Musorujsag
Élő Eredmények

Fair play-díjat vehetett át a Magyar Olimpiai Bizottságtól Regőczy Krisztina és Kozák Luca is

Fair play-díjat vehetett át a Magyar Olimpiai Bizottságtól Regőczy Krisztina és Kozák Luca is

MTI
Sportszerű cselekedetéért Kozák Luca atléta, életművéért pedig Regőczy Krisztina olimpiai ezüstérmes, világbajnok korábbi jégtáncversenyző részesült elismerésben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play bizottságának keddi gáláján, melyen több mint egy tucat sportszakembert díjaztak.

Fábián László főtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a MOB-nak a fair play bizottság az egyik legfontosabb testülete, mert a győzelem mellett a sportszerű versenyzés is lényeges, hogy minden pillanatban emelt fővel lehessen az ellenfelekre nézni. Hozzátette: a díjazottak valamennyien úgy tevékenykedtek, hogy rászolgáltak az elismerésre és példaképpé váltak.

Bősz Anett főpolgármester-helyettes kiemelte: aki nem segíti azt, aki elesett, nem válik igazi sportolóvá. Nem az érem színe a legfontosabb, hanem az, hogy a verseny után is jól érezzük magunkat és bele tudjunk nézni a tükörbe – fogalmazott.

Kamuti Jenő, a magyar és a nemzetközi fair play bizottság betegségből felépült elnöke is részt vett az eseményen. Köszöntőjében Jacques Rogge-ot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi elnökét idézte, aki szerint a bajnokok bajnoka az, aki sportszerűen készül, a fair play szellemében versenyez, és az ellenfelet nem „megölni”, hanem legyőzni akarja.

A fair play cselekedet trófea díját Kozák Luca azért kapta, mert a tokiói olimpián a 100 méteres gátfutás elődöntőjében – miután féltávnál elvesztette az egyensúlyát, és a hetedik gátnak nekiszaladva elesett – felsegítette a korábban nagyot bukó jamaicai Yanique Thompsont és meggyőződött róla, hogy rendben van-e.

Mint a gálán elhangzott, az első hazai fair play-díjakat 55 évvel ezelőtt, 1967-ben adta át a Magyar Újságíró Szövetség és az Országos Sporthivatal által létrehozott fair play bizottság. Az első díjazott Zsolt István labdarúgó játékvezető, Berendi Pál labdarúgó és Marincsák László ifjúsági atléta volt.

A 2021-es év MOB fair play-díjasai:
fair play cselekedet:
trófea:
Kozák Luca (atléta)
diploma:
Horváth Maja és Tölgyesi Flóra (mindkettő kajakos), Semperger Szabolcs és Vajay Gyula (mindkettő vitorlázó), Bereczki Máté (tájfutóedző), Szekrényes Zsolt (szenior teniszező), Újvári Gábor (labdarúgóedző)
fair play a sport szolgálatában:
trófea:
Dávid Imre (a Magyar Evezős Szövetség tiszteletbeli elnöke)
diploma:
Ladunga Károly (szurkoló, masters világbajnok kenus), Varga Lajos (vitorlázó), Gál Ágota (sí- és biatlonedző)
a fair play népszerűsítése:
Máté Bálint (sportesemény-szervező, a Ferencváros fair play bizottságának társalapítója)
fair play életmű:
trófea:
Regőczy Krisztina (jégtáncversenyző, majd korcsolyaedző)
Hesz Mihály (olimpiai és világbajnok kajakos)
diploma:
Somfai Csaba (edző, testnevelő tanár)

Borítókép: München, 2022. augusztus 21. Az ezüstérmes Kozák Luca a női 100 méteres gátfutás eredményhirdetésén a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak