Musorujsag
Élő Eredmények

„Edzői pályafutásom alatt ritkán tapasztaltam ekkora fejlődést” – megkezdi szereplését az európai elitben a magyar amerikafutball-válogatott

„Edzői pályafutásom alatt ritkán tapasztaltam ekkora fejlődést” – megkezdi szereplését az európai elitben a magyar amerikafutball-válogatott

m4sport.hu
Történelmi mérkőzésekre készül a magyar amerikaifutball-válogatott, amely vasárnap Ausztriában csap össze a házigazdákkal az IFAF A-csoportos Európa-bajnokság csoportkörének nyitányán, majd november 5-én Franciaországot fogadja a sorozat keretein belül.

 

A magyar válogatott most először képviselteti magát az elitben – miután az együttes a B-csoportban a spanyolokat 24–7-re, majd ezt követően a belgákat 31–7-re, Izraelt pedig 44–19-re kiütötte, végezetül aztán Törökországon 24–20-szal túllépett, Grátz Vilmos alakulata elnyerte a jogot, hogy Európa legjobbjaival nézhessen farkasszemet egy 12 fős mezőnyben, melyet hármas csoportokra bontottak.

A mieink végül Ausztriával és Franciaországgal kerültek egy hármasba.

Ami a nemzeti együttest illeti, több jelentős változás történt a válogatott háza táján: a bravúros feljutás után Grátz úgy érezte, eljött a váltás ideje, s távozott a gárda éléről, melyet augusztusban az amerikai Dan Pippin vett át. Az edzői stáb mellett fontos megemlíteni az irányítóposztot is – a Budapest Wolves ikonja, Bencsics Márk sérülés miatt ezúttal nem öltheti magára a címeres mezt, míg az elmúlt hetekben két alapember, a futó Dávid Danku, illetve az elkapó Elek Ádám is bejelentette a visszavonulását.

Az egyelőre nem tisztázott, ki lesz a quarterback, a szakmai stáb azonban csütörtökön hivatalosan is kiadta a magyar válogatott keretét, amely alapján a Hegedűs Máté, Vasyl Jordan, Tóth Levente hármasból kerülhet ki a kezdő – érdekesség, hogy Hegedűs az előző szezont épp az osztrák Dacia Vienna Vikingsnál töltötte, így ő mondhatni hazalátogat a bécsi mérkőzésre.

„Sokat tanultam, de amikor kimentem Ausztriába, rájöttem, van még hova fejlődnöm. Szerencsére sikerült egy gyengébb, Divízió II-es szintről eléggé magasra ugranom. Ma pedig már válogatott kerettag vagyok és még nem is nagyon realizálódott ez bennem. Már nagyon izgatott vagyok, szeretnék bemutatkozni. Én már láttam testközelből a Vikings-t, de az osztrák válogatott egy komolyabb szintet képvisel. Nem mi vagyunk az esélyesek, de egy kis csapatnak nincs vesztenivalója, így az ellenfelünk jobban izgulhat” – idézi a Magyar Amerikaifutball Szövetség hivatalos honlapja a tehetséges játékost.

Ami Pippin „ismerkedési” fázisát illeti, a szakember a felkészülés után nem győzte dicsérni az edzői stábot és a játékosokat.

Dan Pippin (Fotó: digitalsport.hu/Tenk László)

„Elképesztő, mennyi erőfeszítést beletettek a munkába a játékosok és az edzők egyaránt. A stáb áprilisban alakult, de azt gondolom, mindenki nagyon jó hozzáállással dolgozott eddig. A védőkoordinátorom, Sződy Ferenc szerintem az egyik legjobb európai edző, akivel valaha együtt dolgoztam, amit a tudása és a hozzáállása is bizonyít árulta el Pippin az MAFSZ-nek. – Viszont a játékosokat is ki kell emelnem, hiszen ők is suli és munka után azonnal beleásták magukat azokba az újdonságokba, amiket hoztam. Ennek az eredménye az, amit 24-25 éves edzői pályafutásom alatt is ritkán tapasztaltam, hogy rövid idő alatt rengeteget fejlődött mindenki. Boldogan néztem ezt a folyamatot és büszke vagyok a srácokra.”

Noha papíron az osztrákok és a franciák is esélyesebbnek számítanak, Zilai János, a magyar amerikaifutball-válogatott és a Fehérvár Enthroners egyik húzóembere az m4sport.hu-nak elmondta, a csapatnak jót tesz a nyomás, mindenkiben ég a bizonyítási vágy.

„Mondhatni izgulok, bár nem félve, inkább a bizonyítási vágy miatt. Fehérváron elég hosszú szezonunk volt, 18 meccset játszottunk, és három bajnokságban zártuk veretlenül a szezont. Végre itt az ideje, hogy ezt felkerekíthessük 20-ra. Semmiképp sem nehézség, hogy az ellenfeleink erősebbnek számítanak, sőt, úgy érzem a többieken is, jót tesz nekünk a nyomás, mindenki a legjobbját akarja nyújtani és rettentően várjuk, hogy végre le is adhassuk ezt a teljesítményt.”

Zilai János (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Zilai úgy gondolja, sok minden fejben dől el, s ha mindenki egyformán akarja a sikert, a gárda együtt felőrölheti az ellenfeleit.

„Meglepetés talán »csak« a játékunk keménysége lesz az ellenfelek számára. Ahogy mondtam, mindenki a legjobbjával készül, amivel akár minden játékkal meglephetjük a riválisainkat. Hiszek benne, hogy rengeteg dolog fejben dől el. Az egész csapatnak akarnia kell a győzelmet, végig kitartóan kell küzdenünk érte, hatalmas ütközésekkel, pontos passzokkal, kemény blokkokkal, mert ezek idővel felőrölnek minden ellenfelet.”

A Franciaország elleni összecsapással kapcsolatban már Szakács Kristóf, a magyarok defensive backje árult el néhány érdekes részletet, aki az elmúlt idényt épp a francia Thonon Black Panthersnél töltötte – a 30 esztendős védő a szövetségnek arról beszélt, hogy több egykori csapattársa sem lesz ott a gall válogatottal.

„A franciák közül tudom, hogy nagyon sokan nem vállalják a szereplést. Náluk önköltséges a teljes válogatott program. Mind az utazás, mind az edzőtáborok, a felszerelés és minden egyebet a játékosoknak kell fizetni és emiatt nagyon sokan, például volt csapattársaim Thonon-ban, nem vállalják a válogatottságot. Három-négy olyan srác is van, akik masszívan kezdő játékosok a Black Panthersben, és ők pont emiatt vélhetően nem lesznek majd a keretben. Szóval ez mindenképpen előny lehet számunkra. Meg persze az is, hogy nincs egy igazán jó francia irányító, mivel náluk ezen a poszton jobbára külföldiek játszanak.” 

Fotó: mafsz.org

A Magyarország–Ausztria Európa-bajnoki összecsapást október 23-án (vasárnap) rendezik meg Bécsben, a mérkőzés 13 órakor veszi kezdetét. A mieink ezt követően, november 5-én (szombat) a franciákat látják vendégül.

A csapatok egyszer játszanak egymással, a küzdelmek végén a csoportgyőztesek a bejutnak a rájátszásba, az utolsó helyezettek pedig a bennmaradásért küzdhetnek majd meg.

 

Borítókép: mafsz.org/

További tartalmak