Musorujsag
Élő Eredmények

A két elköszönő vezetőedző emberi nagysága a búcsú pillanatában is megmutatkozott – Hétköznapi hősök

A két elköszönő vezetőedző emberi nagysága a búcsú pillanatában is megmutatkozott – Hétköznapi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Az első őszi nap, az első hétközi forduló, az első paksi és kecskeméti vereség és végül – de abszolút nem utolsósorban – az első edzőváltás az OTP Bank Ligában.

Felemás búcsú

A nyilvánosságra hozott információk szerint négy stábtagnak is az utolsó mérkőzése volt kedd este a Zalaegerszeg–Debrecen rangadó, a DVSC-nél Joao Janeiro vezetőedző Daniel Castro asszisztens edző és Töreki Amand elemző, a Zeténél pedig László Dávid adatelemző búcsúzott, a válogatottnál lesz dolga.

Utóbbi egerszegi hattyúdala megmutatta a sport legszebb, emberi arcát – Ricardo Moniz élő adásban köszönt el segítőjétől, aki ettől elérzékenyült, egy pillanatra nem is jutott eszébe, mit is kéne lefordítani.

A holland vezetőedző gesztusa emlékeztet: egy csapat, egy sportág egy játékos profi mivoltához, eredményes működéséhez számtalan háttérben dolgozó, hétköznapi hősre van szükség, akik nélkül ugyanúgy lehetetlen minőséget produkálni, mint megfelelő vezetőedző vagy középpályás nélkül. A szürke eminenciások ugyanolyan fontos elemei az élsportnak, mint a rivaldafényben dolgozók, megbecsülést érdemelnek!

De nemcsak Monizé volt a meccset követően az egyetlen búcsú: Joao Janeiro menesztése hat forduló után beindította a magyar edzőkeringőt, rég fogyott el ilyen hamar a türelem szakember felé, még a híresen szerződés-vágóhídnak számító OTP Bank Ligában is. A szakember kicsit áldozata lett a Debrecen vezetőségében uralkodó kettősségnek, erre utalt több megnyilvánulása is. Janeiro a DVSC történelmének második vezetőedzője lett, aki győzelem nélkül adta le a piros-fehéreket, az első Vaczlavik Ferenc 1988-ból.

Ami viszont mindenképp pozitív, a portugál mester debreceni gyorskalandjának alkonyán sem feledkezett meg a szurkolókról:

„Kedd este hét órát utaztak, folyamatosan támogatják a csapatot, ezért mentem oda, hogy folytassák ezt a biztatást, mert szükségük van rá. Voltunk Kisvárdán, Mezőkövesden és csak debreceni szurkolóinkat hallottunk, a hazai meccseinken mindig jön a buzdítás” – hálálkodott a szakvezető, aki az előző vereségnél is elnézést kért a szimpatizánsoktól. Az persze más kérdés, hogy a felfokozott érzelmi állapotban lehetett-e érdemi párbeszédet folytatni edző és szurkolótábor között, de az azóta történtek miatt igazából mindegy is, a fanatikusok Dombi Tibortól, majd ezt követően Janeiro utódjától várhatnak megváltást.

Nosztalgianapok

A hatodik forduló nemcsak az érzékenyebb ZTE-szurkolók könnyeit csalogathatta elő, több játékos is volt csapata ellen nosztalgiázhatott, találkozhatott egykori társaival, adhatott pacsit korábbi gyúrójának.

A hatodik fordulóban összesen 415 tétmérkőzés, öt bajnoki cím és nyolc kupagyőzelem meccselt korábbi sikerklubja ellen:

-Az újpesti Honvédot a nyáron átigazoló Nikola Mitrovics és a korábbi kupagyőztes Zsótér Donát alkotta, előbbi 109, utóbbi 101 mérkőzést játszott lila-fehérben. Érdekes módon utóbbi az Újpest ellen rendkívül eredményes, ráadásul Dél-Pesten is közelíti a 101-et, a 97. meccsét játszotta a Budapest Honvédban. Más kérdés, hogy a mostani meccsen sem ő, sem más nem volt túl veszélyes.

