Musorujsag
Élő Eredmények
×

Kilencnyilas, vb-cím és világelsőség: legyőzte Van Gerwent, Michael Smith a darts új királya

Kilencnyilas, vb-cím és világelsőség: legyőzte Van Gerwent, Michael Smith a darts új királya

m4sport.hu | Szepes Viktor
Az angol Michael Smith 7–4-re legyőzte Michael van Gerwent a 2023-as PDC-dartsvilágbajnokság döntőjében.

Meg lehet-e állítani Van Gerwent? Ez volt a legfontosabb kérdés a 2023-as PDC-dartsvilágbajnokság döntője előtt, a holland klasszis ugyanis úgy tűnt, ismét abban a – kvázi legyőzhetetlen – formában dartsozik, amelyben négy-öt évvel ezelőtt. Hosszú és hullámvölgyekkel teli volt MVG útja az elmúlt vb-címétől az újabb Michael Smith elleni döntőig: gyártót váltott, 2020 novembere és 2021 szeptembere között tíz hónapig nem nyert tornát, elvesztette a világelsőségét, a legutóbbi vb-n koronavírus állította meg, fél éve pedig egy csuklóműtéten is átesett.

Ennek ellenére 2022-ben már azt a Michael van Gerwent láthattuk, akit korábban megszoktunk: megnyerte a Premier League-t, a World Matchplay-t, a World Grand Prix-t és a Players Championship Finals-t is – kirobbanó formában és nagyon motiváltan érkezett a világbajnokságra. Ennek aztán szinte minden egyes legben újabb nyomatékot adott: minden mérkőzését 100 fölötti körátlaggal nyerte meg, összesen három szettet vesztett, cserébe megnyert 22-t. Az igazi erődemonstrációt az elődöntőben produkálta – 108.28-as körátlaggal söpörte le Dimitri van den Bergh-et.

Ugyanakkor Michael Smith sem éppen csak a szerencséjének köszönhetően jutott be harmadik vb-döntőjébe: Joe Cullen és Gabriel Clemens ellen is egészen pazar játékot mutatott. Bully Boynak a leginkább a negyedik körben, Martin Schindler ellen rezgett a léc, akkor 3–1-es hátrányból jutott tovább 4–3-mal. Smith nagyon komoly terhet dobhatott le magáról a Grand Slam of Darts novemberi megnyerésével, hiszen azt megelőzően nyolc major döntőt bukott el. Ráadásul a világbajnoki fináléban – pályafutása első vb-címe mellett – a világelsőséget is vadászta, Van Gerwennel ellentétben ő még soha nem járt a PDC tetején.

Számok a döntőig (fotó: PDC/Facebook)

Az előjelek ellenére nem kezdte kimondott űrdarts-cal a döntőt Van Gerwen – Smith 13 nyilasa után – az első hét kiszállónyilát egyaránt hibázta, nagy kínkeservek árán tudott csak szetten belül egyenlíteni. Aztán azonnal ritmust váltott: 11 nyilassal megcsinálta a bréket, ötkörössel pedig hozta a kezdését – Smith egyelőre nem tudott extrát dobni ezzel szemben (1–0).

Aztán jött a második szett és megérkezett az extra! A harmadik legben ugyanis a dartstörténelmet írták újra az urak: először fordult elő, hogy egy legben mindketten rápróbáltak a kilencnyilasra, csak amíg Van Gerwen elrontotta a dupla 12-t, addig Smith bevágta! A világbajnokság első tökéletes legje volt. Smith végül hátsó pályán tudott egyenlíteni, 128-as átlagú szettet dobott MVG 120-a ellenében (1–1).

Lendületben maradt az angol, s a harmadik szettet két gyors leggel kezdte. A hollandot elsősorban a duplái hagyták cserben, a meccs ezen szakaszában mindössze 23%-on állt e tekintetben, Smith remekül használta ki. Aztán a negyedik szettben gyorsan javított ezen Van Gerwen: a meccs első dupla-duplás kiszállóját abszolválta 90-ről (18-D18-D18). Gyorsan rendberakta egyébként magát – 3–0-val vitte el a negyedik szettet, 2–2-re álltak a felek, továbbra is fantasztikus játékkal. Smith 106, Gerwen közel 104-es körátlagon állt (2–2).

Közben (még) egy rekord megdőlt: Smith prezentálásában láthattuk a torna 881. 180-asát, soha nem dobtak még ennyit egy PDC-világbajnokságon. Úgy tűnt, az angol abszolút felnőtt a feladathoz, stabilan tartotta az átlagát, miközben Gerwentől is megérkezett az első 100 pluszos kiszálló a találkozón. Ezt követően dobott egy diszkrét tíznyilast is, de a szettért ismét Smith kezdhetett. Ekkor remegett meg viszont először, öt kör alatt is épphogy leküzdötte magát száz alá, MVG 14 nyilasa azt jelentette, hogy először került előnybe (2–3).

A brék abszolválása után viszont elég álmosan tért vissza a szünetről, Smith rögtön visszavette a kezdést. Ütésváltásokba keveredtek a játékosok, mert ezt követően az angol maradt állva elölről, négykörössel újra Van Gerwen “adogatott”. De a kiszállói megint cserben hagyták, Bully Boy pedig szépen kihasználta: kétszettes MVG-előny helyett 3–3 lett belőle, kulcsfontosságú fordulat volt Smith szempontjából.

Tovább robogott a hullámvasút, MVG villámgyorsan 2–0-ra elhúzott Smith szettjében, mégis utóbbi örülhetett a végén, köszönhetően többek között egy 130-as kiszállónak, amivel visszavette az első pályát. Az átlagok továbbra is 103 környékén mozogtak (4–3).

El kell ismerni: a tornán eddig mutatott ellenállhatatlan játék csak nyomaiban jelentkezett Van Gerwennél, s a mérkőzés ezen szakaszában egyáltalán nem. Smith kiváló duplázását (50 százalék) és saját kiszállóhibáit eddig extra tömegfogyasztással egyenlítette, most viszont a triplák sem jöttek – az angol relatíve simán vitte el a nyolcadik szettet, amiben ráadásul hátsó pályán játszott (5–3).

Egyértelműen megtört Van Gerwen, szép lassan közelített a 100-as átlag alá, s a kilencedik szettben le sem jött 100 pont alá egyik legben sem, mindössze 80-as szettet produkált (azt megelőzően is csak 91-eset). Eközben Smith továbbra is elképesztő hatékonysággal pusztította a sorsdöntő kiszállókat, s egy játszmára került a világbajnoki címtől (6–3).

A háromszoros világbajnok egy 105-ös kiszállóval jelezte, hogy még a színpadon van, de a hullámvölgyből továbbra sem tudott kikecmeregni. A vb-cím kapujában Smith is elkezdett hibázgatni, de így is döntő legre hozta a játszmát. Elképesztő idegesen játszottak a felek, az angolt kipattanó nyilai sem segítették. Gerwen hibázta a magas kiszállót, de utána korrigált és szépített (6–4).

Lendületbe jött a nagy mentéstől, 11 nyilassal jött vissza Van Gerwen, mintha kicsit rendbe szedte magát a szünetben. 13 nyilassal hozta a saját kezdését, majd Smith 106-tal iratkozott fel az eredményjelzőre szetten belül. Mint később kiderült: rendkívül fontos kiszálló volt, mert ezt követően sikerült elvenni MVG legjét is, s immár kezdhetett a győzelemért. Nem is akárhogy: hat tökéletes nyíllal! A holland elfogyott, Michael Smith pedig 11 nyilassal jelezte – nem remeg már meg a fontos pillanatokban, két elvesztett döntő után megnyerte a PDC-világbajnokságot (7–4)!

Smith 100.87-es, MVG 99.58-as átlaggal zárt, 37 darab 180-asuk pedig azt jelentette, hogy a torna átlépte a 900-as álomhatárt – 901-nél állt meg a számláló.

Smith ezzel a sikerével 500.000 fontot kap, amellyel átveszi a vezetést a világranglistán, mögé Peter Wright és épp Michael van Gerwen helyezkedik, aki három győztes vb-döntő mellé most már a harmadik fináléját vesztette el – a kérdésre választ kaptunk, őt is meg lehet állítani. Bully Boy nem véletlenül rohant családjához a győztes duplát követően: felesége és két kisfia végig szurkoltak neki az Alexandra Palace-ban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

Borítókép: Luke Walker/Getty Images

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Videó: Van Gerwen kihagyta, majd Smith bedobta a kilencnyilast – a dartstörténelem legjobb legje a vb-döntőben
Fantasztikusan indult a darts-vb döntője: a második szett harmadik legjében Michael Van Gerwen kezdésből két kör után 144 ponton, Michael Smith 141-en állt – azaz mindketten hat tökéletes nyilat dobtak. Ezt követően a hollandnál stimmelt a két tripla húsz, a D12 viszont nem, bezzeg Smith kivégezte a 141-et, a 2023-as világbajnokság első kilencnyilasát dobva ezzel! Elképesztő!
Egyéni
Gerwyn Price: Nem biztos, hogy ezek után játszom még világbajnokságon
5–1-re kikapott Gabriel Clemenstől a walesi Gerwyn Price, a 2023-as PDC-dartsvilágbajnokság első kiemeltje, így a negyeddöntőben búcsúzott a tornától. A mérkőzés közben hadban állt a londoni Alexandra Palace közönségével, s a kiesését követően is elég erős szavakat használt.
Egyéni