madarász Viktória, Récsei Rita
hétpróba: Krizsán Xénia
4×100 méter: Csóti Jusztina, Kocsis Anna Luca, Tóth Anna, Kerekes Gréta
4×400 méter: Rapai Fanni, Nádházy Evelin, Simon Virág, Kriszt Sarolta, Csóti Jusztina

A Szabó Bence, Furkó Kálmán páros az olaszországi Varesében zajló evezős Európa-bajnokságon (Fotó: worldrowing.com)

Evezés (augusztus 11-14.)

Dupla premier lesz a müncheni olimpiai regatta központban, mivel az 1972-ben épült, azóta többször átalakított pálya ad otthont a kajak-kenu Európa-bajnokságnak és evezős Eb-nek egyaránt.

Az evezősöknél hét egységben tizenkét magyar evezős küzd majd az Eb-n, egy női és hat férfi egységet indul, ezek közül öt szerepel az olimpiai programban. A könnyűsúlyú kettes esetében a címvédés a magyar evezősök célkitűzése: Szabó Bence és Furkó Kálmán tavaly az olaszországi Varesében egy hazai, valamint egy moldovai egységet előzött meg az olimpiai programban nem szereplő versenyszám fináléjában, és idén is biztos éremszerzőnek tekinthető, hiszen ezúttal is három egység nevezett: a magyar mellett még szlovén és török hajó szerepel a listán. Férfi egypárban magyar részről a riói és tokiói olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz indul. A magyar sportoló a királyszámban tavaly tizedik helyen zárta az ötkarikás játékokat.

A magyar indulók:
férfi kormányos nélküli kettes: Simon Béla, Juhász Adrián
férfi kétpár: Bácskai Máté, Szabó Márton
férfi könnyűsúlyú egypár: Szigeti Roland
férfi egypár: Pétervári-Molnár Bendegúz
férfi könnyűsúlyú kétpár: Galambos Péter, Tamás Bence
férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes: Szabó Bence, Furkó Kálmán
női kétpár: Preil Vivien, Krémer Eszter
para PR1 férfi egypár: Pető Zsolt

Nádas Bence és Kopasz Bálint (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Darren Calabrese)

Kajak-kenu (augusztus 18-21.)

Az augusztus eleji vb és a müncheni Eb ugyan nem számítanak bele a párizsi kvalifikációba, de a magyar kajakosoknak ezúttal sem lehet más a céljuk, mint hogy bizonyítsák, továbbra is a világ élvonalához tartoznak. A kanadai Halifaxben rendezett világbajnokságot a magyar csapat négy arannyal, egy ezüsttel és hat bronzzal zárta, ezzel a második helyen végzett az éremtáblázaton a spanyolok mögött.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány várhatóan hétfőn jelöli ki a felnőtt Eb-keretet.

Vanik Zoltán/Tour de Hongrie

Kerékpár (augusztus 11-21.)

Egy sportág, ami négy különböző, de egyaránt látványos sportágat (pályakerékpározás, BMX freestyle, mountain bike terep és országúti kerékpározás) jelent, ennek megfelelően négy különböző helyszínen rendezik a versenyeit. Magyar kerékpáros három szakágban fog szerepelni az Eb-n, hegyikerékpárban ezúttal nem lesz magyar induló, a tokiói olimpián negyedik Vas Kata Blanka ebben az idényben az országúti versenyzésre fókuszál, utóbbiban pedig azért nem áll rajthoz a világbajnoki negyedik, a három szakágban a világelitbe tartozó Vas, mert a szeptemberi vb-re készül.

A férfiaknál viszont országúton ketten is képviselik a magyar színeket: a jelenleg a Tour de l’Ain francia háromnapos viadalon érdekelt, az idei magyar bajnokságon ezüstérmes Dina Márton, valamint a V4 viadal magyarországi szakaszán harmadik Peák Barnabás. Dér Zsolt szövetségi kapitány előzetes tervei alapján a vasárnapi mezőnyverseny után jövő szerdán az időfutamban is mindketten ott lesznek, ebben a számban Peák második volt az idei ob-n.

A 13 fős kerékpáros küldöttség jelentős részét a pályán érdekelt kilenc fő teszi ki. A férfiak gyors számaiban Csengői Bálint és Szalontay Sándor, az állóképességi számokban Orosz Gergő és Drijver Bertold áll rajthoz. A nőknél Borissza Johanna, valamint Szabó Zsófia és Kercsó-Magos Zsuzsanna szerepel egyéni versenyszámban az előzetes nevezési listán, míg az üldözéses csapatversenyben és csapat sprintben Sáry Boglárka és Jászapáti Petra lesz bevethető – utóbbi ötkarikás bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolyában.

A BMX freestyle park számában – ahol a bemutatott trükköket pontozzák – Krausz Kristóf és Ujváry Zoltán szerepel.

