Musorujsag
Élő Eredmények

Moniz beolvasott a Fehérvárnak: Tíz éve nagyon jók voltak, de identitásukat vesztették – Hétvégi hősök

Moniz beolvasott a Fehérvárnak: Tíz éve nagyon jók voltak, de identitásukat vesztették – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Keretbe foglalta a hétvégét a MOL Fehérvár, de egyik meccse sem lett sikeres, hiszen előbb a Zete a hosszabbítás utolsó pillanataiban vitt el pontot Sóstóról, hétfőn pedig az Újpest nyert ott. A péntek estét egyébként is maratoni hosszabbítások, a szombatot belső védők elképesztő kálváriája, a vasárnapot pedig egy érdekes incidens és egy megmentett nadrág jellemezte. Hétvégi hősök.

Anno minden jobb volt

Érdekes diagnózist állított fel ellenfeléről a Zalaegerszeg vezetőedzője, Ricardo Moniz, aki második magyarországi regnálása alatt sem rejti véka alá véleményét, legyen szó saját csapatáról vagy épp a riválisokról. Ezúttal a MOL Fehérvár elleni bajnoki előtt kérdezték őt a piros-kékekről, amelyre a klasszikus „jó csapat, felkészültünk belőlük, nehéz mérkőzésre számítok” helyett egy váratlan kórkép érkezett:

„Amikor tíz éve itt voltam, Paulo Sousa volt az edzőjük, rendkívül tiszták voltak, domináns játékot játszottak. Kicsit úgy érzem, identitásukat vesztették, hiányzik a magabiztosság klubszinten. Nagyon jó a nevük még a nemzetközi mezőnyben is, de meg kell találniuk újra az identitásukat! Maximálisan tisztelem őket, Paulo Sousa idejéből is. Fantasztikus csapat, nehéz mérkőzés lesz!” – filozofált Ricardo Moniz.

Nem is volt könnyű dolga a Zetének, de végül a legutolsó pillanatban – ebben a szezonban első csapatként – pontot mentett a MOL Aréna Sóstóban, mégha ehhez saját kapusa is kellett. A magyar futballnak pedig továbbra is egy ilyen őszinte Ricardo Monizt és egy tíz évvel ezelőtti Fehérvárt kívánunk!

Húzós péntek este

Egyébként az egész péntek estének olyan mozgalmas vége volt, amit egy feketeöves bulibáró is megirigyelt volna. Már az említett Zete-meccsen jött a dráma, hiszen Eduvie Ikoba a 95. percben úgy fejelt a hálóba, hogy előtte a két kapus ért hozzá, ám les miatt a VAR még hosszú percekig ellenőrizte a gól érvényességét, a meccset végül a 99. percben fújták le.

„Hah, fogjátok meg a vizem!” – legyintettek a lila-fehér rangadó futballistái, akiknek sikerült fokozni az izgalmakat és egy olyan hosszabbítást produkáltak, amelyre rég volt példa: kihagyott tizenegyes, hárítás fejjel, összefejelés, ápolások, gól – és 105 perc után a meccs vége.

Ilyen egy jó péntek este: izgalmas, szórakoztató és sokáig tart!

Sajnos akadtak olyanok is, akiknek a bulitól még másnap is fájt a feje, de szerencsére Mikhailo Meszki és Varga Bence is üzent a kórházból, a körülményekhez képest jobban vannak!

Ameddig tart szerencséd, addig Baráthaid is

Fővárosi csapatok kisvárdai kapcsolódása hozta a balszerencse áradását szombat délután, sőt valljuk be, egyes szituációkban itt már nemcsak pechről volt szó…

Az ex-honvédos Baráth Botond Kisvárdán játszotta talán élete legrosszabb meccsét, az ex-várdai Lazar Csirkovics meg két órával később Kispesten.

Szegény Baráth előbb egy Vargához hasonló fejlövést kapott, csak ő nem tizenegyest védett vele, hanem öngólt állalt, majd egy beadást rosszul eltalálva gólpasszt is adott Makowskinak. Hogy a bajoknak ne legyen vége: a blokkolási kísérletbe még bele is sérült, így 38 percig tartott pályafutása egyik rémálma.

Sajnos Csirkovics esetében nem is igazából pechről, sokkal inkább figyelmetlenségről, bénázásról beszélhetünk: a Honvéd védője előbb gólpasszt adott Sztefan Drazsicsnak, majd a második gól előtt eladta a labdát, a beadásnál pedig még le is fagyott.

Nyilván nem érdemes pálcát törni felettük, mindkét játékos bizonyította már, hogy jó futballista, de mindkét csapatra ráfér a javítás, ezek a hibák már nem annyira férnek bele a helyzetükben.

Honvéd-háromezer, Bocskay a fiatal fejedelem

A Budapest Honvéd csak úgy mellesleg 3000. bajnokiját játszotta az NB I-ben, ami mindenek előtt dicséretes és az egész klub gratulációt érdemel ezért a számért – különösen, ha hozzávesszük, hogy Puskás Ferenctől Marco Rossiig milyen értékeket adott a magyar futballnak.