-A Vasas keretének akkora NB I-es múltja van, hogy elképzelhetetlen lenne korábbi fradista nélkül maradnia. Az angyalföldiek soraiban szerdán pályára lépő 16 játékosból Jova Levente, Otigba Kenneth, Silye Erik és Radó András is korábbi csapata ellen harcolt, a zöld-fehérek soraiban ez a négy játékos összesen 179 meccset játszott, négy bajnokságot és hat Magyar Kupát nyert.

-Nyáron két fiatal játékosát is kölcsönadta a Fehérvár Kecskemétre, így Szabó Levente és Zeke Márió is anyaegyesülete ellen bizonyíthatott. Bizonyított is, az Ekl-főtábláról épphogy lemaradó piros-kékek csupán a ráadásban vették el a KTE veretlenségét.

Ha a játékosok és trófeák számát nézzük, egyértelműen a hatodik volt a legnosztalgikusabb forduló, ha a tétmeccsek számát, akkor viszont a negyedik: három jelenlegi Vasas-futballista (Hidi, Holender, Cipf) 534 meccs után nézett farkasszemet a Honvéddal.

Zsótér Donát a hármas metró törzsutasa: Kispest-Újpest-Kispest (honvedfc.hu)

A helyettes

Sokan féltették a Kisvárdát a szezon előtt, a tavalyi ezüstérmestől kivonta magát Révész Attila, s távozott több alapember is. A legnagyobb érvágást talán Claudiu Bumba Fehérvárra igazolása jelenthette volna, ha nincs Driton Camaj. A szerb szélső már két éve a szabolcsiaknál futballozik, de eddig nem igazán tudott meghatározó játékossá válni. Az elmúlt szezonban mondjuk, az egyetlen mesterhármas az ő nevéhez fűződik – a ZTE ellen úgy szerzett három gólt 17 perc alatt, hogy előtte az NB I-ben 1187 alatt mindössze egyet.

Úgy néz ki, a konkurenciaharc nem az ő terepe, mert amint a kezdőcsapatban találta magát, káprázatos fokozatra kapcsolt: öt gólt szerzett hat forduló alatt, önbizalma virágzásáról pedig a Paksnak lőtt szabadrúgás tanúskodik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

A Kisvárda összeomlását többen vizionálták, erről egyelőre nincs szó: Török László együttese veretlen és vezeti az OTP Bank Ligát.

A legjobb csere

A „vezetőedzők húzásai”-nevezetű miniversenyben eddig Szabó István vezetett, aki még hétvégén a szünetben küldte pályára Szabó Leventét, a támadó pedig 13 perccel később már két gólnál járt.

A gyorsaság miatt azonban orrhosszal őt is megelőzi Hornyák Zsolt, akinek a húzása három pontot ért a Mezőkövesd ellen. A Puskás edzője a 76. percben dobta be Artjem Favorovot, aki a félpályától szinte egyből a tizenhatoson belülre kocogott, s lőtte kapuba – a szintén csereként beszálló – Jakub Puljics beadását. Így kell cserélni – így kell beszállni!

 

OTP Bank Liga, 6. forduló

Puskás Akadémia FC–Mezőkövesd Zsóry FC 1–0
Zalaegerszegi TE FC–Debreceni VSC 4–2
Paksi FC–Kisvárda-Master Good 1–3
MOL Fehérvár FC–Kecskeméti TE 2–1
Vasas FC–Ferencvárosi TC 0–1
Budapest Honvéd FC–Újpest FC 0–0

A 7. forduló programja:

09.02., péntek, 20:00
Mezőkövesd Zsóry FC– Zalaegerszegi TE FC

09.03., szombat
14:00 Kecskeméti TE–Paksi FC
16:15 Vasas FC–Puskás Akadémia FC
18:15 Debreceni VSC–MOL Fehérvár FC

09.04., vasárnap
14:45 Kisvárda Master-Good–Budapest Honvéd FC
17:30 Újpest FC–Ferencvárosi TC

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Előkelő társaságban Ádám Martin az idei gólszerzők világranglistáján
A Paksról a dél-koreai Ulszan Hyundai csapatához igazolt Ádám Martin 19 találatával a 16. helyet foglalja el a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) idei világranglistáján, amely a nemzeti bajnokságokban az év első nyolc hónapjában elért gólok alapján készült.
Külföldi futball