Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hornyák Zsolt: Ilyen meccset Magyarországon még nem láttam! – Hétvégi hősök

Hornyák Zsolt: Ilyen meccset Magyarországon még nem láttam! – Hétvégi hősök

m4sport.hu
Péntektől hétfő estig szinte maratoni fordulót rendeztek az OTP Bank Ligában – meccsmentes nemzeti ünneppel ékelve –, amelynek legnagyobb visszhangot kiváltó esete természetesen Ricardo Moniz és a ZTE akciója volt. Az ügy természetesen párbeszédet érdemel, de a többi találkozó is szolgáltatott érdekességeket – a Puskás–Fradi például benyújtott egy pályázatot a "szezon legjobb meccse"-címre!

Először elégedett

Bognár György és Révész Attila kiszállása után Hornyák Zsolt lépett elő elsőszámú nyilatkozatbajnoknak, aki csapatának tagjait bátran kritizálja a mikrofonok előtt, tipikusan “ami a szívén, az a száján”-személyiség. Ráadásul az eredményességre vezető maximalizmusának köszönhetően még győztes meccseket követően is kielemzi a hibákat, mindenkit töviről-hegyire átvizsgál. Hát még vereség esetén!

„Először mondok vesztes mérkőzésem után elégedett szavakat: ilyen meccset még Magyarországon nem láttam! – mondta rendkívül elégedetten Hornyák Zsolt az FTC elleni 4–2-es vereséget követően – Groupamában is játszottunk már kiegyenlített meccseket, Rebrov idején egyszer 4–1-re nyertünk itthon, de le a kalappal mindkét csapat előtt. Kár, hogy a negyedik gólt korán kaptuk, de végig játékban voltunk. Ilyen mérkőzést nagyon rég nem láttam. A csapatom hozzáállásával nagyon meg vagyok elégedve.”

A mindig őszinte mester hozzátette, védekezésben követtek el hibákat, de az is igaz, hogy a liga legjobbjával kellett felvenniük a versenyt.

Kétségtelen, eddig a dagadó maximalizmust szoktuk meg a felcsúti vezetőedzőtől, aki akkor is képes egy játékosát elővenni, ha történetesen az ő két góljával nyerik meg az adott mérkőzést. Mindenesetre egyetértünk, a Puskás Akadémiának ugyan voltak kimaradásai – akárcsak a stadion reflektorainak –, de összességében rendkívül szimpatikusan, őszinte futballal álltak hozzá a listavezető elleni rangadóhoz.

Egy ilyen meccs után mindenki elégedett: a Ferencvárosnak a váratlan kupabúcsú után fontos volt a bajnoki siker (arról nem beszélve, hogy tíz meccs után győzött ismét Felcsúton), a Puskás pedig így is erőt meríthet a teljesítményéből. Ha Hornyák Zsolt megdicsérte a csapatát, arra egészen biztosan rászolgált!

Elsőbálozók az újoncoknál

Ellentétes utat jár be az OTP Bank Liga két újonca, az előzetesen lesajnált Kecskemét hasít, a közvélemény által fölébecsült Vasas szenved. Így alakult a két csapat pénteki bajnokija is, amelynek első félidejében a KTE idegenben is lefocizta a Vasast, akár négy-öt góllal is vezethetett volna, kettő lett, maradhat?

Egy maradt, Cipf Dominiknak köszönhetően, aki a fordulás után elképesztő gólt szerzett.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

Így aztán az újoncok csatája nem a mérkőzés képében, hanem a gólszerzőkben mutatkozott meg: Cipf bombája a szélső első élvonalbeli találata volt, ahogyan a túloldalról Vágó Levente és Zeke Márió is NB I-es gólszüzességét vesztette el ezen a meccsen. A forduló további elsőbálozói Jakov Puljic (PAFC) és Georgiosz Neofitidisz (DVSC) lettek.

A balszerencse áradása

Rendkívül érdekes viszonya van Dibusz Dénesnek mostanában a tizenegyesekkel – kicsit csúnyán megfogalmazva, bevédi őket. Nyilván nem kapushibáról van szó, hiszen mostanában sokkal jobban érzi a rúgók lélektanát, mint eleve eldőlő kollégái. Kanga belgrádi büntetőjénél is tudta, hova érkezik a labda, de ott természetesen esélye sem volt a hárításra, nem úgy az NB I-ben: Drazsics tizenegyesét kapufára tolta, Puljicséba belekapott – mindkettőből gól lett.

Dibusz összességében iparos tizenegyesölőnek bizonyul, 77 kísérletből 15-öt hárított, korábban volt olyan bajnokija (2016.11.19., Vasas–Ferencváros), amikor egy meccsen belül kettőt is, de ebben a szezonban is ötven százalékon a bajnokságban.

