Musorujsag
Élő Eredmények
×

NOB-bejárás a 2028-as olimpia helyszínén, miközben még kilenc sportág reménykedik a részvételben

NOB-bejárás a 2028-as olimpia helyszínén, miközben még kilenc sportág reménykedik a részvételben

m4sport.hu
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) delegációja először tett személyes látogatást Los Angelesben, a 2028-as nyári olimpia helyszínén.

A háromnapos bejárás kapcsán Casey Wasserman, a szervezőbizottság vezetője a majdani olimpiai falu helyszínén tartott sajtótájékoztatón azt mondta: jó pozícióban vannak egy kivételes esemény megrendezéséhez. Wasserman bizakodva tekint az olimpia gazdasági lehetőségeire, kiemelte, hogy számos szponzorral vannak már kapcsolatban, és továbbiakkal várhatók egyeztetések.

Nagyon nagy várakozással tekintünk az országunkba visszatérő olimpiára” – mondta Wasserman. Hozzátette: a helyszínek az 1932-es és 1984-es olimpián is használt létesítmények keverékei lesznek, természetesen modernizálva, illetve lesznek azóta épített helyszíneik is. A NOB-delegáció több létesítményhez látogatott el, amelyben olimpiai versenyszámokat rendeznek majd hat év múlva.

Az insiditethegames olimpiai híroldalon eközben már szavazni lehet, melyik az a sportág melyet szívesen látnának a 2028-as játékokon. Jelenleg kilenc sportág (baseball/softball, break, krikett, flag football, karate, kickbox, lacrosse, motorsport, fallabda) közül lehet választani, de az csak később dől el, hogy ezek közül melyiket veszik fel a programba, illetve melyik szerepelhet bemutató sportágként.

Az eset érdekessége, hogy a baseball/softball, a lacrosse, a kickbox és a karate már volt olimpiai sportág, utóbbiban Tokióban érmet is szereztünk Hárspataki Gábor révén, de lekerültek a programról, míg a breaekes a NOB 2020-as döntése értelmében a 2024-es párizsi tornán már biztosan ott lesznek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2014 végén fogadta el az Agenda 2020 elnevezésű reformcsomagot, amely lehetővé teszi, hogy az aktuális olimpia házigazdái az alapprogram mellé egy vagy több sportágat beemelhessenek az ötkarikás műsorba.

A 2028-as olimpiát július 14-30. között rendezik meg, a paralimpiára augusztus 15-27. között kerül sor. Előbbin tízezer, utóbbin ötezer sportoló vesz részt.

Borítókép: Tokió, 2021. július 15. Olimpiai ötkarika a megnyitóünnepség helyszínén, a tokiói Olimpiai Stadion mellett 2021. július 15-én. A világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia július 23-án kezdődik. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak