Musorujsag
Élő Eredmények
×

Csoboth piros lapja mennyiben írható a VAR funkciós hiányosságára? – Hétvégi hősök

Csoboth piros lapja mennyiben írható a VAR funkciós hiányosságára? – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szepes Viktor
Izgalmas és fordulatos meccseket hozott az OTP Bank Liga 13. fordulója, de élvezeti faktorban talán még az erős átlagból is kiemelkedett az Újpest–Puskás Akadémia mérkőzés – a gyönyörű hat gól mellett három piros lap is szolgáltat beszédtémát, kiváltképp az első!

Funkcionális hiányosság?

Az m4sport.hu-n időről időre foglalkozunk a videobíró-rendszerrel annak előnyeivel és esetleges hiányosságaival is. Utóbbi persze nem negatív felhanggal értendő, technikai és játékmenedzselési szempontokból továbbra is egy futballpályán előforduló játékszituációk hányadával foglalkozhat csak a VAR, nevezetesen négy típusú, a mérkőzést befolyásoló döntés meghozatalában segíti a játékvezetőket az OTP Bank Ligában: gólok, büntetők, közvetlen piros lapok, hibás azonosítás esetén. A lesek esetében, vagy amikor kérdéses, hogy egy szabálytalanság a büntetőterületen belül vagy kívül történt, közvetlenül a VAR tesz javasaltot a játékvezetőnek, ilyen esetekben nem lesz szükség a játékvezető újabb felülvizsgálatára.

A futball pedig még a magyar NB I-re szűkítve is oly’ szerteágazó, hogy több esetben is kérdést vetett fel a VAR pontos szerepével kapcsolatban. Áprilisban kiveséztük, hogy egy Honvéd–Ferencváros meccsen a győztes gólt megelőző szöglet helyett – a felvételek alapján – egyértelműen kirúgást kellett volna ítélni, az első fordulóban pedig Pátkai Máté durva belépője kapcsán azt vizsgáltuk: ha a VAR nem szankcionálhat a legsúlyosabban, akkor ne is szankcionáljon sehogy?

A videobíró-rendszer újabb vakfoltjára az Újpest–Puskás Akadémia meccs 33. perce mutatott rá, amikor a hazaiak támadója, Csoboth Kevin a tizenhatoson belül földre került Mohamed Mezhgrani mellett, Bogár Gergő játékvezető felmutatta a második sárga lapját. Igen, az a Bogár Gergő, aki tavaly kétszer is a 14. percben állította ki Abdoulaye Diaby-t (ezek jogossága alig vitatható) az Újpestből.

Mindenek előtt szükséges – sokadszor is – leszögezni: a VAR továbbra sem több emberi benyomások, döntések summájánál. A technika csupán a helyzetek visszajátszásának mennyiségén, illetve a szituációt megvizsgáló személyek számán változtat, a végső szó továbbra is a játékvezetőé.

A fenti felsorolásban Csoboth esete detektálhatóan nincs benne: piros lappal végződött, de nem rögtön, tizenhatoson belüli szituáció, de mégsem büntető. A VAR-kocsiban ülők egész egyszerűen tehetetlenek voltak azzal, hogy Bogár mire adott sárga lapot először vagy másodszor Csobothnak – egyetlen esetet vizsgáltak az esetnél: nem ér-e tizenegyest. Mivel a büntető szempontjából ugyanúgy gondolkodtak, mint a játékvezető, függetlenül attól, hogy a visszajátszások alapján adtak-e volna lapot az újpesti támadónak, szerepük megszűnt, a végzetes második sárga lap pedig érvényben maradt.

A kérdés ismét csak az: mennyire aknáz ki a VAR jelen formájában minden lehetőséget, kell-e bővíteni hatáskörét? Jelen esetben: második sárga lapok esetében lehessen-e, egyáltalán megoldható a kocsiban ülők segítségét hívni? S mielőtt kapásból rávágnánk az igent, érdemes több tényezőt is átgondolni ezzel kapcsolatban – például, hogy egy sárga lap megítélése jóval relatívabb, szélesebb, mint akár egy piros lap vagy egy tizenegyes megadása. S ha a második sárga lapot vizsgáljuk, mi a helyzet az elsővel? Sárga lap és sárga lap között lehet különbséget tenni? A VAR utólag visszanézheti az elsőt vagy azt már nem szankcionálhatja? Akkor már vizsgáljon meg minden sárga lapot, hátha jön egy második is belőle?

Számtalan kérdés, amelynek most Csoboth Kevin esélyesen áldozatául esett. A feltételezett igazságot így itt nem a videobíró szolgáltatta Csobothnak, hanem az ellenfél, bár Baluta megmozdulása nélkül is meglettek volna valószínűleg, elég lett volna Spandler kezezése…

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

Ködös nyári emlékek

Már a meccs elején lehetett sejteni, hogy egyszer eljön a pillanat a Paks–Vasas összecsapáson, amikor a páratartalom átveszi az uralmat a vizuális élmény felett. Nagy szerencse, hogy csak a 75. perc környékén jött el, mondjuk a meccs egyetlen góljáról akkor sem maradtunk volna le, ha az 5. perctől nem lehet látni a paksi stadion jobb oldali kapuját.

A kapu mögötti kamerának köszönhetően viszont visszaidézhettünk elfeledett nyári pillanatokat, amikor még a Vasas és a Paks harmincfokos melegben randevúztak az Illovszky-stadionban. Persze nemcsak a kamera, hanem a játékosok is kellettek hozzá, akkor Holender és Waltner párosa volt a kiváltó ok, a nosztalgiázás most Szélpál szabálytalansága után kezdődött.

Ami pedig a ködöt illeti, itt is lehet déja vu-érzésünk: szinte pontosan tíz évvel ezelőtt 2012 novemberében a Vasas 1–0-ra nyert idegenben egy olyan ködös meccsen, ahol nem nagyon látták egymást sem. Az egy Békéscsaba elleni Magyar Kupa-nyolcaddöntő volt, a győztes gólt pedig egy bizonyos Simek Péter szerezte. Vajon tíz év múlva Novothny Soma az M4 Sport szakértője lesz? Mindenesetre a szókincse megvan hozzá…

Hiba után könnyek

A forduló nyitómeccse sokáig a Kisvárda kezében volt, ám a Mezőkövesd végül 1–1-re hozta a bajnokit Bobál Gergely fejesgóljával. A Portugáliát és a másodosztályt is megjáró támadó 867 nap után volt eredményes ismét az NB I-ben, nyilvánvalóan ikertesójával ünnepelte a találatot.

De a bajnoki szezon első Bobál-gólja sem ért volna pontot a Kövesdnek, ha Driton Camaj belövi a maga által kiharcolt tizenegyest. A montenegrói támadó hozzátette már a magáét a Kisvárda szezonjához, hiszen hat találatnál jár, ezúttal viszont pontokba került a hibája – vagy fogjuk úgy fel, Riccardo Piscitelli védett hatalmas bravúrral.

Sajnos Camaj nem erről az oldaláról fogta meg az esetet, és a lefújás után könnyeivel küszködött, lám, a futballista is ember!

Máshogy is szépek

A 13. forduló is bővelkedett a szép gólokban, de érdemes megnézni, a látványos jelenetek jellegében mennyi eltérés tapasztalható.

A fehérvári Kenan Kodro tizenhatoson belülről tekert gyönyörű gólt Tomás Tujvel kapujába, megakadályozva ezzel Dean Klafuric sikeres bemutatkozását a Honvédnál. A kispestieknél újabban nem az első meccs hozza a csodát, hiszen a közelmúlt trénerei közül Tam Courts, Nebojsa Vignjevics, Horváth Ferenc és Bódog Tamás is vereséggel debütált, csak Pisont Istvánnak sikerült (mindkétszer) legalább egy pontot szereznie. Persze Huszti példáján látszik: győzni éppenséggel a második bajnokin is lehet.

Kodróval ellentétben nem éppen a tizenhatoson belülről lőtt hatalmas gólt Csongvai Áron, a thrillerré avanzsáló Újpest–Puskás meccsen. Hornyák Zsolt kicsit meg is rótta kapusát a találkozó után, mondván egy negyvenméteres lövést mellre kell venni. Ez persze semmit nem von le az újpesti csapatkapitány érdemeiből, aki tényleg brutálisan eltalálta, pechjére a már említett Hornyák kiválóan cserélt, Zahedi másodszor is egyenlített a Puskásnak.

Egészen más kategória, de mégis szemet gyönyörködtető a kecskeméti Banó-Szabó Bence megoldása, aki nem a lövésnél alkotott maradandót (mondjuk az sem volt csúnya), hanem előtte, több debreceni védő faképnél hagyásánál.

OTP Bank Liga, 13. forduló

Mezőkövesd Zsóry FC–Kisvárda Master-Good 1–1
Budapest Honvéd FC–MOL Fehérvár FC 0–1
Kecskeméti TE–Debreceni VSC 2–2
Paksi FC–Vasas FC 0–1
Újpest FC–Puskás Akadémia FC 3–3
Ferencvárosi TC–Zalaegerszegi TE 2–1

A 14. forduló programja:

november 5., szombat
14:45 Mezőkövesd Zsóry FC–Kecskeméti TE
17:00 Puskás Akadémia FC–Kisvárda Master-Good
19:30 Zalaegerszegi TE–Újpest FC

november 6., vasárnap
15:15 Vasas FC–Debreceni VSC
18:00 Paksi FC–Budapest Honvéd FC
20:00 MOL Fehérvár FC–Ferencvárosi TC

Borítókép: ujpestfc.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Mit csináltak a védők az Újpest - Puskás Akadémia meccsen?
Mindössze 11 percet kellett várni a Puskás Akadémia vezető góljára az Újpest ellen. Egy szöglet után a labda átszállt az ötösön és a hosszú oldalon érkező Puljic közelről betalált. Tette mindezt úgy, hogy nyolc hazai játékos is az ötösön belül helyezkedett. Hárman nem tudták elrúgni, hárman nézték, ketten pedig későn indultak el a gólszerzővel. Negyedóra múlva válaszoltak a hazaiak, szintén egy szöglet után Diaby fejelt gólt, pedig három védő is figyelt rá.
OTP Bank Liga