A Honvédnak eddig nem hozott szerencsét a jubileum, hiába pozitívabb az örökmérlege, a kerek meccseket valahogy egyszer sem sikerült megnyerni. Gyors krónika az első háromezerről, a Honvéd hivatalos honlapjának köszönhetően:

Az első: 1916. Honvéd–III. Kerület 0–3
1000.: 1955. december 4.: Bp. Honvéd–Bp. Vasas 1–1
2000.: 1990.03.21., Bp. Honvéd–Veszprémi SE 0–2
3000. 2022.10.08., Bp. Honvéd–Mezőkövesd 2–2

Sajnos a jelen nem olyan fényes Kispesten, szembetűnő, hogy a Mezőkövesd elleni, jubileumi mérkőzés végén egy mezőkövesdi középpályást, a Honvéd háromezréből több mint 200-on érdekelt Nagy Gergőt éltette a publikum.

A jövőben viszont akadémiájának köszönhetően bízhat a klub, ott van példának Bocskay Bertalan, aki korábbi MFA-növendékként két egészen kiváló gólpasszal mentette meg Tam Courts csapatának becsületét.

Vasárnapi program

Nemcsak pénteken lehet persze parázs hosszabbítást produkálni, vasárnap este Ryan Mmaee és Dzsudzsák Balázs is keménykedett egy kicsit a másikkal, a Fradi támadója viszont pont rossz helyen kapcsolta be a fenti öntözőrendszerét, minek hatására Dzsudzsák érdeklődni is kezdett nála.

Az esetben a VAR is vizsgálódott, vajon a köpés mennyire irányult Dzsudzsák felé, nem kellett volna piros lapot adni érte?

Mmaee a pályán maradhatott, olyannyira, hogy még a lefújás után is ment az ankét a DVSC csapatkapitányával, szerencsére már kulturáltabb hangnemben.

Hatalmas szóló, fontos védés

Egy NB II-es szóló még elfér erről a hétvégéről: Rózsa Misi MTK-szurkoló végigvágtatott a győri térfélen, próbálkozását Fadgyas Tamás lábbal hárította. Bognár György csapata egyébként sorozatban negyedszer maradt nyeretlen az NB II-ben, talán pont ez a gól hiányzott a sikerhez.

Az OTP Bank Liga 10. fordulójának álomcsapata a Góóól! 2 összeállításában:

OTP Bank Liga, 10. forduló:

MOL Fehérvár FC–Zalaegerszeg 11
Újpest FCKecskeméti TE 12
Kisvárda Master GoodVasas FC 20
Budapest HonvédMezőkövesd Zsóry FC 22
Paksi FC–Puskás Akadémia FC 1–3
Ferencvárosi TC–Debreceni VSC 2–0

A negyedik fordulóból elhalasztott mérkőzés: MOL Fehérvár FC–Újpest FC 0–1

A 11. forduló programja:

október 14., péntek
20:00 Kecskeméti TE–Kisvárda Master-Good

október 15., szombat
14:45 ZTE FC–Paksi FC
17:00 Puskás Akadémia FC–Budapest Honvéd FC
19:30 Vasas FC–MOL Fehérvár FC

október 16., vasárnap
13:45 DVSC–Újpest FC
17:45 Mezőkövesd Zsóry FC–Ferencvárosi TC

Borítókép: MTI/Földi Imre

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Videó: Futácsot szerelte és végigszólózott a félpályán egy MTK-szurkoló, de a Győr kapusa kifogott rajta
Rendkívül mulatságos jelenetnek lehettek tanúi az MTK–ETO Merkantil Bank Liga-összecsapás nézői: a második félidő ünnepélyes kezdőrúgásának kettes számú tagja nem elégedett meg egy egyszerű gurítással, a társa által Futácsnak gurított labdát nemes egyszerűséggel elvette, lendületesen végigszlalomozott a vendég védők között, próbálkozását azonban Fadgyas Tamás védeni tudta. A lelkes MTK-fanatikust ez láthatóan nem zavarta, széles mozdulatok segítségével ünnepeltette magát a hazai szektorral.
Magyar futball
Videó: Dzsudzsák orra előtt köpött el a Fradi támadója, keményen kérdőre lett vonva
Parázs jelenettel ért véget a Ferencváros–Debrecen OTP Bank Liga-mérkőzés. A találkozó hosszabbításában egy teljesen ártalmatlan szituációt követően Ryan Mmaee és Dzsudzsák Balázs akaszkodott össze, amelynek során a hazaiak támadója Dzsudzsák orra előtt köpött el. A DVSC csapatkapitánya erre igencsak bepöccent, s keményen kérdőre vonta Mmaee-t, sőt még a lefújás után is vitatkoztak. A mérkőzést 2–0-ra a Ferencváros nyerte.
Magyar futball