search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

A CAS is elutasította a chilei szövetség beadványát, Ecuador ott lehet a katari vb-n

mti
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) is elutasította a chilei szövetség (FFC) beadványát, így az utolsó akadály is elhárult az ecuadori labdarúgó-válogatott részvétele elől a jövő vasárnap kezdődő katari világbajnokságon.

A CAS keddi döntése értelmében Ecuador a következő világbajnoki selejtezősorozatra vonatkozóan hárompontos levonást kap, illetve 100 ezer svájci frank (40,54 millió forint) büntetést is köteles fizetni, amiért „valótlan információkat tartalmazó dokumentumot használt”.

Az FFC májusban azt állította, hogy Byron Castillo valójában kolumbiai, ezért nem játszhatott volna az ecuadori válogatottban a katari világbajnokság dél-amerikai selejtezősorozatában.

Márpedig a futballista tavaly szeptember óta nyolc vb-selejtezőn is pályára lépett. A chileiek több mint egy hónappal a selejtezősorozat lezárása után panaszolták be Castillo miatt az ecuadori szövetséget. A nemzetközi szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága június közepén utasította el a chileiek kérvényét, majd utóbbiak óvása után szeptember közepén a FIFA illetékes testülete helybenhagyta az fb korábbi állásfoglalását.

A 23 éves hátvéd kálváriája 2017-ben kezdődött, amikor kizárták az ecuadori U20-as válogatottból, mondván: Kolumbiában, az ecuadori határhoz közeli Tumaco városában született. Két esztendővel később azzal gyanúsították, hogy meghamisította a születési dokumentumát, majd tavaly februárban vizsgálat indult annak megállapítására, hogy ecuadori vagy kolumbiai származású-e. Végül tavaly áprilisban megerősítették ecuadori állampolgárságát, és ezt követően bemutatkozhatott a válogatottban.

Ecuador a tabella negyedik helyén végzett a dél-amerikai selejtezőben, így kijutott a katari tornára, amelyen a házigazdákkal, valamint Hollandiával és Szenegállal szerepel majd egy csoportban.

Chile hetedik lett – hét ponttal lemaradva Ecuadortól -, de szövetsége azzal érvelt, hogy továbbjuthat, ha riválisát megbüntetik Castillo szereplése miatt.

Borítókép: Ecuador - Felipe Caicedo - fotó: EPA/Freddy Constante

További tartalmak