Musorujsag
Élő Eredmények

Eltervezték és hozták is az eddig nem látott eredményt a magyar pétanque-osok az ifi Eb-n

Eltervezték és hozták is az eddig nem látott eredményt a magyar pétanque-osok az ifi Eb-n

m4sport.hu/NVESZ
Története legjobb ifjúsági Európa-bajnokságán van túl a magyar pétanque-válogatott, amelynek szövetségi kapitánya, Havasi Rita számított a sikerre a Palma de Mallorcán rendezett versenyen.

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) beszámolója szerint a múlt heti ifi Eb-n két ezüstöt szereztek a magyarok.

Junior leány triplett formációban a Fonyódi Léna, Klauzer Liliána, Albert Orsolya és Fodor Lili alkotta együttes a Nemzetek Kupája második helyén végzett, míg junior leányok precíziós kilövő versenyszámában Fonyódi Léna állhatott fel a dobogóra.

A szereplés a sportág hazai történetének eddigi legjobb eredménye, Havasi Rita szövetség kapitányt azonban nem lepte meg.

„Úgy mentünk ki, hogy felkészültünk, jó formában vagyunk, és hoznunk kell egy eddig nem látott eredményt” – beszélt az előzetes várakozásokról a 2020-ban kinevezett szakember, aki a vírushelyzet miatt most mutatkozott be a válogatottnál nagy nemzetközi versenyen.

A Mallorcán szereplő magyar csapat (Fotó: Nemzeti Versenysport Szövetség)

„Május óta intenzíven készültünk, minden második hétvégét ennek szenteltük. Júniusban volt edzőtábor, majd szeptember 6-11. között a lányok részt vettek a Balaton Pétanque Fesztiválon, amely az Eb főpróbájának számított. Tizenkét ország versenyzői voltak jelen, és a fiatalok nemcsak egymással mérték össze a tudásukat, hanem a felnőttek között is megmutathatták magukat. Itt viszont az volt a legfontosabb, hogy a külföldi versenyzők között mozogjanak, szokják a nagyobb versenyek légkörét” – mondta, hozzátéve, fontos, hogy megmutassák magukat a közvéleménynek, támogatóknak, mert a sportolók és az egyesületek nagyrészt maguk finanszírozzák a versenyek költségeit, a hazai szövetség csak kis részt tud vállalni.

„De ezért szerveztük a Balaton Fesztivált is: ha már mi nem tudunk külföldre utazni, hogy tapasztalatot gyűjtsünk, akkor idehozzuk a külföldieket” – fűzte hozzá.

A mallorcai siker értékét növeli, hogy az ifi vb-résztvevő Fonyódi Lénát leszámítva a csapat többi tagja nem járt még ilyen rangos versenyen, Fonyódi pedig korosztályában a fiatalabbak közé tartozik.

„A junior korosztály 14-18 éves korig tart, és ő 15 évesen lett ezüstérmes! A negyeddöntőbe jutáskor 34-gyel junior lány csúcsot állított fel. Igaz, hogy a fináléban a spanyol lány 41 pontot lőtt, így átvette a ranglistavezető helyet, de ez akkor is csodálatos eredmény – méltatta a Balaton Sportegyesület versenyzőjét, majd a közeljövő céljairól beszélt. – Sikeresen felkészülni, kijutni és szép eredményeket elérni a jövő évi világbajnokságon. Nem lesz könnyű, hiszen ott vannak például a nagyon erős ázsiai versenyzők, de mi nem rájuk, hanem elsősorban önmagunkra szeretnénk koncentrálni az elkövetkezendő hónapokban.”

Borítókép: Magyar Pétanque Szövetség

További tartalmak