Musorujsag
Élő Eredmények

Videó: új kedvence van a dartsvilágnak – Leonard Gates eddig elvitte a show-t a világbajnokságon

Videó: új kedvence van a dartsvilágnak – Leonard Gates eddig elvitte a show-t a világbajnokságon

m4sport.hu | Szepes Viktor
Lezajlott az első két forduló a PDC dartsvilágbajnokságon, 64-en már elbúcsúztak, feleennyien maradtak versenyben a Sid Wadell-trófeáért. A karácsonyi szünetben visszaidézzük, mi minden történt az Alexandra Palace-ban az első másfél hétben.

Kilencnyilas és szenzáció nélkül

Az első fordulókban talán az foglalkoztatja leginkább a közönséget, hogy lesz-e kilencnyilas leg a vb-n, mindenki tűkön ül, s kábé izgatottabban várja, mint a karácsonyi ajándékozást. Főleg azt követően, hogy tavaly már az első fordulóban is esett két tökéletes kör, akkor William Borland és Darius Labanauskas húsz órán belül őrjítette meg az Ally Pally közönségét. Idén egyelőre ez még senkinek nem sikerült, kétszer jártunk nagyon közel is a bűvös leghez, de Lewy Williams és Dirk van Duijvenbode is kihagyta a dupla 12-t a mámorhoz – utóbbi mondjuk 11 tökéletes nyilat dobott, mert az előző leget 180-nal zárta.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Professional Darts Corporation (@officialpdc) által megosztott bejegyzés

Sokáig a 170-es kiszállóval is hadilábon álltak a játékosok, aztán a december 23-i esti program megnyitotta a “big fish”-csapot, a német Martin Schindler jóvoltából.

A másik aspektus, amely mindig előtérbe kerül a verseny első szakaszában, az a csillaghullás mértéke, azaz a kiemeltek, esélyesek közül hányan maradnak karácsony utánra is versenyben? Idén eddig szinte a totális papírforma érvényesül, a 32-ből mindössze három(!) kiemelt búcsúzott, de egyik sem volt nagy meglepetés:

-A nyolcadik helyen kiemelt James Wade az elmúlt időszakban több versenyt is kihagyott, nem volt túl jó formában, a feljövőben lévő Jim Williamstől nem kellett földöntúli bravúr a búcsúztatásához.
Callan Rydz ugyan tavaly negyeddöntőzött, de most már a második körben az ifjúsági világbajnok Josh Rock jött szembe, aki meggyőző teljesítménnyel nullázta is. Rock nem kiemelt (még csak egy éve van Pro Tour-kártyája), de a fogadóirodák így is az ötödik legesélyesebbnek gondolják a vb-győzelemre.
-A harmadik búcsúzó Daryl Gurney, ő sem éppen most futja legjobb időszakát. A 24. kiemeltet Alan Soutar búcsúztatta, aki tavaly is elütött két kiemeltet és a nyolcaddöntőig jutott, egyre közelebb a 32-höz a világranglistán.

Mindez azt eredményezi, hogy nincs a legjobb 32 között olyan játékos, aki ne rendelkezne Pro Tour-kártyával. “Papírforma” – intézhetnénk el egy legyintéssel, de a 2017-es után ez mindössze a második ilyen PDC-világbajnokság.

Kilencnyilas tehát nincs még, egy rekord azonban így is megdőlt: a Ryan Joyce–Scott Williams találkozó az első olyan elsőkörös meccs lett a vb-k történetében, amelyet mindkét játékos 100 fölötti körátlaggal fejezett be. Szegény Joyce úgy esett ki az első körben, hogy azóta is övé a torna legjobb meccsátlaga (103.04), rajtuk kívül a legnagyobb esélyes Michael van Gerwen és Ross Smith tudott száz fölé keveredni.

Gates az új közönségkedvenc

A vb – elsősorban a területi selejtezőknek köszönhetően – az egész világról trombitál össze dartsosokat, akik nemcsak nemzetük kultúráját, de saját egyéniségüket is megmutathatják az Ally Pally népének. A leghatásosabban ezt egyértelműen az amerikai Leonard Gates, használta ki, akit gyakorlatilag minden dartskedvelő megszeretett. Az 52 éves játékos először jár világbajnokságon, showműsorát pedig két elem rakta össze: elképesztő karaktere, és az a “Carpe diem”-hozzáállás, ami minden megnyilvánulását jellemezte.

Gates már bevonulásánál nagyot alkotott, ahogy a négy táncos lányt elhomályosítva rázta magát a zenéjére, játék közben rendszeresen kikacsintott a közönségnek, két tripla után hergelt, hogy bedobja a harmadikat. Gates ráadásul az első meccsét meg is nyerte, így az álma még egy mérkőzésen át tartott, nem mellesleg ott is szorongatta a kiemelt Stephen Buntingot.

Az amerikai elképesztő “nyilatkozattal” búcsúzott az Alexandra Palace-tól, amiben kijelentette, hogy ez volt élete legjobb élménye. S pozitív képet hagyott magáról a nézőkben is: hogy mást ne mondjunk, Magyarországon már megalakult a rajongói klubja.

Gatesen kívül is voltak azért mókamesterek a világbajnokságon, a szintén meglehetősen idétlen játékosnak számító Ricky Evans kétszer is Mikulásként vonult be, a karácsonyi keretbe rendszerint alkalmazkodó Peter Wright pedig ezúttal hibridjelmezt alkalmazott: egyszerre volt Mikulás, Grincs és a téli ünnepek egyéb képviselője.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Professional Darts Corporation (@officialpdc) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Professional Darts Corporation (@officialpdc) által megosztott bejegyzés

A folytatás

A PDC-dartsvilágbajnokság december 27-én folytatódik, többek között a Price–Barneveld klasszikussal. A döntőt január 3-án játsszák az Alexandra Palace-ban.

Borítókép: John Walton/PA Images via Getty Images

További tartalmak