Annyit viszont elért már a csapata, hogy amíg Drazsics tizenegyesének sikertelen védése három pontba került a Fradinak, Puljics gólja négy választ is kapott.

Hasonló a pechhelyzet Kisvárdán, csak ott nem a félig kivédett büntetőkkel, hanem az öngólokkal. Október elején Milos Vranjanin Újpesten egészen elképesztő mozdulattal talált a saját hálójába, amellyel egyébként érdekes öngólátkot indíthatott el –, most Debrecenben Matheus Leoni és Hindrich Ottó koprodukciójának lett tragikomikus végkifejlete.

A meccsnek viszont nem – Újpesten még a Vranjanin-öngól totális csőd első eleme lett, a Loki elleni bajnokit kétszeri hátrányból is megfordította a Kisvárda. S azt is tegyük hozzá: Dibusz eszén nem egyszerű túljárni a mészen túl, a PAFC ellen is bravúrt bravúrra halmozott.

Pont mint Hornyák Zsolt: ilyet még nem láttunk!

Emberemlékezet óta nem fordult elő az NB I-ben, hogy egy vezetőedző sérelme miatt levezényelje a futballistáit a pályáról, márpedig a Magyarországra nyáron visszatérő Ricardo Moniz ezzel próbált érvényt szerezni panaszának a Honvéd elleni bajnokin. A ZTE vezetőedzője azt követően kapott piros lapot, hogy meccs közben jogosulatlanul a játéktérre lépett, miután a Honvéd-tábor rasszista megnyilvánulásokkal illette játékosát, Christy Manzingát. Moniz a kiállítás után levezényelte csapatát a pályáról, percekig állt a játék, és csak azt követően folytatódott, hogy a vezetőedzőt jobb belátásra bírták azzal, hogy akár pontlevonással is büntethetik a klubot, márpedig ezt szerette volna elkerülni.

„Négy napon belül már másodjára tapasztaltam ilyet, ez már elég indok volt, hogy belépjek a pályára” – jegyezte meg a zalaegerszegi vezetőedző a NOS-nak, mikor a holland lap arról kérdezte, mi sarkallta arra, hogy közbelépjen a hétvégi meccsen.

„Figyelmeztettem a negyedik játékvezetőt, hogy állítsa le a huhogást. Azt mondta, ő nem hallott semmit, ahogyan a játékvezető és az ellenfél edzője sem – idézte fel az esetet. – Az emberek néha nem akarnak meghallani bizonyos dolgokat, ezért léptem fel ennyire szélsőségesen. Nem érdekel, ha egyedül is kell megvívnom ezt a csatát.”

„Nagyon kíváncsi vagyok, mit tesznek. Nem fogom elfogadni, ha eltiltanak. Akkor akár az UEFA elé is elviszem az ügyet – jelentette ki, hozzátéve, ha kell, végső esetben Orbán Viktor miniszterelnökhöz is elmegy az igazáért, ugyanakkor optimista a végkifejletet illetően. – Az eddigi reakciók alapján bízom abban, hogy pozitív fordulatot vesz az ügy. Egy dolgot viszont biztosan tudok: a sportigazgatóm és a játékosaim mögöttem állnak. És ez a lényeg.”

Nos, Orbán Viktor és az UEFA készülhet Moniz hívására, hiszen a Fegyelmi Bizottság kőkeményen szankcionálta az edzőt: egy hónapra eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől. Emellett a két csapat szurkolóinak magatartását fegyelmi eljárás keretében vizsgálja. Az ügynek ezzel aligha van vége, hosszú sportdiplomáciai és -etikai harc vette kezdetét, amelyben minden fél ragaszkodik az igazához.

A 12. forduló álomcsapata a Góóól! 2 stábjának összeállításában:

OTP Bank Liga, 12. forduló:

Vasas FC–Kecskeméti TE 1–2
Zalaegerszegi TE FC–Budapest Honvéd FC 0–2
MOL Fehérvár FC–Paksi FC 1–1
Puskás Akadémia FC–Ferencvárosi TC 2–4
Mezőkövesd Zsóry FC–Újpest FC 1–0
Debreceni VSC–Kisvárda Master-Good 2–3

A 13. forduló programja:

10.28., péntek
20:00 Mezőkövesd Zsóry FC–Kisvárda Master-Good

10.29., szombat
14:15 Budapest Honvéd FC–MOL Fehérvár FC
17:00 Kecskeméti TE–Debreceni VSC
19:30 Paksi FC–Vasas FC

10.30., vasárnap
15:00 Újpest FC–Puskás Akadémia FC
17:30 Ferencvárosi TC–Zalaegerszegi TE FC

Borítókép: pfla.hu

További tartalmak