Musorujsag
Élő Eredmények
×

Videó: összerogyott a színpadon Michael Smith – nyolc elvesztett televíziós döntő után megnyerte a Grand Slam of Dartsot

Videó: összerogyott a színpadon Michael Smith – nyolc elvesztett televíziós döntő után megnyerte a Grand Slam of Dartsot

m4sport.hu
Hatalmas gát szakadhatott át Michael Smith-ben: az angol dartsjátékos 15–5-re legyőzte Nathan Aspinallt a Grand Slam of Darts döntőjében, így először nyert major tornát – nyolc elvesztett televíziós döntőt követően

A Wolverhamptonban zajló Grand Slam of Darts egész héten produkált újabb klasszikusokat, elég csak Price és Barneveld csoportmeccsére vagy a kilencnyilast is hozó Josh Rock–Van Gerwen nyolcaddöntőre gondolni.

A negyeddöntőre aztán a hatalmas meglepetések kerültek előtérbe: a fantasztikus visszatérést produkáló Raymond van Barneveld másodszor is legyőzte, így búcsúztatta a világelső és címvédő Gerwyn Price-t, Michael van Gerwen számára pedig Luke Humphries jelentette a végállomást. A két továbbjutó azonban jóval alacsonyabban jegyzett ellenféllel szemben elvérzett a négy között, bár Michael Smith és Nathan Aspinall sem épp zöldfülűek már, előbbi ráadásul 124-es első kilenc nyilas átlagot produkált az elődöntőben, kiváló formát mutatott az egész tornán.

Ugyanakkor Smith régóta űzi a televíziós tornagyőzelmeket: összesen nyolc elvesztett döntőnél járt a Grand Slam előtt, beleértve két világbajnoki finálét is. Nathan Aspinall két éve Premier League-, idén pedig World Grand Prix-döntőt játszott, emellett viszont megnyerte a 2019-es UK Opent (egy emlékezetes 170-es kiszállóval), így ő már második major címét vadászta.

Viszont kettejük meccsét Smith kezdte jobban, bár ő sem játszott csúcsformában, mindkét játékos rengeteg szektorhibát vétett. “Bully boy” kihagyta a duplát a 145-re az első szünet előtt, így Aspinall csak 3–2-es hátrányban volt. A tévés döntőkben rendre becsődölő Smith szépen építette előnyét, a következő szünetben már 7–3-ra vezetett, miközben Aspinall alig 85-ös körátlagon teljesített. Aztán 9–5-nél egy nagyon fontos leget hozott hátsó pályán Smith, s ezzel nemcsak újabb brékelőnyt szerzett, de teljesen megtörte ellenfelét, aki innentől leget sem fogott.

Smith abszolút dominált az indiszponáltan játszó Aspinallal szemben, s bár nem most játszott a legjobban, magabiztosan ment el 16 nyert legig: nyolc elvesztett televíziós döntő után megtört a jég, immáron ő is major torna-győztesnek, egész pontosan a Grand Slam of darts bajnokának mondhatja magát.

A világranglista negyedik helyezettjénél természetesen eltört a mécses, a nyertes duplát követően földre rogyott – hatalmas kő gördült le a szívéről. Nagyot küzdött első tv-s sikeréért, maximálisan megérdemelte.

Michael Smith televíziós döntői:
2018 – Premier League, World Series Finals
2019 – világbajnokság, World Matchplay
2020 – Masters
2022 – világbajnokság, UK Open, Európa-bajnokság, Grand Slam of Darts

 

Borítókép: Professional Darts Corporation

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Elképesztő derbi a Grand Slam of Dartson: a világelső 106-os átlaggal is kikapott Barneveldtől – videó
Ezen a héten zajlik a Grand Slam of Darts, a PDC versenynaptárának egyik legkülönlegesebb versenye. A torna pikantériáját a válogatási elve – a korábbi televíziós versenyek győztesei mellé csatlakoznak a kvalifikációs verseny legjobbjai, illetve a Women Series nyertesei – mellett a lebonyolítása is adja, hiszen ez az egyetlen nagy torna az évben, amelyet nem végig egyenes kieséses rendszerben bonyolítanak le.
Egyéni