A magyar indulók:
férfiak:
országúti: Dina Márton, Peák Barnabás
pálya: Csengői Bálint, Szalontay Sándor, Orosz Gergő, Drijver Bertold
BMX freestyle: Krausz Kristóf, Ujváry Zoltán

nők:
pálya: Borissza Johanna, Szabó Zsófia, Kercsó-Magos Zsuzsanna, Sáry Boglárka, Jászapáti Petra

Kovács Zsófia (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Torna (augusztus 11-21.)

A modern játékok 1896-os kezdete óta olimpiai sportágnak számító Olympiahalléban megrendezésre kerülő viadalon a magyar színeket a nőknél Bácskay Csenge, Székely Zója, Kovács Zsófia, Mayer Gréta és Makovits Mirtill, míg a férfiaknál Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Kardos Botond és Kiss Balázs képviseli.

A selejtező eredménye alapján hirdetik ki az egyéni összetett végeredményét, illetve az ott elért pontszámok alapján alakítják ki a szerenkénti döntők és a csapatfinálé mezőnyét is. Csapatonként az öt főből négy tornász mehet fel egy-egy szerre, és a legjobb három pontszámot veszik alapul. A csapatfináléba a legjobb nyolc nemzet kerül be, ahol már csak három tornász mutathatja be gyakorlatát egy szeren, és mindhárom eredmény számít.

A magyar csapat:
férfiak:
felnőtt: Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Kardos Botond, Kiss Balázs
junior: Molnár Botond, Závory Szilárd, Juhász Balázs, Mentovai István, Zámbori Zala

nők:
felnőtt: Bácskay Csenge, Székely Zója, Kovács Zsófia, Mayer Gréta, Makovits Mirtill
junior: Balzsay Hanna, Czifra Bettina, Maráczi Fruzsina, Bogyó Anna, Knight Anna

Bicsák Bence a hetedik helyen végzett Tokióban, ezzel a sportág legjobb magyar eredményét érte el az ötkarikás játékok történetében triatlonban (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Triatlon (augusztus 12-14.)

A versenyek a szokásoknak megfelelően az úszással kezdődnek, majd kerékpározás és futás következik végig az Olimpiaparkon és környékén.

Nyolc magyar triatlonos indul a versenyen, három női és öt férfi magyar versenyző vesz majd részt az egyéni küzdelmekben, a négyfős vegyesváltó tagjait pedig a helyszínen jelölik ki.

A férfiaknál ott lesz a magyar csapatban a tokiói olimpián hetedik helyezett Bicsák Bence, a 2021-ben U23-as világbajnok Lehmann Csongor, továbbá a 2016-os és a tavalyi olimpián résztvevő Tóth Tamás, valamint a Dévay fivérek, Márk és Zsombor. A nőknél a tokiói olimpián 12. helyezett Bragmayer Zsanett, a legutóbbi három olimpián induló Kovács Zsófia és Sárszegi Noémi képviseli majd a magyar színeket.

A magyar indulók:
férfiak:

Bicsák Bence, Lehmann Csongor, Tóth Tamás, Dévay Márk, Dévay Zsombor.

nők:
Bragmayer Zsanett, Kovács Zsófia, Sárszegi Noémi

A győztes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Úszás (augusztus 11-17.)

Ugyan hivatalosan nem része a multisport Európa-bajnokságnak, de a müncheni versenyekkel párhuzamosan rendezik meg Rómában a vizes Európa-bajnokságot, melyen a medencés és nyíltvízi úszók mellett a szinkronúszók, műugrók és óriás-toronyugrók mérik össze tudásukat hat héttel a budapesti világbajnokság után.

A magyar esélyesek közül kiemelkedik az olimpiai bajnok Milák Kristóf, aki a világbajnokságon elképesztő világcsúccsal védte meg címét 200 méter pillangón, ráadásul 100 méter pillangón is első lett. A Honvéd klasszisa a vb-n nem úszott bő programot, a kontinensviadalon viszont ezt tervezi: a két pillangó mellett 100 és 200 méter gyorson is rajtkőre áll, valamint a váltók tagjaként is lehet rá számítani.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka saját bevallása szerint nem volt csúcsformában a világbajnokságon, ennek ellenére 400 méter vegyesen, melyen negyedik lett, az egyetlen európaiként került a döntős mezőnybe. A 33 éves klasszisnak így jó esélye van arra, hogy gyarapítsa a nagy világversenyeken eddig szerzett érmei számát (olimpia, vb, Eb), és közelebb kerüljön az általa kitűzött 100-as cél eléréséhez.

Szabó Szebasztián tavaly az 50 méter pillangón szerzett Eb-aranyával pályafutása során először állt a dobogó tetején magyar színekben. A zentai származású úszó a világbajnokságon 50 méter gyorson robbantott, a döntőben mindössze három századdal maradt le a dobogóról, ezzel minden idők legjobb magyar szereplését produkálta ebben a számban. A győriek kiválósága az Európa-bajnokságon éremesélyesként várja a küzdelmeket.

