Musorujsag
Élő Eredmények
×

Székely „Penge” Pál: Magyarországon fizetőképes kereslet van a dartsra, csak hüledeztek a PDC-nél

Székely „Penge” Pál: Magyarországon fizetőképes kereslet van a dartsra, csak hüledeztek a PDC-nél

m4sport.hu | Szepes Viktor
Hétvégén zajlott Budapesten a Hungarian Darts Trophy, azaz a PDC (Professional Darts Corporation) éves versenynaptárának egyetlen magyarországi versenye. A European Tour-sorozat budapesti állomásán négy hazai versenyző is elindult, így Székely „Penge” Pál is, aki itthon a darts legismertebb alakja, húszszoros magyar bajnok, emellett már játékhoz kapcsolódó alkalmazást is fejlesztett, újabban pedig dartsoktatók képzését tartja legfontosabb küldetésének. A népszerű Penge az m4sport.hu-nak a sportág magyarországi helyzete mellett becenevének eredetéről és a versenyzők mentális felkészítéséről is mesélt. Interjú.

 

6–2-es vereséget szenvedett a döntőig menetelő William O’Connortól a Hungarian Darts Trophy-n. Nem volt szerencséje már a sorsolásnál sem!

Véleményem szerint minden idők legerősebb European Tour-mezőnye volt itt Budapesten, nem nagyon találkoztam még keményebb felállással. A Pro Tour-listáról bejutottak egytől egyig világklasszisok, de a különböző selejtezőkből is félelmetes csapat alakult ki. Majdnem mindegy, hogy kit kapott az ember, senkinek nem volt könnyű helyzete.

Az élmény ettől függetlenül örökre megmarad?

Mindenképpen különleges a verseny volt számomra, nagyon régi álmom volt, hogy tétmeccset játsszak Magyarországon, hazai közönség előtt. Ez még nem adatott meg korábban, „csak” az érdi gálán játszottam ekkora szurkolótábor előtt. Csodálatos élmény volt – remélem, nemcsak nekem, mindenkinek.

Most rendezték meg másodszor a magyarországi European Tour-fordulót. Mekkora lépés ez a darts hazai fejlődésében?

Óriási, több tényező miatt is. Egyrészt a PDC felé egyértelműen be tudtuk bizonyítani, hogy a darts óriási népszerűségnek örvend itthon. A PDC Hungarian Fan Clubbal közösen éveken keresztül szerveztük az amatőrversenyeket, ahol többezres létszámok voltak, ezeket folyamatosan küldtük ki a PDC felé, és ők is hüledeztek, hogy mekkora az érdeklődés. Majd kiválásom után – mert én a versenyzés felé fordultam – folytatták a szervezők a versenyekkel, gálákkal, amelyekkel bebizonyították, hogy igenis fizetőképes kereslet van a dartsra.

Székely Pál és William O’Connor – az élmény örök! (Fotó: Székely Penge Pál Dartsversenyző / Facebook)

Ha már szponzorok, a koronavírus-járvány sajnos az Ön pályafutását is befolyásolta, több szerződést is fel kellett bontani, emellett kis túlzással egyik műtétből fekszik át a másikba. Ebben a nehéz időszakban ez a verseny pluszban motiválta?

Mindenképp, a júliusi selejtezőn rendkívül motivált voltam, minden idegszálammal akartam a sikert. Viszont minden rutinomra szükségem volt, mert nagyon keveset versenyeztem a sérülésem miatt az elmúlt háromnegyed évben, idén talán csak négyszer. Teljesen át kellett alakítanom a felkészülésemet, napi rutinomat, rettentően akartam, boldog vagyok, hogy sikerült. Sajnos tavasszal volt egy lágyéksérv-műtétem, néhány héten belül pedig csípőprotézis-beavatkozást hajtanak végre rajtam, nem könnyű ez az időszak.

Egy ilyen műtét után mennyi idő, amíg újra tábla elé állhat?

Ha minden tökéletesen alakul, akkor a műtét utáni második-harmadik hétben ismét dartsozhatok. Hogy mikor kerülök formába, az már egy másik kérdés. Hasonló volt a helyzet a lágyéksérvemnél, ott nagyjából két-három hónapra volt szükségem, hogy újra teljes legyek, országos bajnoki fordulót is nyertem, kiváló játékkal. Most is a nyolc-tizenkét hét a reális, ha minden rendben megy. Andy Murray sem ugrott azonnal fejest a csípőprotézis-műtétje után, én sem teszem majd.

Ugyanakkor nemcsak azzal foglalkozik, hogy visszanyerje a formáját, hanem a darts hazai úttörőjeként oktatókat is képez.

Tavasszal startolt el a Penge Darts Akadémia, több próbacsoportot és egy-két magánoktatást is abszolváltunk már. A tematika majdnem kész van, dartsoktatókat szeretnék képezni, először a műtétem miatt online, majd később már jelenléti formában is. Először még be kell fejezni a tematikát és a tananyagok kidolgozását – ezt mind én csinálom, saját projektem. Ha ez megvan, már indítom is.

Alaposan kihangsúlyozta az „oktató” szót, szándékosan nem „edzőnek” hívja őket?

A dartssportban a klasszikus „edző” egy nemlétező fogalom, mert ez egy önismereti játék, elsősorban önmagunk megismeréséről szól. Ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel, gyengeségeinkkel, akkor tudjuk a hibáinkat kijavítani. Az oktató ahhoz kell, hogy az út elején helyre tudja rakni a játékost. Nem pontosan megmondani, hogy álljon a játékos keze, lába, csak az irányokat kell megmutatni! Vannak fix pontok egy dobási mozdulat elején és végén, de a kettő közötti mozdulatsor vagy a tábla elé beállás mindenkinél más, ez adja a játékos karakterét. Emellett persze a felkészülésben is fontos szerepe lehet az oktatónak, hogyan kell versenyre felkészülni, miként érdemes összeállítani edzésprogramot.

A darts sokak szerint legfőképp fejben játszódik. A mentális felkészítésben is segíthet az oktató?

Nagyon sokat! Reményeim szerint egy sportcoach is tanít majd a tanfolyamon, hiszen pontosan olyan támogatásra lehet szüksége egy dartsosnak, mint amit a sportcoachok adnak. A sportpszichológusok általában a probléma gyökerét akarják megtalálni, gyógyítani akarják a lelki nehézségeket, ebben a játékban viszont az a fontos, hogy a játékos saját maga találja meg a megoldásokat és ehhez kapjon segítő ingereket. A darts a klasszikus egyéni sport: csak én vagyok, a nyilaim és a tábla. Az összes többi szereplő – mint az írók, a közönség, az ellenfél, csak kellék. Ettől lesz verseny a verseny, de a teljesítményem kizárólag rajtam múlik.

Önnek is sportcoach segítette a felkészülését?

Amikor profiként játszottam három-négy évvel ezelőtt, próbálkoztam sportpszichológussal és coach-csal is – ezért is tudom, mi a különbség a kettő között. Végül Zelinka Ildikó – aki egyébként sportriporter is –, az egyik legrégebbi magyarországi sportcoach segített nekem. Rengeteget tudott hozzátenni a játékomhoz és a felkészülésemhez is.

Egy-egy mérkőzés előtt közvetlenül hogyan zajlik a felkészülése, bemelegítése?

A meccs előtt már órákkal megkezdődik a mentális felkészülésem. Próbálom kizárni magamat minden problémából. A helyszínen már se család, se senki, csak én, a fülhallgatóm és egy könyv. Nyilván a dartsteremben melegítek is, a folyamat pedig eltart a kezdésig.

Van valami bevett lejátszási listája, ami szól a kezdés előtt?

Nincs kimondott lista, a klasszikus rockot kedvelem, abból szemezgetek.

A Penge-becenév rendkívül jólcsengő, szinte már ikonikus a magyar dartsban. Honnan származik?

Lassan húsz éve mindenhol így hívnak, egyszer a bíróságra is Székely „Penge” Pálként idéztek be tanúnak, de nincs ezzel baj, nagyon szeretem ezt a nevet. Annak idején a moziban játszották a Penge című filmet, a legelején van egy jelenet, amikor megérkezik Penge a diszkóba, ropogtat kettőt a nyakán és mondja, hogy „kezdhetjük”. Én húsz évvel ezelőtt a szombathelyi dartsklubban játszottam, ott rendszeresen ugyanezt csináltam meccsek előtt. De egyébként a mai napig megmaradt a ropogtatás és persze a becenév is.

Penge mellett pedig egyre inkább tűnnek fel a fiatalabb generáció képviselői, ez látható volt a mostani European Tour-fordulón és a júniusi World Cup of Darts-on is. Megérkezett az új hullám?

Ha nem is új hullám, de látható, hogy egyre korábban kezdik el a játékosok a dartsot, ami mindenképpen pozitív. Folyamatos gyakorlással nagyjából 80 és 90 közötti átlagra relatíve hamar el lehet jutni, ennek megtartásához rengeteget kell versenyezni, edzeni, ezek a fiatalok pedig belerakják a munkának ezt a részét is. Ahhoz, hogy ez esetleg még jobb legyen, vagy legalábbis tartósan megmaradjon, egy hat-nyolc éves intervallum szükséges. Látható, hogy a fiataloknak vannak fellángoló időszakai, de a türelem nem mindenkiben van meg. A sport viszont kortalan, rengeteg lehetősége van az embernek, hogy újra és újra belelendüljön. Mindig Peter Wrightot szoktam felhozni példának, aki korábban már „végleg” lerakta a nyilait két évre, azóta pedig kétszeres profi világbajnok.

Sárai Levente (j) és Borbély András (b) is kijutott a Hungarian Darts Trophy-ra Székely Pál mellett (fotó: Székely Penge Pál Dartsversenyző / Facebook)

Elhivatott munka és a szponzorok megjelenése. Ez lehet a magyar játékosok útja tartósan a PDC élmezőnyébe?

Igen és a sorrend is ez. A legfontosabb az elhivatott munka – egy játékos ne csak a játékkal, gyakorlással is foglalkozzon. Ez nagyon fontos, aki a játék szeretetéért dartsozik, az nagyon szép dolog, de belőle nem lesz versenyző – hiszen nem javítja a hibáit. Rengeteg munkát kell beleölni, ehhez pedig áldozatokat kell hozni, ami fiatalkorban nagyon nehéz, ott vannak a baráti körök, bulik, érettségi után továbbtanulás és munka. A napi két-három óra gyakorlás például munka mellett gyakorlatilag egy ember teljes napját lefedi, ezt az edzést pedig nem heti kétszer-háromszor, hanem hétszer, az év 365 napján meg kell tenni! Ha a játékos kihagy egyetlen napot is, az olyan, mintha kettőt hátralépett volna. Hogy valaki bekerüljön a PDC-be, az ideális esetben egy olyan két-három éves munkát kell beletennie, amikor csak ezzel foglalkozik. Ehhez pedig pénz kell. A felnőtt korosztálynak mindenképp szponzor szükséges, de a valószínűleg a fiataloknak is, nem hiszen, hogy a család évi 18-20 millió forintot tud erre áldozni. De attól, mert valakinek van szponzorja és tud járni PDC-versenyekre, nem fog tudni bejutni az elitbe, ha nem teszi mellé azt a mennyiségű munkát, amiről az előbb beszéltem. Sajnos ezt a sorrendet nehéz megértetni dartsosokkal.

Erre is lehet jó a Penge Akadémia!

A Penge Akadémián az oktatókat is felkészítjük ennek a megértésére, de két másik képzésem is van, „Te is lehetsz dartsversenyző”, illetve „Te is lehetsz magyar bajnok” néven, ami kifejezetten játékosoknak szól. Ez pedig pontosan erről szól: példákkal, magyarázatokkal megértetni a dartsosokkal a sikerhez vezető folyamatot. De a legtöbb rajtuk múlik!

Borítókép: Székely Penge Pál dartsversenyző/Facebook

További tartalmak

Kapcsolódó hírek