A magyar medencés úszók jelenleg 99 aranyéremnél járnak az Eb-k történetében, az első napon a legjobb esélye Verrasztó Dávidnak lesz arra, hogy megszerezze a jubileumi érmet. A 33 éves úszó 2014 és 2018 között egymást követő három alkalommal nyert 400 méter vegyesen. A világbajnokságon nem indult el, ugyanakkor már abban az időszakban is voltak olyan időeredményei, amelyek alapján mindenképpen harcban lehet a dobogóért. Az Eb-n ráadásul nem lesz ott a Duna Arénában elképesztő idővel győztes új francia sztár, Léon Marchand, valamint a címvédő orosz Ilja Borogyin sem, így Verrasztónak ez nagy lehetőség, élete legjobb idejét pedig pont ebben a medencében úszta még 2017-ben egy Sette Colli versenyen.

Az olasz fővárosban a nyíltvízi úszóknál is többen esélyesek a dobogóra, így például a világbajnokságon a Lupa tavon ezüstérmes váltó, vagy a 25 kilométeren harmadik Gálicz Péter. Az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristófnak egyéniben nem igazán sikerült a világbajnokság, és korábban jelezte, itt mindenképpen javítani szeretne.

A medencés magyar úszócsapat:

férfiak:
Betlehem Dávid (1500 m gyors)
Kovács Benedek (200 m hát, 50 m hát, 100 m hát)
Kós Hubert (400 m vegyes, 100 m pillangó, 200 m vegyes)
Márton Richárd (200 m pillangó)
Mészáros Dániel (100 m gyors, 200 m gyors)
Milák Kristóf (100 m gyors, 100 m pillangó, 200 m gyors, 200 m pillangó)
Németh Nándor (100 m gyors, 200 m gyors)
Szabó Szebasztián (50 m pillangó, 50 m gyors)
Telegdy Ádám (200 m hát)
Verrasztó Dávid (400 m vegyes)
Zombori Gábor (200 m mell)

nők:
Fábián Bettina (800 m gyors, 1500 m gyors, 400 m gyors)
Gyurinovics Fanni (100 m gyors)
Hosszú Katinka (400 m vegyes, 200 m vegyes, 200 m pillangó)
Jakabos Zsuzsanna (400 m vegyes, 200 m pillangó)
Késely Ajna (200 m gyors, 1500 m gyors, 400 m gyors)
Mihályvári-Farkas Viktória (400 m vegyes, 1500 m gyors, 400 m gyors)
Molnár Dóra (200 m hát)
Nyírádi Réka (200 m hát, 400 m vegyes, 200 m pillangó)
Pádár Nikolett (200 m gyors)
Sebestyén Dalma (100 m pillangó, 200 m vegyes, 200 m pillangó)
Senánszky Petra (100 m gyors, 50 m gyors)
Szabó-Feltóthy Eszter (200 m hát, 50 m hát, 100 m hát)

A müncheni és római eseményekkel kiemelten foglalkozik a közmédia: a versenyekről az M4 Sport, a Duna World/M4 Sport+ és az m4sport.hu közvetít élőben, de beszámol a legfontosabb és legérdekesebb történésekről az M1 és a Kossuth Rádió is. A közszolgálati sportcsatorna mindegyik versenynap végén összefoglalóval jelentkezik. Részletes közvetítéseinkről az adott versenynapon az m4sport.hu-n adunk tájékoztatást.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Európa-bajnokságok Münchenben: kilenc sportág, egy tető alatt, tizenegy napon át – élőben az M4 Sporton
Augusztus 11. és 21. között, második alkalommal rendezik meg az olimpia mintájára létrehozott multisport Eb-t. A müncheni tizenegy nap alatt kilenc, az ötkarikás játékok programjában is szereplő sportágban, összesen 176 számban osztanak érmeket a kontinens legjobbjainak, az M4 Sport pedig minden fontos eseményt élőben közvetít, több csatornán.
Egyéb
Sós Csaba: Milák Kristóf emberpróbáló kihívás elé néz az Európa-bajnokságon
Augusztus 11-én, csütörtökön kezdődik a vizes Európa-bajnokság, melynek idén – a stafétát Budapesttől átvéve – Róma ad otthont. Medencés úszóink 26 fős csapattal vágnak neki a kontinensviadalnak. A válogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba az m4sport.hu-nak adott interjút várakozásairól, jó szereplésre számít, és Milák Kristóf esetében újabb párhuzamot lát közte és Michael Phelps között.
Úszás
Marko leszögezte, nincs kilépési záradék Gasly szerződésében
A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko igyekezett egyértelművé tenni, hogy az Alpha Tauri versenyzőjének, Pierre Gaslynak nincs kilépési záradék a 2023-ig érvényes szerződésében, a francia tehát nem lesz érdekelt a most kibontakozó pilótakeringőben.
F1 Hírek
Motorfejlesztésekkel készül a Ferrari a belga hétvégére
A Forma–1-es csapatok közül a Ferrari jelezte elsőként, hogy újításokkal készül a nyári szünetet követő első versenyhétvégére, a Belga Nagydíjra. A vörösök új hibridrendszert vetnek majd be a klasszikus spái pályán.
F1 Hírek